Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Srbija među ustavima - Izjave i komentari posle potvrđivanja ustava

   

 

Predsednik Vlade Srbije

Koštunica: Novi početak Srbije

Predsednik Vlade Srbije je iznoseći prve utiske posle referenduma o novom Ustavu rekao: Ovo je važan trenutak. Prvo moram da čestitam građanima na novom Ustavu. Posebno Srbima na Kosovu i Metohiji. Srbija je dokazala legitimaciju pred svetom zaokružujući svoju državnost i pokazujući da štiti celovitost i da gradi pravnu državu... Videli smo kako su narodni predstavnici pokazali jedinstvo u Parlamentu, a građani to potvrdili na referendumu. Ovaj momenat novi je početak Srbije. S razlogom se Srbija raduje, jer je obavljen veliki posao, svi ostali poslovi su sada lakši i ne bi bili mogući da nije usvojen Ustav.

Ovo je pobeda Srbije i pobeda građana, dokaz snage, zrelosti i odgovornosti Srbije. Sa Ustavom Srbija je jača. Ona je demokratska i pravna država, koja je još jednom pokazala da je Kosovo i Metohija njen sastavni deo. Ustavom je uvela i niz novih ekonomskih rešenja.

Izlaznost odgovara prilikama u ovom trenutku, biračkim spiskovima i njihovom sastavu. Rezultat je više nego zadovoljavajući. Legitiman, pre svega. Ne može da se ospori. Nema zemlje koja je na ovaj način proveravala svoju javnost – prvo u Parlamentu, a potom da se više od polovine biračkog tela opredeli za Ustav.

Možda se moglo drugačije, ali izabrali smo najteži put – da se većina od upisanih birača opredeli za referendum. To nije praksa u svetu. Tako je Srbija potvrdila i na taj način da je demokratska. Niko ne može da joj to ospori. Ustav neće biti pripisivan jednoj ličnosti, stranci ili vladi, već narodu Srbije.

Sledeći veliki korak je da Ustav počne da živi. Da se proglasi i da se donese Ustavni zakon, sastavni deo Ustava. Da se grade nov sistem vlasti i nove institucije. Sve se menja. Zakoni moraju da se prilagođavaju Ustavu. Da se stvori novi sistem bez mešovitosti i hibridnosti...

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: Moramo da imamo izbore

Predsednik Srbije Boris Tadić je novinarima posle referenduma izjavio:

– Jako je dobra vest da je skoro četiri miliona građana bilo za Ustav. Očekujem da se ispoštuje procedura kako ne bi ni trunka sumnje pala na referendum. Ogroman posao je pred nama. Najveća vrlina je što smo ostavili Miloševićevo doba iza nas. Otvara se nova mogućnost za Srbiju budućnosti. Moramo da imamo nove izbore, da nova demokratska vlada doprinese političkoj stabilnosti. Naš politički cilj nije samo Ustav, već bolji život građana i konačno članstvo u Evropskoj uniji.

--------------------------------------------------------------------------

Kasa: Dobro rešenje

NOVI SAD – Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa rekao je „Tanjugu”, povodom potvrđivanja novog ustava Srbije, da „imamo razloga da svi budemo zadovoljni”.

„Očekivanja su ispala tačna, što je dobro rešenje za Vojvodinu i za Srbiju”, rekao je Kasa.
(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Ilić: Pobedilo je jedinstvo

BEOGRAD – Ministar za kapitalne investicije Velimir ilić izjavio je „Tanjugu” da je „više nego dobro što je Srbija dobila novi Ustav i što je pobedilo jedinstvo” i zahvalio svim građanima koji su doprineli da referendum uspe i da se taj veliki posao završi.

„Meni je drago da je ipak pobedilo ono što smo i očekivali, a to je jedan srpski inat, da kada je najgore budemo zajedno. To smo pokazali kada je gorelo pod nogama, onda su svi krenuli na birališta”, rekao je Ilić.
(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Petrović: DS inistira – izbori što pre

BEOGRAD – Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović čestitao je građanima Srbije potvrđivanje novog ustava, ocenivši da sledi izjašnjavanje građana „ko će i na koji način voditi Srbiju u narednom periodu”.

„Sve institucije - vlada, parlament, ustavni sud, predsednik Republike, moraju dobiti nov legitimitet i zbog toga Demokratska stranka institira da se izbori održe sto pre”, rekao je Petrović „Tanjugu”.

--------------------------------------------------------------------------

SDU: Neviđena manipulacija

BEOGRAD – Socijaldemokratska unija saopštila je da sa najdubljim žaljenjem konstatuje da je režim u Srbiji pribegao neviđenoj manipulaciji da bi obezbedio usvajanje predloga novog Ustava Srbije.

„29. oktobar je crni dan za demokratiju u Srbiji. Pred očima polovine građana koji nisu glasali, režim je pribegao besprizornoj krađi radi svojih kratkoročnih ciljeva”, navodi SDU u saopštenju.

„Onda kada je postalo jasno da ne postoji dovoljan broj zainteresovanih građana za podršku predloga novog Ustava, pribeglo se najtežim kršenjima demokratske procedure”, kaže se u saopštenju i precizira da su građani glasali bez dokumenata na više biračkih mesta, a mnogi glasači su glasali u ime svojih prijatelja ili članova porodice.(Fonet)

--------------------------------------------------------------------------

Dačić zahvalio građanima Srbije

BEOGRAD – Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zahvalio je svim građanima koji su na referendumu o potvrđivanju ustava u protekla dva dana glasali za jedinstvenu Srbiju i za opstanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

--------------------------------------------------------------------------

Goati: Rezultat vetar u jedra malim partijama

BEOGRAD – Politički analitičar i predsednik Transaprentnosti Srbija Vladimir Goati ocenio je da nizak odziv na referendumu pred vanredne izbore daje „vetar u jedra” malim partijama koje su se zalagale za bojkot.

Partije sada treba da razmisle šta se dešava u biračkom telu. Slede vanredni izbori i ovaj rezultat je katalizator. Na izborima koji slede dobitnici će dobiti još više, a gubitnici izgubiti još više, rekao je Goati u beogradskom Medija centru.

--------------------------------------------------------------------------

Omeragić zadovoljan

BEOGRAD – Predsednik Koalicije „Lista za Sandžak” Bajro Omeragić izjavio je da je na njihov poziv većina građana Sandžaka izašla na referendum i da je zadovoljan time što je referendum o potvrdi novog ustava Srbije uspeo. Omeragić je u izjavi „Tanjugu” rekao da su oni odmah podržali predlog novog ustava jer je raskid sa jednim prošlim vremenom za koje ih vežu negativne uspomene.


Politika online
[objavljeno: 30.10.2006.]

30. oktobar 2006. | 07:26 -> 12:54 | Izvor: B92, Beta

Izglasan novi ustav Srbije

Beograd, Kosovska Mitrovica, Novi Sad, Brisel -- Novi ustav Srbije potvrđen je na referendumu, pokazuju rezultati RIK-a i CeSID-a.

Preliminarni rezultati Republičke izborne komisije pokazuju da je za potvrđivanje novog ustava glasalo 52,31 odsto od ukupnog broja birača, na osnovu obrađenih 98,8 odsto biračkog tela. Na referendum je, prema tim podacima, izašlo 54,19 odsto birača. CeSID je saopštio konačnu procenu da je odziv bio 53,3, a da je "za" glasalo 51,4 odsto celog biračkog tela. To je dovoljno za potvrđivanje ustava . EU je zadovoljna referendumom.

Najveći odziv bio je na Kosovu, 90,1 odsto, a najmanji u Vojvodini, 45,9 odsto. U Beogradu je odziv bio 53,1, a u centralnoj Srbiji 56,1 odsto.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će za nedelju, 5. novembar, zakazati sednicu Skupštine na kojoj će biti proglašen novi ustav.

EU zadovoljna

Evropska unija je zadovoljna referendumom, navodeći da je on bio dobar i uredan. "Sada treba očekivati stvaranje stabilne demokratske vlasti u zemlji posle izbora", rekli su danas zvaničnici Evropske unije u Briselu.

Zvaničnici u kabinetu predstavnika EU Havijera Solane navode da je odluka o raspisivanju parlamentarnih i drugih izbora stvar o kojoj treba da odluče vlasti Srbije. "Mi u EU očekujemo nastavak tog procesa i očekujemo da vidimo šta će se dalje događati, imajući u vidu nedavne sastanke Solane i čelnika Vlade Srbije. Sve što je rečeno u tim susretima ostaje na snazi", rekli su zvaničnici u Solaninom okruženju.

Funkcioneri u Političko-bezbednosnom komitetu Evropske unije ponovili su da je Vojislav Koštunica na sastanku s ministarskom trojkom Evropske unije u Luksemburgu stavio do znanja da će do kraja ove godine biti održani izbori u Srbiji.

Izbori bi trebalo da budu raspisani nekoliko dana posle referenduma o ustavu, čim bude usvojen i zakon o primeni ustava, a ostala je jedino izvesna nedoumica da li bi istovremeno bili održani i skupštinski i predsednički izbori.

Kritike i nepravilnosti

Najglasniji u kritici rezultata referenduma je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. LDP je saopštio da referendum nije ni uspeo jer je izašlo 49,7 odsto građana i ukazao na to da je tokom glasanja bilo organizovanih nepravilnosti i planskih zloupotreba.

Ta stranka je prikazala snimak sa dva biračka mesta u opštinama Vračar i Stari grad, na kojima se vidi da su birači glasali bez dokumenata. Jovanović je rekao da je na policiji da dokaže autentičnost snimaka koje je prikazala njegova stranka.

"Ja ne želim da dokazujem autentičnost tih snimaka, mislim da su građani Srbije svedoci svega što se dešavalo u protekla dva dana. To je samo ilustracija hiljada nepravilnosti od 15.00 do 20.00h, u trenutku kada je postalo jasno da referendum neće uspeti. Na hiljade prigovora smo podneli", kaže Jovanović.

CeSID je saopštio da su od 600 biračkih mesta njegovi posmatrači zabeležili veće nepravilnosti na osam mesta, gde su birači glasali bez dokumenata ili po jedan član u ime cele porodice, a da je zabeleženo više desetina manjih nepravilnosti.

"Kutije punio birački odbor"

Stranka za Sandžak je saopštila da referendumski proces u Novom Pazaru i Sjenici nije bio regularan i da su njeni posmatrači zabaležeili niz nepravilnosti.

"Imamo i snimke koji svedoče o niskoj izlaznosti i nudimo ih javnosti na uvid. Kutije su punili članovi biračkih odbora", rekao je potpredsednik SZS-a Azem Hajdarević.

Inače, i CeSID je upozorio da je najozbiljnije kršenje izbornih pravila bilo u Novom Pazaru.

"Zrno s velikim uticajem"

Novinar NIN-a Dragan Bujošević kaže za B92 da nije siguran da je Srbija rešila ijedan svoj veliki problem time što je donela novi ustav.

"Političare bi trebalo da zabrine činjenica da u Vojvodini nije izašlo 50 odsto birača, drugi problem je u tome što nije glasao niko od Albanaca u Preševu i Medveđi, treći problem je u tome da su iz biračkih spiskova bili isključeni Albanci na Kosovu. To su problemi koje će imati svi oni koji misle da su završili posao donošenjem ustava", kaže on.

"Čini mi se da ovoga puta glasači nisu prihvatili da Kosovo bude mamac za izlazak na birališta, izleda da manje veruju političarima nego ranije, a to će morati da se odrazi na nekim budućim izborima, i to ćemo relativno brzo videti", kaže Bujošević.

"Očigledno, postoje sumnje da je neka čudna ruka glasala u poslednjim trenucima, a imate i podatak da je u poslednjim satima glasalo četiri odsto biračkog tela na sat, što nije zabeleženo. Imate i tolike nepravilnosti, a ako one ne budu dokazane, imaće pravo svi oni koji tvrde da je sve čisto kao suza. Zrno sumnje postoji, a mislim da će to zrno dosta uticati na ishod sledećih izbora", kaže on.

"Izbori će najverovatnije biti održani u decembru, makar prema dogovoru stranaka, a pošto je referendum, na neki način, bio referendum o Koštuničinoj vladi, rezultati referenduma njemu duvaju u leđa. Mora se priznati da je Koštunica to maestralno izveo, a to što su mu Tomislav Nikolić i Boris Tadić to dozvolili, to je već njihov problem", kaže on.

"Ankete pokazuju da građani ustav najviše pripisuju Demokratskoj stranci Srbije i Demokratskoj stranci, pa će rezultati referenduma najviše koristiti njima, ali će mali odziv u Vojvodini koristiti nekim malim strankama, pre svega onim koje su bile za bojkot", kaže Bujošević.

Glas 30 10 2006

Dusan Janjic: Glasanje je lekcija naroda politicarima

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za Glas je rekao da je dobro što je na referendumu potvrđen novi ustav jer je prestao da važi Miloševićev ustav koji je bio kočnica evropskim integracijama.

- Usvajanjem novog ustava ispunjen je i prvi uslov iz Studije izvodljivosti. To je i bio jedini politički uslov. Naravno, ostaju drugi uslovi koji moraju biti ispunjeni na putu ka Evropi kao što je saradnja sa Haškim tribunalom, rešavanje kosovskog problema, ali najvažniji je ispunjen - ističe Janjić.

On naglašava i da će usvajanje novog ustava definisati proceduru i institucije u Srbiji i uliti sigurnost investitorima.

- Pored toga, dodao bih da je možda i dobro što je referendum teško prošao jer su građani na taj način održali lekciju političarima - kaže Janjić.

On ističe i da je sada definisana država i potvrđen stav da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

- To će u budućim pregovorima o konačnom statusu ove pokrajine morati da bude respektovano, a odluka srpskog rukovodstva da ne prihvata nezavisnost sada dobija na težini - naglašava Janjić.

On dodaje i da je referendum pokazao da su radikali najorganizovanija stranka u Srbiji, kao i da je situacija na političkoj sceni mnogo jasnija.

- Sada predstoje izbori i mnoge političke partije treba da se zapitaju gde su u ovom trenutku - kaže Janjić.

On ističe da su se izdvojile tri stranke SRS, DS i DSS i da će one, na predstojećim izborima, voditi najveću borbu.

BETA

Kostreš: Demokratija u Srbiji je ozbiljno ugrožena

NOVI SAD, 29. oktobra 2006. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš optužio je u nedelju uveče stranke koje su se zalagale za usvajanje novog Ustava da su "na silu nametnule" Ustav građanima.

"Plašim se da takav tip nametanja Ustava na silu, prvo kroz donošenje Ustava bez javne rasprave u Skupštini Srbije, a sada i kroz nasilno donošenje Ustava na referendumu, govori o ozbiljnoj ugroženosti demokratskih procesa u Srbiji", rekao je Kostreš agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, građani Srbije će "morati da ustanu u odbranu demokratije i demokratskih procesa".

"Činjenica je da smo bili u prilici da prisustvujemo dosta čudnom završetku glasanja. Nekoliko poslednjih sati je bilo veoma čudno, uočen je nagli porast broja izašlih birača i sada treba dokazati te nepravilnosti i oboriti takav tip glasanja", kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dokaže da je na referendumu bilo ozbiljnih povreda zakona, to bi moglo ozbiljno da naruši ionako okrnjen imidž Srbije u Evropskoj uniji i u međunarodnoj zajednici.

Komentarišući činjenicu da je najmanja izlaznost na referendumu bila u Vojvodini, Kostreš je ocenio da to govori da su ustavopisci morali mnogo više pažnje da posvete obezbeđivanju ustavnih garancija za suštinsku autonomiju Vojvodine.

"Vojvođani su na referendumu očigledno potvrdili da nisu spremni da budu žrtve i da nisu spremni da pristanu na ugrožavanje njihovih interesa", rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dodao je da građani Srbije sada treba da prate da li će političari koji su obećali ostanak Kosova u Srbiji, u slučaju da se usvoji Ustav, održati obećanje.

"Ukoliko eventualno Kosovo ipak ne bude očuvano u okviru državno-pravnog statusa Srbije, građani Srbije će jasno znati ko je za to kriv", naveo je Kostreš.

 

 

 
 
Copyright by NSPM