Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija

   

 

 

HRONOLOGIJA NAPADA NA SRBE   NA KOSMETU U 2006. GODINI

23. JANUAR 2006.- Bačena bomba u dvorište porodične kuće potpredsednika Koordinacionog centra Milorada Todorovića u selu Cernica kod Gnjilana. U kući je u trenutku napada bio samo njegov otac.

6. FEBRUAR 2006. – Grupa Albanaca napala je oko 20,00 sati u Suvom Dolu kod severne Mitrovice Nebojšu Kragovića i Mirka Jeftića. Nepoznati napadači tukli ih palicama.

14. FEBRUAR 2006. – U severnoj Mitrovici oko 21,30 u svom stanu zadavljena Slobodanka Kompirović (63).

5. MART 2006. – Na putu Staro Gracko- Lipljan oko 19,30 nepoznata lica pucala su sa više hitaca na vozilo u kome su bila tri lica srpske nacionalnosti, ali povređenih nije bilo. U automobilu se nalazio lokalni sveštenik sa ženom i ćerkom, koje su posle napada potražili spas u obližnjoj policijskoj stanici.

28. MART 2006. – Na glavnom mostu na Ibru ranjen ubodima noža Milisav Ilinčić (19)   dok je sa devojkom šetao oko 18,45 sati i to na očigled KPS. Ilinčića su napala trojica Albanaca.

15. MART 2006. – Srpsku crkvu u selu Varoš, opština Uroševac, i groblje uz crkvu oštetila su tri maloletna Albanca. Oni su u večernjim satima kamenjem razbili prozore na crkvi i oštetili nekoliko spomenika. KPS je identifikovalo maloletnike i privela ih na saslušanje, posle čega su pušteni. U selu Varoš do juna 1999. godine živelo je 180 Srba, a danas nema ni jednog stanovnika srpske nacionalnosti.

17. MART 2006. – Ulaz u srpsko parvoslavno groblje kod Belog Polja za vikend je zasuto smećem.. Smeće je naneto i uz put koji vodi od povratničkog sela Belo Polje do groblja.  

4. APRIL 2006. – Nepoznata lica pucala su prošle noći rafalima na kuću Čedomira Ivkovića u selu Straža kod Gnjilana. Srpski izvori kažu da je oko 2,30 sati više osoba pucalo iz automatskog oružja .Ubijen je lovački pas i pričinjena šteta na kući.

11. APRIL 2006 . – Nepoznata lica ukrala su traktor domaćinstvu Ognjena Kovačevića u selu Banje, opština Srbica, dok je sa porodicom, ženom i troje dece, spavao u svojoj kući. Nepoznata lica su oko 3,00 sata pokidala lanac kojim je traktor bio privezan i odvezli ga putem ka Drenici, odnosno albanskim selima. Za proteklih pet godina u selu Banje Albanci su Srbima ukrali 20 krava i pet traktora. Ni u jednom slučaju UNMIK i KPS policija nisu pronašli počinioce.  

15. APRIL 2006. – Na kuću u kojoj živi porodica Bojić, u Bošnjačkoj mahali, oko ponoći bačene dve zapaljive naprave. Povređenih nije bilo. Istog dana, u selu Gojbulja, opština Vučitrn, nepoznata lica provalila su u crkvu Svete Petke i oštetila je iznutra, razbila luster, ikonu svete bogorodice i sliku vladike Artemija.

U Gojbulji u albanskom okruženju danas živi 240 Srba u 70 kuća, od nekada 500 žitelja.

17. APRIL. 2006. – Srpsko pravoslavno groblje   u Belom Polju kod Peći nepoznati počinioci zasuli su smećem, kao i sam put do tog povratničkog sela. Pre dva meseca grupa raseljenih Srba iz centralne Srbije i Crne Gore posetila je groblje u Vitomirici gde je našla razbijene ploče, a grobove iskopane.

26. APRIL 2006. – Oko 1,30 bačena je bomba u Zubinom Potoku na zgradu u kojoj je smešten Opštinski sud UNMIK i Sud za prekršaje. Bomba je bačena iz automobila u pokretu. Od detonacije su popucali prozori na ugradi UNMIK-ovog suda i na okolnim zgradama. Povređenih nije bilo.

1. MAJ 2006. – U povratničkom selu Osojane u ranim jutarnjim satima više nepoznatih osoba pokušalo je da ukrade stoku Srbima, ali su se oni organizovali, a jedan od povratnika je zapucao iz svoje lovačke puške za koju ima legalnu dozvolu. Pokušaj pljačke je sprečen jer su se napadači povukli pred odlučnošču Srba da brane svoju imovinu. Istog dana, jednom Srbinu u selu Prilužje, opština Vučitrn, nepoznati počinioci su razbili prozore na kući.

2. MAJ 2006. – U selu Podgorce, koje je etnički mešovito, dve žene Srpkinje prijavile su krađu građevinskog materijala koji je bio pripremljen za obnovu njihovih kuća. Istog dana dva Srbina koji rade u manastiru Dečani prijavili su da ih već dva dana usput vređaju lokalni Albanci. To se dešava nakon što je zona oko manastira proglašena slobodnom zonom.

3. MAJ 2006 – u selu Paralovo kod Gnjilana nepoznati počinioci provalili su u štalu jednog Srbina i ukrali mu dve krave. Istog dana jednoj Srpkinji su provalili u kuću koja je bila prazna i demolirali stvari koje su tamo našli.

3. MAJ 2006. – U selu Suvi Do nepoznati počinioci su srpskom domaćinstvu tokom noći ukrali dve krave i traktor. Slučaj je prijavljen KPS, ali i pored jasnih tragova koji vode ka susednom albanskom sela, policija nije ništa preduzela.  

4. MAJ 2006. – Dve osobe srpske nacionalnosti (KPS ne navodi identitet) prijavile su da su im u Prizrenu provalili u stanove i uselile se nepoznate osobe. Stan se nalazi u delu grada koji je, kako se navodi u izveštaju policije „pretežno naseljen kosovskim Albancima“.  

5. MAJ 2006. – U krugu objekta u kojem je smeštena pumpna stanica preduzeća „Vodovod“ na domak severne Mitrovice oko 22,00 sat bačena je bomba. Nije pričinjena šteta, a   čuvari su se u tom trenutku nalazili na drugom kraju dvorišta.

6. MAJ 2006. - Nepoznati počinioci minirali su sinoć izvorište mineralne vode u selu Klokot, opština Vitina. Eksploziv je podmetnut sinoć oko 20.45 casova, iako se izvor mineralne vode nalazi na oko 100 metara do prvih seoskih kuća, a punkt kosovske policije na samo 50 metara udaljenosti.

Prema rečima koordinatora za opštinu Vitina Nenada Kojića, kuće nisu oštećene ali je uznemirenje srpskog stanovnistva veliko.U selu Klokot danas živi oko 1300 Srba ali su se na periferiju sela doselili Albanci, otkupljujući proteklih godina srpsku zemlju. U Klokotu je do 1999. godine radila velika fabrika mineralne vode, koju je u procesu privatizacije pre nekoliko godina otkupio jedan Albanac. Posle miniranja izvora biće otezano snabdevanje vode i stanovnistva ali i rad fabrike za proizvodnju mineralne vode Klokot.

6. MAJ 2006. – Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Priština između Zvečana i južne Mitrovice (kod Dudinog krša, u blizini gde se odvaja put ka manastiru Sokoloca) nepoznata lica pucala su oko 22,00 sata na sveštenika Eparhije raškoprizrenske protojereja Srđana Stankovića. Automobil marke „golf“ preprečio je put vozilu u kome je bio sveštenik sa suprugom i dvoje maloletne dece, a potom otvorilo vatru   na njih. Povređenih nije bilo, a KPS je pronašla jedan metak koji je probio vozilo i zadržao se u rezervnom točku. U izveštaju UNMIK policije, međutim, navodi se da su na mestu incidenta   pronađena i dva okvira za municiju.

8. MAJ 2006. – U selu   Suvi Lukavac nepoznata lica u crnom mercedesu najpre su otrovali pse čuvare, a onda sledeće noći povratničkoj porodici Milorada Dubića ukrali traktor.   U selu Biča, opština Klina, povratnicima je juče ukraden traktor i na četiri povratničke kuće skinuta strujna brojila.

9. MAJ   2006. – Oko 10,30 kod albanskog sela Rudnik kamenovan autobus UN koji je iz sela Osojane za Mitrovicu prevozio oko 60 Srba, među kojima je bilo i žena i dece. Povređenih nema, ali je na autobusu pričinjena znatna šteta. Autobus svakog utorka i petka dolazi za Mitrovicu, u pratnji KPS.

9. MAJ 2006. -   U povratničkim selima Suvi Lukavac, Tučep i Osojane za poslednjih nedelju dana nepoznati počinioci su Srbima ukrali četiri traktora i sedam krava.

11. MAJ 2006. -   U oružanom napadu oko 3,00 sata teško su ranjeni Jablan Jeftić (20) i Jovan Milošević (19) dok su radili na benzinskoj pupmi kod Zvečana. Nepoznati napadač, sa fantomkom na glavi,   pokosio ih je rafalom iz automatskog oružja. Obojica su teško ranjeni. KPS je saopštila da je motiv napada krađa (ukrali oko 200 evra), dok srpski izvori to negiraju.

12. MAJ 2006. – Autobus UN sa srpskim povratnicima, koji redovno saobraća na liniji Osojane-severna Mitrovica, kamenovan je drugi put u istoj nedelji. Grupa mladih Albanaca zasula je kamenicama autobus u albanskom selu Rudnik,   iako je vozilo bilo u pratnji UNMIK i KPS policije. Povređenih nema, a oko 100 Albanaca je nešto kasnije na pola sata zaustavilo autobus. Na autobusu su polomljena stakla.

12. MAJ   2006 - Nepoznate osobe ponovo su demolirale crkvu Sv. Ilije u Podujevu koja je bila   zapaljena i demolirana 17. marta 2004. godine,   a ukradena crkvena zvona pronašli su kasnije češki vojnici.U sklopu projekta obnove koju vodi Savet Evrope bio je popravljen srušeni oltar i postavljeni prozori i vrata. U Crkvi su pronađena provaljena vrata i polupani prozori. Crkvu niko ne obezbeđuje,   a sveštenici su Podujevo napustili 1999. godine. U Podujevu od tada nema Srba.

16. MAJ 2006. – U Leposaviću prošle noći oko 3,00 sata ručnim bacačem „zolja“demoliran je supermarket vlasnika Tihomira Beloševića. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, ali povređenih nema, potvrdio je Međunarodnom pres centru Koordinacionog centra   regionalni portparol UNMIK policije Lari Miler. Od detonacije popucali su prozori na zgradi Skupštine opštine i okolnim zgradama Istraga je u toku.

19. MAJ 2006.- U   multietnikoj četvrti severne Mitrovice Bošnjačkoj mahali sinoć oko 22,00 sata   Albanac Basri Hajdari pucao je iz pištolja na dva radnika obezbedjenja gradilišta stambene zgrade u Ulici oslobodjenja bb srpske nacionalnosti. Povređenih nije bilo, ali je posle incidenta došlo do fizičkog sukoba između jednog Albanca iz grupe koja se okupila i suvlasnika firme „Sekjuriti“ čiji su radnici te večeri bili na dužnosti. Na mesto incidenta izašli su   pripadnici Kosovske polcijske službe iz severne stanice i priveli Hajdarija, kao i   aktere međusobnog sukoba.

           Hajdari je zadržan i određen mu je pritvor od 72 sata, na osnovu izjave jednog od radnika obezbeđenja da je Hajdari pucao, a potom pištolj dao jednom maloletnom licu iz gomile koja se bila okupila.

19. MAJ 2006. -   Prošle noći oko 2,30 sati   Kosovska policijska služba osujetila je   najverovatnije još jedan u nizu napada u severnom delu Kosmeta. Prilikom rutinske kontrole na magistrali Kosovska Mitrovica-Raška, kod punkta Balaban nedaleko od Banjske, vozač putničkog automobila marke ,,golf,, bez registarskih tablica nije se zaustavio, a policija je kasnije pronašla   automatsku pušku sa kundakom koja je najverovatnije izbačena iz “golfa”.

25. MAJ 2006. – U selu Mala Kruša, na putu Đakovica-Prizren, grupa Albanaca kamenovala je kolonu vozila u kojoj su bili srpski advokati pod pratnjom UNMIK policije, a zbog žestine napada policija je upotrebila suzavac. U incidentu je povređeno oko 50 meštana, tri policajca i jedan prevodilac. Lekarsku pomoć je zatražilo 36 ljudi zbog upotrebe suzavca. Do incidenta je došlo kada su meštani Male Kruše oko 10,00 sati blokirali put vozilima i započeli kamenovanje konvoja, verujući da su u njemu raseljeni Srbi koji su došli da posete svoja imanja.

26. MAJ 2006. – U požaru koji je jutros oko 4,00 sata izbio u samačkom hotelu u severnoj Mitrovici, dve osobe su smtrno stradale, a dve su teže i lakše povređene.

Život su izgubili Radmila Tomić (48) iz Kosovske Mitrovice i Perica Đurić (50) izbeglica iz Hrvatske,   a povređeni su Spasoje Miljković (44) i izbeglica iz Hrvatske Dragica Krsmanović (44). Prema prvim saznanjima, do požara je došlo posle eksplozije plinske boce. Vatra je uništila tri sobe samačkog hotela u kome živi 40 ljudi.      

31. MAJ 2006. - Nepoznati počinioci postavili su eksplozivnu napravu koja je sinoć eksplodirala i oštetila most koji povezuje srpska povratnička sela Grabac i Biča u Metohiji. Kako je Međunarodnom pres centru Koordinacionog centra u Kosovskoj Mitrovici potvrdio koordinator za opštinu Klina Stojana Dončić, most nije srušen ali je znatno oštećen. Srbi povratnici kojih u ta dva sela ima više od tri stotine, sumnjaju da su počinioci imali nameru da sruše most u momentu kada iz Grabca i Biče ide redovni komvoj za Kosovsku Mitrovicu. Na mesto diverzije izašao je KFOR i ispituje uzrok i stepen oštećenja mosta.

1. JUN 2006. - Miljan   Vesković (23) iz Žitkovca kod Zvečana, ubijen je prošle noći   na putu od Zvečana ka selu u kome je živeo, potvrdila je jutros   Međunarodnom pres centru Koordinacionog centra u   Kosovskoj Mitrovici UNMIK policija. Zločin se dogodio jutros izmeđju tri i četiri sata dok se Vesković vraćao kući svojim   ,,golfom,, registracije KM 551-64. Na polovini puta morao je da se zaustavi zbog barikade načinjene od granja. U tom trenutku iz zasede nepoznati ubica osuo je rafal po „golfu“. Zločinac, ili više njih, izbacio je telo Veskovića iz automobila, a potom se odvezao starim putem do sela Grabovac gde je ,,golf,, jutros pronađen. Na mestu zločina pronađeno je više čaura iz automatske puške kalibra 7,65mm.

4. JUN 2006. – Veselinka Dejanović (52) iz Prilužja, opština Vučitrn, ranjena je oko 11,00 sati u svom dvorištu. Metak je pogodio u rame dok je radila u bašti. Veselinka je prebačena u bolnicu u severnoj Mitrovici gde je operisana.

8. JUN 2006. – Žitelji Starog Grackog kod Lipljana jutros us pronašli na mesnom groblju minu koja je podmetnuta   kod grobova   porodice Janićijević čijih je nekoliko članova pobijeno 23. jula 1999. godine, kada su albanski estremisti pobili ukupno 14 žetelaca na njivi. Nekoliko Srba je došlo jutros da uredi groblje pred zadušnice, ali su okopavajući zemlju naišli na minu, koja srećom nije eksplodirala. Na lice mesta su izašli Kfor i KPS policija.

9. JUN 2006. – Specijalne jedinice KPS pretresli su u Gori tri goranske kuće, dve u Dragašu i jednu u selu Mlike. Policija nije ništa pronašla, ali je iz kuće Ilijaza Ćerimija, inače člana SPO, odnela vreću veštačkog đubriva.

12. JUN 2006. – U selu Gojbulja, opština Vučitrn, grupa albanskih mladića upala je u školsko dvorište i napala osnovce koji su se tu igrali. Albanski mladići su srpskoj deci oteli loptu,   a potom ih oterali uz psovke i pretnje. Napad   su KPS policiji prijavili maloletnici Milić, Kostić, Tanasković i Leletić.

16. JUN 2006. -   Albanske lokalne vlasti isključile su juče ujutru struju srpskim domaćinstvima u srpskom delu grada i okolnim selima Lepina, Radevo, Skulanevo i Suvi Do, zbog odluke tri srpske opštine na severu Kosmeta da prekinu sve veze sa kosovskim institucijama. Pored toga, srpskim domaćinstvima se sukcesivno isključuje voda.

18. JUN 2006. – Nepoznati počinioci demolirali su crkvu Roždestva presvete bogorodice koja se nalazi u centru Obilića. Oni su sa četiri male kupole na crkvi skinuli i odneli četiri krsta, oluke sa desne strane hrama i deo bakarnog krova. Crkva je od dolaska Kfor-a opasana dvostrukom bodljikavom žicom, pa su vandali prebacili daske preko njih i popeli se na crkvu na kojoj su porazbijali sve prozore, a u unutrašnjosti crkve uništili inventar. Crkva je 18. marta 2004. godine bila zapaljena, a u procesu obnove na ulaz su stavljena nova vrata.

19. JUN 2006. – Na magistralnom putu Priština- Kosovo Polje pronađena je eksplozivna naprava nedaleko od industrijske zone. Kfor je izašao na lice mesta i uklonio minu kako bi se saobraćaj normalno odvijao.

20. JUN 2006. – Nepoznati vandali prošle noći demolirali su 16 spomenika na srpskom groblju u Starom Grackom. Spomenici su razbijeni, polomljeni krstovi, klupe za sedenje, posude za cveće..Na lice mesta izašli su Kfor, UNMIK i KPS policija. Posle pronađene mine u groblju 8. juna Kfor je doneo zabranu ulaska u groblje, što su vandali iskoristili i demolirali spomenike. U Starom Grackom 18. februara 2004. godine ubijeni su Milijana Marković i Zlatomir Kostić dok su se kolima vraćali u selo, a u martu   ove godine pucano je na Igora Đokića koji se sa ženom i svastikom nalazio u kolima.

20. JUN 2006. – Dragan Popović, povratnik u Klinu, pronađen je jutros mrtav oko 10, 00 sati u svom stanu. Telo Popovića prebačeno je u centar za obdukciju u Orahovac. Koordinator za Klinu Stojan Dončić izjavio je da je Dončić ubijen u svojoj kući metkom u glavu.

 

KOSOVSKA MITROVICA, 21.juna 2006.           Pres centar Koordinacionog centra

Vera Raškov-Đurović

 

 

 
 
Copyright by NSPM