Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Kom

   

BBC News 18 6 2006

Ivana Miloradović

Saradnja armija Srbije i SAD

Petorica članova Odbora za odbranu i oružane snage američkog Kongresa uputila su pismo predsedniku Bušu u kojem daju veoma pohvalne ocene o transformaciji srpskih oružanih snaga.

Kongresmeni Kurt Veldon, Trent Frenks, Džo Švarc, Džo Vilson i Stiv Izrael istakli su da je srpski sektor odbrane od 2000. godine "prolazio kroz bolne i neophodne reforme, ali i da je uspeo da se, za neverovatno kratko vreme, uskladi sa novom demokratskom i evroatlantskom orijentacijom".

BBC je upitao bivšeg urednika specijalizovanog britanskog vojnog časopisa Džejns vorld armiz ( Janes World Armies) Čarlsa Hejmana, koji upravo piše knjigu o evropskim vojnim snaga, koliko je ovakva ocena kongresmena realna.

"Mislim da tu ima nečega. Nema nikakve sumnje da se srpska vojska kreće unapred ka novoj eri, ostavljajući za sobom stare navike i stavove. Mislim da bi razumni analitičari ocene američkih kongresmena verovatno nazvali preuveličanim, barem u ovom trenutku. Postoje znaci da se srpska vojska kreće ka 21. veku i napušta doktrinu iz vremena hladnog rata, ali ove ocene su ipak, preterane".

Petorica američkih kongresmena preporučuju Džordžu Bušu i da pruži punu podršku naporima Srbije da postane član NATO-a, ali i da pospeši tehničku i drugu saradnju, kao i obuku i prenos novih tehnologija srpskom sektoru odbrane. U pismu se preporučuju i češće međusobne posete na nivou visokih vojnih zvaničnika.

Šta taj diplomatski jezik znači preveden u praksu?

"To u osnovi znači da će mnogo starijih oficira, koji razmišljaju na stari način, morati da ode u penziju. Grupe mladih oficira, sa potpuno drugačijim viđenjem vojnog delovanja, će verovatno biti promovisane. Predlog SAD je izuzetno razuman i predstavlja dobar način da se ubrza transformacija vojske na mnogo efikaciji način i u smeru u kojem Sjedinjene Države to žele. Nema nikakve sumnje da je Srbija, dugoročno gledano, ključ za buduće događaje na Balkanu", ocenjuje za BBC vojni analitičar Čarls Hejman.

Po ugledu na Hrvatsku?

Sredinom i drugom polovinom devedesetih godina, a posebno dok je na čelu resora odbrane bio Gojko Šušak, Hrvatska je ostvarila tesnu saradnju sa Pentagonom.

Broj hrvatskih oficira na obuci u Americi u jednom trenutku nadmašio je broj stranih oficira svih ostalih nacionalnosti zajedno.

Hejman ocenjuje da verovatno postoji namera ostvarivanja tešnje vojne saradnje Srbije i SAD do kakve je svojevremeno došlo između Hrvatske i SAD. Saradnja se, objašnjava Hejman, odvija pod američkim uslovima.

"Nema nikakve sumnje da će Srbija dugoročno od toga imati koristi. Međutim, Amerikanci će biti ti, koji diktiraju sled događaja, a srpska vojska će se kretati u, za Ameriku, željenom pravcu. No, pravo je pitanje o kakvom je sledu događaja reč? Možda nije samo reč o američkom nastojanju da srpsku vojsku stavi u položaj primeren 21. veku. Možda je reč o nagradi za neku vrstu saradnje, koja traje već 3 ili 4 godine, svakako od 11. septembra i globalne terorističke pretnje. Možda Amerika ima u vidu i sporazum o konačnom statusu Kosova gde bi Srbima bilo dato nešto kako bi se nečega odrekli. Šta god da je slučaj, Srbija bi od ovakve vrste vojne saradnje imala istu dugoročnu korist kao i Hrvati ".

Razgovori i saradnja iza kulisa?

Čarls Hejman precizira kakvu vrstu saradnje američke i srpske strane u poslednjih par godina pominje u svetlu pisma kongresmena predsedniku Bušu.

"Iskustvo mi govori da se ovakve stvari obično ne događaju ukoliko dve strane već dugo ne razgovaraju iza kulisa. Ovi kongresmeni ne bi napisali pismo bez podrške Stejt dipartmenta i ministarstva odbrane u Pentagonu. Oba ministarstva pre toga moraju da su dugo u kontaktu sa srpskom vladom, vojskom i bezbednosnim službama i da sarađuju u različitim aspektima rata protiv terorizma. Za ovakve tvrdnje, ja naravno ne mogu da posedujem materijalne dokaze, ali su moje pretpostavke zasnovane na četiri decenije iskustva u toj oblasti ".

Petorica kongresmena u svom pismu navode i da Srbija predstavlja potencijalnog vojnog saveznika u regionu .

Britanski vojni analitičar Čarls Hejman ukazuje i da je Srbija jedino područje Balkana, koje Vašington i dalje ne može da ubroji u saveznike .

"U ovom trenutku, na Balkanu nema nikoga ko nije američki saveznik ili ne tvrdi da to jeste, osim Srbije. Zato Amerikanci pokušavaju da i nju uključe u saveznički tabor i obezbede čvrsto i dugoročno savezništvo . Srbija zaista želi da se uključi u NATO i Amerika želi da joj pomogne da izradi vojni okvir, koji bi joj to članstvo za par godina omogućio. Možda bi mogli da govorimo i o američkoj pomoći prilikom učlanjenja u Evropsku uniju . Nema sumnje za nas Evropljane da je srpsko prisustvo u evropskom i u NATO taboru dugoročna prednost za sve nas", ocenjuje za BBC bivši urednik vojnog časopisa Džejns vorld armiz (Janes World armies) Čarls Hejman.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM