Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

HRONIKA

Izjava SNV Kosova i Metohije

   

 

Srpsko Nacionalno Veće Kosova i Metohije

27. aprila 2006.

Izjava za štampu

Gračanica, Kosovo i Metohija --   Izjava za štampu Srpskog Nacionalnog Veća Kosova i Metohije, glasi:

1. Obraćajući se domaćoj i međunarodnoj javnosti u ime preostalih Srba koji još žive na Kosovu i Metohiji, kao i u ime onih Srba koji su već odavno prognani sa svojih vekovnih ognjišta pod pritiskom albanskog muslimanskog terora, Srpsko Nacionalno Veće Kosova i Metohije odlučno se ograđuje i izuzima od ukazane dobrodošlice gosp. Fatmir Sejdiu (takozvanom “predsedniku Kosova”) u manastiru Visoki Dečani, ukazane od strane vikarnog Episkopa lipljanskog Teodosija, zatim od strane gosp. Olivera Ivanovića, i nekolicine drugih, koji su uzurpirali glas da govore u ime srpskih hrišćana sa Kosova i Metohije. Posebno ističemo činjenicu da se ova poseta dogodila u trenutku kada se zemlja oko manastira Dečana jo š nije ohladila od demonstracija organizovanih od strane islamo-fašističke organizacije “Bali Kombetar” protiv ove iste svetinje, te stoga smatramo da nije postojalo apsolutno nikakavo opravdanje da se gospodinu Sejdiu dozvoli da zloupotrebi najradosniji od svih hrišćanskih praznika – kojim se slavi Vaskrsenje Našeg Gospoda – za svoj jeftin propagandni trik. Nasuprot tome, SNV je u potpunosti podržalo odluku, koju je par dana ranije doneo naš Arhipastir, Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Artemije, da ne prihvati sličan zahtev od strane ratnog zločinca Agima Čekua (takozvanog “premijera Kosova”), da prisustvuje Vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, sve dok se vladičanski dvor Njegovog Preosveštenstva kao i domovi članova njegove pastve, uništenih od strane albanskih muslimanskih hordi zajedno sa mnogim crkvama i manastirima, ne obnove.

2. Povodom komentara i izjava datih od strane vikarnog Episkopa Teodosija u listu Danas (Beograd, izdanje od 21-23 aprila, 2006) a koje je takođe objavljeno na internet stranici: www.kosovo.net (od 26.aprila 2006.), SNV ne može da prihvati niti opravda odricanje od strane vikarnog Episkopa Teodosija bilo kakvog “političkog” značaja njegovih sopstvenih izjava i delovanja u poslednje vreme. Naprotiv, njegov prijem gospodina Sejdiua (a u kontekstu kako je vikarni Episkop opisao, kao deo “primerene saradnje i kontakata sa lokalnim [tj. muslimansko albanskim] institucijama”), kao i njegove dalje kvalifikacije Srba kao “građana Kosova”, zapravo imaju veoma precizan i isključivo politički značaj, jer daju lažni utisak da su hrišćanski Srbi Kosova i Metohije spremni da se predaju sudbini koju neki žele da pripreme za nas, a to je: sudbina napuštene i za kratko vreme omrznute manjine u nezavisnoj muslimansko-albanskoj državi, kojom vladaju kriminalci i teroristi poput Agima Čekua, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. S tim u vezi, kao i u vezi sa sličnim izjavama vikarnog Episkopa Teodosija, datih za vreme poslednje posete SAD-u u sastavu “zvanične” delegacije Srpske Pravoslavne Crkve (a po pisanju u listu Danas), SNV insistira, da kada je reč o takvim i sličnim političkim pitanjima kao što je budućnost naše pokrajine , da vikarni Episkop Teodosije, kao ni “zvanična” delegacija nisu bili ovlašćeni da govore u ime hrišćanskih Srba Kosova i Metohije, jer ogromna već ina Srba izričito se ne slaže sa rečima i nastupima Episkopa Teodosija, što se podudara sa neslaganjem velike većine naših rodoljuba u drugim krajevima Srbije i u dijaspori.

Nasuprot tome, SNV koje predstavlja gotovo sve Srbe sa Kosova i Metohije, u potpunosti podržava izjave i nastupanja Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija, čija je poseta Vašingtonu, samo nekoliko dana pre toga, bila u potpunosti u skladu sa stavovima koje je on zastupao u svim predhodnim misijama u ime svoga naroda, a koji su sadržani u njegovom pismu (vidi pismo u prilogu) Predsedniku SAD-a Džordž u Bušu. U ovom pismu, koje je uručeno Predsedniku Bušu neposredno nakon posete Njegovog Preosveštenstva Episkopa Artemija, nedvosmisleno se podvlači neophodnost da je potrebno čvrsto i nepromenljivo suprotstavljanje nelegalnom i nasilnom otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije, kako bi se obezbedila lična zaštita, bezbednost i ljudska i verska prava hrišćanskih Srba Kosova i Metohije. Ovo je stav koji podržava SNV, kao i ogromna većina Srba sa Kosova i Metohije.

3. Ističemo činjenicu da ogromna većina Srba sa Kosova i Metohije imaju jasan stav, jedinstveno mišljenje i kucaju jednim srcem kada je u pitanju budući status Kosova i Metohije, što je u suprotnosti sa nastupima vikarnog Episkopa Teodosija, gosp. Olivera Ivanovića i nekolicine drugih, koji svojim nastupima ostavljaju netačan i varljiv utisak o podelama i različitom mišljenju među nama, hrišćanskim Srbima sa Kosova i Metohije. Takve podele među nama nema. Stoga, pogledi i stavovi vikarnog Episkopa Teodosija, gosp. Olivera Ivanovića, i malog broja drugih, kao što smo istakli u ovom Saopštenju, samo mogu da posluže na okrepljenje i ohrabrenje najnasilnijih elemenata među muslimanskim Albancima u njihovom pohodu za monoreligijskom i mono-etničkom državom, kao i na okrepljenje onih elemenata “međunarodne zajednice”, koji se zalažu za takav rasplet. Takve političke intrige, koje se rade iz razloga koji su najbolje poznati onima koji učestvuju u njima, direktno podrivaju interese nas, hrišćanskih Srba Kosova i Metohije. Ovo potkrepljujemo činjenicom da čak i u trenutku kada je gosp. Sejdiu bio primljen u Dečanima, desila su se najmanje dva napada na srpske domove od strane Albanaca, zatim izašla je na svetlost dana informacija u vezi planiranja “evakuacije” nekih 40.000 hrišćanskih Srba sa Kosova i Metohije iz “budućeg nezavisnog Kosova”, kao i procena jednog neimenovanog međunarodnog službenika, po kojoj čak i preostali Srbi u relativno zaštićenom severnom delu Kosovske Mitrovice, neće moć i da opstanu ni deset godina nakon nezavisnosti.

4. Prema tome, a na osnovu svega iznetog, SNV u ime Srba sa Kosova i Metohije, sa uvažavanjem zahteva da Njegovo Preosveštenstvo Episkop Teodosije, gosp. Oliver Ivanović , kao i nekolicina drugih istomišljenika prestanu već jednom sa svojim nastupima i izjavama, koje jedino daju okrepljenje i ohrabrenje onim elementima koji se zalažu za naše uništenje. Posebno zahtevamo da vikarni Episkop Teodosije, kao ni bilo koji drugi predstavnik SPC, ne učestvuju na najavljenoj međukonfesionalnoj konferenciji koja treba uskoro da se održi u Pećkoj Patrijaršiji sa predstavnicima islamske i rimokatoličke veroispovesti. Kao što je poznato, takav dijalog bi sakrio činjenicu, posvedočenu od preminulog rimokatoličkog Biskupa Marka Sopia, da je rimokatolička manjina među Albancima i Hrvatima na Kosovu i Metohiji desetkovana do tačke istrebljenja, za razliku od sve većeg i narastajućeg broja militantih muslimanskih Albanaca. Još je poraznije govoriti o “dijalogu” sa islamskim predstavnicima u trenutku kada istovremeno džihadski teroristi pletu i planiraju razaranje onih hrišćanskih crkava i manastira koje do sada nisu spalili, razorili, minirali, ili opoganili, zajedno sa uništenjem i samog naroda čije su ovo svete bogomolje.

 

 

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM