Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija

   

BBC 27 6 2006

Džonatan Ajl

O poseti Koštunice Londonu

Premijer Srbije Vojislav Koštunica će u okviru posete Londonu u utorak u britanskom Kraljevskom institutu združenih oružanih snaga održati predavanje pod nazivom "Srbija na putu evropskih integracija".

Povodom razgovora sa britanskim zvaničnicima BBC je razgovarao i sa dr Džonatanom Ajlom, direktor Kraljevskog instituta združenih oružanih snaga. Britanski stav povodom Kosova je prema njegovim rečima jasan: široka autonomija za Kosovo više nije dovoljna u aranžmanima za tu pokrajinu.

"Beograd je tokom poslednjih godinu dana izložio dva plana, ali problem je u tome što nijedan od njih, čini se, nije prihvatljiv za albansko stanovništvo na Kosovu", kaže Ajl.

"Ne zaboravimo da London računa ne samo na dugoročno rešenje za Kosovo, već u vidu ima i pitanje prisustva američkih i drugih NATO snaga u pokrajini. London je odlučan da nastavi sa vojnim prisustvom na Kosovu, ali ne može da prihvati mogućnost da pokrajina ostane u sastavu Srbije, bez obzira na nivo autonomije. Problem je u tome što Albanci to neće prihvatiti.

Mislim da će poruka premijeru Koštunici otprilike glasiti: razumemo teškoće sa kojima se Beograd suočava, shvatamo srpska strahovanja i osećanja, ali istovremeno, sporazum koji rešava problem budućnosti pokrajine i koji je prihvatljiv tamošnjem albanskom stanovništvu jedini je koji se nudi - i od Beograda se očekuje kompromis.

Naravno, može se razgovarati o vremenskom periodu koji je za to potreban i o uslovima koji će biti nametnuti Albancima, ali ne i o konačnom rešenju ", kaže Džonatan Ajl.

'Pridobijanje racionalnih partnera'

Imajući sve to u vidu, imaju li osnova nade izrečene od strane Koštuničinog savetnika Slobodana Samardžića da će ova poseta biti prilika da se za stanovište Beograda pridobiju racionalni evropski parneri iz uticajnih država?

Džonatan Ajl kaže da mogućnost da Beograd utiče na stavove u zapadnim prestonicama postoji, ali da osim Kosova, koje jeste veoma važno pitanje, ima i drugih, na duge staze daleko prečih pitanja za Srbiju:

"Mislim da će stav Londona biti da Beograd ne sme da ostane usredsređen isključivo na Kosovo. Ovde se shvata da je Kosovo vrlo osetljivo i bolno pitanje za Beograd, ali i da ima mnogo drugih načina da se osigura povratak Srbije u poziciju koja joj je oduvek pripadala - poziciju punopravnog i ravnopravnog člana evropske porodice.

To nisu prazne reči. U Londonu postoji shvatanje, posebno posle referenduma u Crnoj Gori, da nešto mora biti učinjeno za Srbiju i to veoma brzo, da je vlada u Beogradu prilično krhka i da je nastupio trenutak da se brzo deluje, kako iz Evropske unije , tako i iz NATO-a.

Zato mislim da će poruka premijera Blera i drugih zvaničnika sa kojima će se premijer Koštunica sastati - a to će biti i ministri odbrane i unutrašnjih poslova - da je krajnji cilj integracija Srbije, uzimajući u obzir njene nacionalne interese, i da se ne može razgovarati isključivo o pitanju Kosova."

Da li će Koštunica preživeti?

Da li se u Londonu ima u vidu uticaj kosovskog pitanja na srpsku političku scenu, odnosno, da li se očekuje da će premijer Koštunica politički preživeti gubitak Kosova, čak i ako Beogradu zauzvrat bude ponuđena brža integracija u evropske strukture, BBC je pitao Džonatan Ajla:

"To jeste ključno pitanje", odgovorio je on, "ali odgovor na njega može stići samo iz Beograda, a ne od strane zapadnih vlada, odnosno britanske vlade.

Javna je tajna da je u Londonu tokom poslednjih nekoliko meseci vladalo veliko nezadovoljstvo činjenicom da vlada Srbije izgleda nije u stanju da pripremi sopstveno stanovništvo za to da je kosovska nezavisnost, kroz jedan vremenski period, verovatno neumitna. To je bio razlog zbog koga je britanski diplomata Sojer nedavno u Beogradu rekao manje-više otvoreno da je nezavisnost Kosova jedina alternativa.

On to nije izjavio zato što London nije svestan teškoća premijera Koštunice i cele srpske vlade, već zato što je vladalo nezadovoljstvo time što ona ne priprema svoje javno mnjenje na realnu situaciju, a ta realna situacija jeste da trenutno nema zapadne vlade koja vidi način da Kosovo ostane pod suverenitetom Srbije, da istovremeno bude mirno i da kosovsko stanovništvo pri svemu tome bude zadovoljno", kaže Džonatan Ajl.

A saradnja sa Hagom?

U kojoj meri će, prema saznanjima Ajla, tokom boravka srpskog premijera u Londonu biti govora o saradnji sa Haškim tribunalom, a pre svega o pitanju odbeglog genarela Ratka Mladića?

"To je jedan od razloga zbog koga će se premijer sastati sa lordom kancelarom Falkonerom i još nekim visokim pravnicima. Saradnja sa Hagom ostaje glavni problem u odnosima Srbije i Evropske unije", kaže Ajl i dodaje: "U Londonu i dalje vlada stav da je vlada u Beogradu na tom planu mogla da učini više, ali takođe postoji razumevanje da su zbog tog pitanja, uz pitanje Kosova i Crne Gore, za vladu u Beogradu ovo teška vremena.

Zanimljivo je da - barem pred samu posetu - pitanje osumnjičenih ratnih zločinaca nije javno pominjano, nije postavljano kao neki uslov za posetu i razgovore, niti je isticano kao neki preduslov za tešnje odnose između Londona i Beograda, posebno na vojnom planu. Međutim, to ipak ostaje najveći kamen spoticanja za potpunu normalizaciju odnosa Srbije i Evrope", kaže Džonatan Ajl.

 

 

 
 
Copyright by NSPM