Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

   

Veseljko Koprivica

Srpsko-srpski front protiv Crne Gore

Sa jedne svadbe u Podgorici, neumorni pevač i orkestar svako malo dozivali su pretprošlog vikenda "brata Radovana" da siđe s planine, a goru Romaniju preklinjali da ga dobro krije. Ne zna se da li je Radovan čuo njihov zov, ali dobar deo Podgorice mogao je da sazna, preko moćnog razglasa, da brojni svadbari za pesmu o najpoznatijem haškom beguncu i ratnom zločincu nisu žalili ni dlanove, ni grlo, a ni evre.

O Radovanu se pevalo dva dana i dve večeri, a s vremena na vreme veselje su uveličavale i pesme o čiča Draži, njegovim stražama i mladom majoru Đurišiću. I sve to usred antisrpske Crne Gore u kojoj "Srbi ni vazduha ne mogu čestito da se nadišu". A šta li ih im se tek sprema u samostalnoj Crnoj Gori?

Katastrofa, ali je Srbi neće čekati skrštenih ruku, obećavaju srpske partije iz Crne Gore, po kojima su Srbi u Crnoj Gori ugroženiji nego u Hrvatskoj za vreme akcije Oluja! Neke detalje iz plana samozaštite Srba u Crnoj Gori obznanio je ovih dana portparol Srpske narodne stranke Dobrilo Dedeić. On kaže: "Ako bude samostalne Crne Gore biće i dva parlamenta, dva budžeta, a bratski ćemo podeliti sportske organizacije, institucije kulture, državne frekvencije... Podela čeka i škole: Srbima one na srpskom jeziku, ostalima na njihovim jezicima".

Biće i drugih parčanja. Srpska pravoslavna crkva, kaže njen advokat Mlađen Mićović, traži crkveno zemljište nacionalizovano posle Drugog svetskog rata, a to je trećina teritorije Crne Gore. Mićović kaže da je žalba SPC stigla do Strazbura.

Uz zahtev za vraćanje navodno otete zemlje, Srpska crkva zahteva i uvođenje veronauke u crnogorske škole. Oko tog zahtjeva rasplamsale su se nove polemike između crnogorske vlasti i SPC, u kojima je crnogorski ministar prosvete Slobodan Backović, koji se protivi uvođenju verske nastave u škole, optužen da je gori nego Pavelić. Još je u toku i spor oko crkve na Rumiji, koji sve više zaoštrava odnose između vlasti i opozicije, koja podržava SPC, ali pogoršava i međunacionalne i verske odnose u Crnoj Gori.
SPC i njen mitrpolit Amfilohije poveli su protiv Crne Gore pravu višefaznu ofanzivu. Sa te adrese stalno stižu nove pretnje i zahtevi. Iza njih obavezno zalegnu opozicione partije i mediji, dorade ih, podgreju i javnosti emituju kao drame. A da sve to ipak treba shvatiti ozbiljno mnogi upozoravaju i iz Srbije. Otuda sve češće stižu vesti da srpski premijer Vojislav Koštunica i mitropolit Amfilohije, uz svoje znane i neznane pristalice, pripremaju sukob između Srbije i Crne Gore kako bi sprečili crnogorski referendum.
O tome su ovih dana govorili za crnogorske medije: Nenad Čanak, Vesna Pešić, Vladan Batić, Dušan Lazić, Goran Svilanović... Posebnu pažnju izazvao je nedavni komentar dnevnika Danas, u kojem se navodi i ovo:
"U razumnim političkim krugovima u Beogradu sve je rasprostranjenije mišljenje da bi priznavanje samostalne Crne Gore bilo u interesu stabilnosti i demokratskog prosperiteta Srbije I čitavog regiona... Srbujušća Crna Gora je otvoreno isturila vladiku Amfilohija (Radovića) za svog lidera, izazivajući razumljiv otpor kod svih ostalih koji svoj identitet i pripadnost Crnoj Gori ne mogu da svedu na pravoslavlje, nemanjićku lozu, Svetog Petra Cetinjskog i druge stožere oko kojih bi, prema ovom konceptu, trebalo graditi Crnu Goru u 21. veku".
Na to su srpske partije iz Crne Gore odgovorile uvredama i tvrdnjama da su sve to politički marginalci do kojih niko ne drži ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori. Nevolja i jeste u tome što prosrpske partije u Crnoj Gori i mitropolit Amfilohije i dalje neće da shvate dokle su Srbiju doveli oni koji su u njoj imali većinu i koji ignorišu progresivnu, građansku, ali nažalost manjinsku Srbiju.

Kako Crna Gora da odgovori na agresiju SPC, posebno njenog vrha u Crnoj Gori, i Koštuničine, radikalske i mihailovićevske Srbije, sračunatu na izazivanje unutarcrnogorskih nemira radi sprečavanja referenduma o njenoj nezavisnosti? Tražeći odgovor na to pitanje, Milan Popović, profesor crnogorskog Univerziteta, opominje: "Ne sme da se upadne u postavljenu zamku, eskalaciju unutrašnjih sukoba i nasilja, a s druge strane zbog ovog prvog ne sme da se žrtvuje ono drugo - vladavina prava i jednakost pred zakonom".

Rešenje bi, kad je reč o odnosu crkve i države, moglo da bude, smatra Popović, da nadležni državni organi Crne Gore hitno objave povraćaj u pređašnje stanje kada se za to steknu svi pravni i vanpravni uslovi, a u međuvremenu da se urade tri stvari. Prvo, da komisija snimi stanje i predloži konačnu odluku o slučaju Rumija i svim sličnim slučajevima. Drugo, da se o tim pitanjima organizuje najširi javni dijalog unutar građanskog društva Crne Gore i državnim organima ponudi stav najkompententnijih i najpozvanijih. I treće - da se pokrene internacionalizacija, odnosno međunarodna zaštita vrednosti i dobara koje SPC ugrožava u Crnoj Gori.

Crnogorska vlast, čijoj nemoći i kalkulisanju treba zahvaliti za sve ovo što se danas dešava na političkoj sceni i oko nje, još ne izlazi u javnost ni sa kakvom strategijom. Ohrabrujuće je, ipak, kad predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao što je to uradio u nedeljnim Vijestima, bar kaže da mu je mitropolit Amfilohije politički oponent, jer mu je do juče godinama bio miljenik, iako se, takođe, mešao u političke poslove za koje je nadležna država.

Objavljeno u Danas , 22. 08. 05.

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM