Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija / Prenosimo Politiku

   

Vladimir Radomirović

Nova rezolucija UN o Kosovu

Na sastanku izaslanika Kofija Anana za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija sa visokim zvaničnicima američkog ministarstva spoljnih poslova, izneta je ideja da se posle prve faze pregovora (koja bi trebalo da se okonča u roku od šest meseci) usvoji nova rezolucija Saveta bezbednosti, koja bi zamenila rezoluciju 1244. Kako „Politika” nezvanično saznaje u Vašingtonu, ideja je da sastavni deo te rezolucije budu rešenja za položaj Srba do kojih će se doći u razgovorima o decentralizaciji, odnosno garancije za Srbe kad je reč o školstvu, policiji itd. Rezolucija ne bi pominjala nezavisnost, ali bi otvorila mogućnost postepenog uključivanja Kosova u međunarodne finansijske, sportske i druge organizacije, zavisno od brzine ispunjavanja garancija za Srbe. Istovremeno, otvorila bi se i mogućnost da one članice UN koje to budu htele povedu bilateralne razgovore s kosovskim vlastima o priznavanju buduće nove države. Nedorečene diplomatske formulacije u rezoluciji bi mogle da budu prihvatljive i Rusiji i Kini, jer svetsku organizaciju ne bi obavezivale na priznavanje nezavisnosti. Rusija bi na taj način mogla da održi obećanje Beogradu da neće pristati na rešenje koje je neprihvatljivo za Srbiju, ili joj je nametnuto.

Bilateralni razgovori o priznavanju samostalnosti Kosova, procenjuju u Stejt departmentu, trajali bi godinama, jer bi zavisili od toga kako Priština ispunjava zahteve postavljene u novoj rezoluciji Saveta bezbednosti.

Sam Ahtisari ponovio je Amerikancima da mu se žuri i da će na mestu specijalnog izaslanika ostati do novembra, ma šta se do tada desilo. Bivši finski predsednik do sada je najavljivao da bi pregovori morali da budu okončani do novembra, jer bi svako odugovlačenje samo pogoršalo stanje na Kosovu i u regionu.

Kako saznaje Bi-Bi-Si, tokom radnog ručka u Vašingtonu kojem su, uz američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa i Ahtisarija, prisustvovali i specijalni američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner i pomoćnik zamenika državnog sekretara Rozmari Di Karlo, razgovarano je i o promenama na čelu kosovske vlade. I Ahtisari i Amerikanci su se složili da izbor Agima Čekua za novog premijera ni na koji način ne bi trebalo da poremeti pregovarački proces. „Politikin” diplomatski izvor iz Prištine kaže da je Čeku više nego prihvatljiv Vašingtonu (inicijativa za njegov izbor je potekla od šefa američke kancelarije u Prištini Filipa Goldberga), jer ima kredibilitet kod albanskih nacionalista i može da garantuje primenu svakog rešenja. Sve indicije govore da Zapad još strahuje od albanskog nasilja u slučaju razočarenja u pogledu brzine sticanja nezavisnosti, a Čeku je garancija da će i ekstremisti ostati pod kontrolom do završetka pregovora.

Inače, Marti Ahtisari se u Vašingtonu sastao i s čelnicima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Stručnjaci te dve međunarodne finansijske institucije bi trebalo da učestvuju u pregovorima u Beču, tačnije da pomognu u vezi s pitanjima imovine. Bitniji razlog je dogovor o varijantama pod kojima bi Kosovo moglo da dođe do kredita koji su neophodni za održavanje njegove slabe ekonomije. Sada, kao pokrajina u sastavu Srbije i Crne Gore, Kosovo ne može da dobije kredite od Svetske banke i MMF-a, a zapadne zemlje više ne žele da ga finansiraju iz svojih budžeta. Međunarodna zajednica, kako je to predočio jedan od glavnih pregovarača, ni u procesu decentralizacije „neće podržati neodrživa ili finansijski neopravdana rešenja”.

Zapadne diplomate veruju da bi pregovori mogli bez većih problema da traju do leta. Ali, zasad nije jasno kako će se pregovori posle toga nastaviti, jer niko iz međunarodne zajednice ne želi javno da se založi za nezavisnost i da time rizikuje izlazak srpske delegacije iz pregovora i blokadu tog procesa.

 

 

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM