Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Kosovo i Metohija

   

Večernje Novosti, 21. novembar 2006

Dubravka SAVIĆ

Intervju sa Frenkom Visnerom: Rešenje po meri većine

Od stalnog dopisnika iz Vašingtona

ODLAGANJE odluke o finalnom statusu KiM američki izaslanik za pregovore o statusu Kosova Frenk Vizner obrazlaže željom da Vlada u Srbiji, kao i vlasti u Prištini, mogu neometano da razmotre Ahtisarijeve predloge. Bolje je, smatra američki pregovarač, dopustiti da Srbija završi sa parlamentarnim izborima i da onda Ahtisari koji, kako ističe, “uživa punu američku podršku”, predstavi u Beogradu svoje predloge.

Na pitanje - kako ishod izbora u Srbiji može da utiče na proces, Vizner, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", kaže:

  - Loš sam prognozer i američkih izbora, a kamoli onih u Srbiji. To je odluka koju treba da donese srpski narod. Voleli bismo da gradimo odnose sa Srbijom, bilo koja vlada da bude izabrana. Nadamo se da će to biti vlada privržena produbljivanju i jačanju veza sa SAD.

* A ako nacionalistički obojene partije dođu na vlast?
     - Voleli bismo da, bilo koja partija da dođe na vlast, jačanje odnosa sa SAD, izgradnja mira na Balkanu, vizija budućnosti Srbije u Evropi, bude nastavljena.

* Šta će se, u međuvremenu, događati na planu traženja rešenja za KiM?
     - Ahtisari ima pune ruke posla - treba da sačini nacrt izveštaja, da završi sa preporukama, da iznese finese. Vlasti u Prištini imaju dugu listu poslova koju treba da ispune, kada je reč o standardima. UNMIK je u procesu prenošenja svojih dužnosti...

IMA NAPRETKA
* OČIGLEDNO je da dosadašnji pregovori nisu doneli mnogo napretka. Očekujete li preokret, ili nametanje rešenja?
     - Ne slažem se sa ocenom da napretka nije bilo. Verujem da su pregovori bili posebno efikasni u unapređenju prava nealbanskog stanovništva, posebno srpskog na Kosovu. Radilo se na teškom pitanju vlasti u opštinama i garancijama srpskom narodu za puna prava na jezik, sudije, doktore, učitelje, kao i zaštitu crkava i manastira.

* Očekujete li da Ahtisarijev predlog bude prihvaćen kao konačno rešenje za Kosovo?
     - Ahtisari je odlučan u nameri da izađe sa jasnim zaključkom koji ćemo svi da razumemo.

* Veruje se da će njegov stav biti identičan američkom. Da li su SAD donele odluku?
     - SAD čekaju odluku Ahtisarija pre nego što formalno zauzmemo poziciju. Bili smo oprezni da javno ne govorimo o bilo kom ishodu, iako smo svesni istorije - sedam godina međunarodne vladavine, kojoj je prethodilo užasno nasilje protiv većinskog stanovništva na Kosovu. No, sačekajmo da Ahtisari izađe sa svojim zaključcima. SAD, koje su ga podržavale tokom pregovora, podržaće ga i u zaključcima.

* Očekuje se i nova rezulocija SB UN o kojoj se mnogo spekuliše. U njoj se, navodno, neće spominjati reč “nezavisnost”?
     - Ne želim da spekulišem. No, pogledajmo šta je pred nama. Želimo finalni status. Važno je da on bude jasan i za Kosovo i za Srbiju. Dok finalni status Kosova ne bude rešen, jasno razmišljanje Srbije o njenoj sopstvenoj budućnosti u Evropi i zapadnim bezbednosnim organizacijam će biti zamagljeno debatom o Kosovu. Što se Kosova tiče, važno je da zna sopstvenu budućnost kako bi moglo da se pokrene, da pokuša da pridobije investicije, obnovi infrastrukturu, pomiri zajednice.

POSEBAN SLUČAJ
* MISLITE li da je moguće rešenje koje bi zadovoljilo sve?

- Rešenje mora da bude izvodljivo, da bude pravedno za sve strane i da ga prihvata većina.

* Koja većina?
     - Da bude moguće da ogromna većina Kosovara živi sa tim rešenjem.

* Da li pozicija Rusije predstavlja problem za finalno rešenje pitanja Kosova u Kontakt-grupi i SB UN?
     - Naši ruski prijatelji bili su uz SAD, Britaniju, Francusku, Nemačku i Italiju tokom pregovora. Bili su na sastancima, doprineli formulacijama u svim fazama. Počeli smo dobro sa Rusima i zajedno ćemo završiti. Imamo vitalni interes u ishodu za Kosovo. Želimo da naši ruski prijatelji shvate značaj naših pogleda.

* Šta čini slučaj Kosova toliko posebnim, kako se često čuje, u odnosu na ostale slične slučajeve, uključujući BiH?
     - Vrlo je jednostavno. Kosovo je iskusilo veliko nasilje krajem devedesetih - ta istorijska drama je bez presedana. UN su intervenisale. Kosovo je bilo pod međunarodnim rukovodstvom sedam godina. Ne vidim sličan slučaj.

* Dok se čeka status, brine li vas bezbednosna situacija na Kosovu?
     - Ukazali ste na važno i dobro pitanje. Ljudi su očito nervozni, zabrinuti su za svoju budućnost. U interesu je svih da se ona reši. Verujem da je broj trupa na terenu adekvatan da odvrati bilo koju vrstu unutrašnjih ili spoljašnjih nasrtaja. Ali, ceo region je nervozan, zbog čega odlaganje finalnog statusa nije u bilo čijem interesu.

 MLADIĆ
* VERUJETE li da Srbija ima ozbiljne namere da uhapsi Mladića?
     - Mladić je srpsko, a ne pitanje "Partnerstva sa mir". Srbija želi da tog čoveka, odgovornog za toliko tuge i nasilja, vidi uhvaćenog i predatog na fer međunarodno suđenje, da okrene tu stranu u istoriji i ostavi je za sobom. To je u interesu Srbije. Srbija ponavlja da želi da to pitanje reši. Pa neka bude rešeno i da svi krenemo napred.

MNOGO KORAKA
* STALNO se pred Srbiju predstavlja izbor - Kosovo ili Evropa. Mislite da je to korektan pristup?
     - Srbija će videti svoju budućnost u Evropi, zapadnim bezbednosnim snagama poput NATO. Interes je srpskog naroda da tamo bude. I SAD to žele za Srbiju. To je osnova dugotrajnog partnerstva između Zapadne Evrope, SAD i Srbije. Naravno, mnogo je koraka koje treba napraviti u vezi sa načinom kako Srbija živi u regionu, kako se odnosi prema pitanju Mladića - sve će se uzeti u obzir.

JEDINSTVO
* HOĆE li pobeda demokrata uticati na kurs američke politike prema Srbiji?
     - Postoji konsenzus u SAD u vezi sa onim što treba da se uradi u postizanju finalnog rešenja za Kosovo, izgradnji odnosa sa Srbijom, stabilnosti na Balkanu. To dele i republikanci i demokrate.           
     
POSEBNA OSEĆANJA
* POSLE rešavanja statusa Kosova, koji će biti najveći izazov u odnosima Srbije i SAD?
     - Kada pitanje Kosova bude iza nas i kada bude uspostavljen konstruktivni odnos Srbije i Kosova, mislim da će nestati ograničenja u odnosima Srbije i SAD. Prijatelji smo sa Srbijom više od 100 godina. Amerikanaci srpskog porekla su mnogo doprineli ovoj zemlji. Postoje topla i posebna osećanja prema Srbiji.

 

 

 
 
Copyright by NSPM