Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija - Prenosimo Politiku

   

SRPSKA PLATFORMA O STATUSU KOSMETA

Bez vojske i stolice u UN

Suština platforme državnog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova i Metohije zasniva se na tome da rešenje bude rezultat sporazuma kroz direktne pregovore srpske i albanske strane, pri čemu srpska strana za budući status nudi širok raspon između dva neprihvatljiva rešenja: statusa koji je Kosmet imao između 1989. i 1999. godine i nezavisnosti pokrajine. Beogradskom platformom Srbija nudi suštinsku autonomiju, a zahteva zadržavanje osnovnih elemenata suvereniteta nad pokrajinom, s tim što se u platformi ne pominje odbrana. Savetnik predsednika Srbije i član pregovaračkog tima Leon Kojen juče je objasnio da odbrana teritorijalnog integriteta vojnim sredstvima nije predviđena zato što se planira potpuna demilitarizacija Kosova i Metohije, koja se odnosi i na srpske i na albanske snage. Ujedinjene nacije bi zadržale vojno i delimično policijsko prisustvo, kako bi sprovodile nadzor nad unutrašnjom bezbednošću.

Savetnik srpskog premijera i član tima za pregovore o statusu Kosmeta Slobodan Samardžić objasnio je juče, predstavljajući platformu, da bi međunarodna zajednica trebalo da bude garant sporazuma o budućem statusu, koji srpska strana vidi u formi široke autonomije koja bi bila u skladu sa međunarodnim pravom i temeljnim načelima međunarodnog poretka. „Status mora biti jasno dogovoren i usaglašen, a potpisnici bi potom bili UN i Srbija. Međunarodna zajednica bi, osim što bi bila garant, imala i određene obaveze u oblasti bezbednosti, a dogovoreni principi i međunarodne odredbe bi bili obavezni za budući ustav Srbije i novi ustav Kosova i Metohije”, rekao je Samardžić.

U beogradskoj platformi za rešavanje budućeg statusa Kosmeta važno mesto zauzima ekonomska reintegracija pokrajine u Srbiju, koja je, prema mišljenju pregovarača, od interesa za ceo region. Opšti sporazum bi bio potpisan na 20 godina, a posle njegovog potpisivanja predviđeno je da Savet bezbednosti UN donese novu rezoluciju koja će zameniti Rezoluciju 1244 i potvrditi dogovoreni status.

Kako su i naglasili srpski pregovarači, za upućene u pregovore o budućem statusu Kosmeta, ova platforma ne donosi nikakva iznenađenja, nego samo predstavlja razradu drugog i trećeg dela opštih principa koji su dogovoreni u Beogradu u januaru ove godine. Predlog je upućen ambasadorima zemalja članica Kontakt grupe i EU, kao i specijalnom izaslaniku UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Martiju Ahtisariju.

 

 
 
Copyright by NSPM