Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Hronika

   

 

BBC 30 10 2006

Referendum i status Kosova

Da li će rezultat referenduma o novom Ustavu Srbije na bilo koji način uticati na proces utvrđivanja budućeg statusa Kosova?

U razgovoru za BBC dva međunarodna stručnjaka iznose prilično različite stavove.

Bez suštinske promene

Profesor Ričard Kaplan sa Odeljenja za političke i međunarodne odnose Univerziteta u Oksfordu u razgovoru za BBC iznosi stav da se u suštini ništa nije promenilo, ali da će prihvatanje novog Ustava za posledicu imati dve stvari:

"Prva je to što će rezultat referenduma verovatno ohrabriti Rusiju u njenom stavu povodom Kosova u Savetu bezbednosti i to će, verovatno, biti ozbiljnija posledica. Druga stvar se odnosi na raspoloženje u regionu - među Srbima na Kosovu i Srbima u Srbiji.

Naravno, referendum ne menja ništa zato što Kosovo formalno jeste deo Srbije i to je bilo navedeno i u prethodnom Ustavu, kao i u Rezoluciji 1244.

Prava teškoća pojaviće se u pogledu pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država o budućnosti Kosova i toga šta bi Savet bezbednosti trebalo da uradi."

Profesor Kaplan dodaje da je očekivao da će mnogo veći broj građana Srbije izaći i glasati za Ustav na referendumu.

U razgovoru za BBC on objašnjava i zašto, po njegovom mišljenju, kosovski Albanci ne reaguju na rezultate referenduma:

"Mislim da bi do radikalizacije ili neke vrste snažne reakcije kosovskih Albanaca došlo ukoliko bi im međunarodna zajednica poslala signal da nezavisnost Kosova kao rešenje više nije u opticaju. Ne mislim da gospodin Ahtisari i međunarodna zajednica u ovoj fazi razmišljaju o nezavisnosti Kosova u pravom smislu te reči. Verujem da će to biti neki oblik uslovne nezavisnosti ili nezavisnosti pod određenim nadzorom. Neki čak govore da bi takva situacija mogla da traje i naredne 3 godine. Ideja je da se nezavisnost drži po strani sve dok kosovski Albanci ne pokažu da su kosovski Srbi bezbedni. Mislim da su ovo veoma osetljiva vremena i da kosovski Albanci znaju bi u slučaju da reaguju nasilno, mogli da dovedu u opasnost svoje šanse da dobiju ono rešenje za Kosovo koje žele."

Usvajanje Ustava ključno za status Kosova

Profesor međunarodnog prava na američkom fakultetu Notr Dam u Indijani Meri Elen Okonel za BBC ocenjuje da je usvajanje novog Ustava u kome se Kosovo tretira kao neodvojivi deo države Srbije itekako važno za određivanje budućeg statusa pokrajine:

"Sudsku odluku relevantnu za kosovsku situaciju doneo je kanadski Vrhovni sud 1998. godine u predmetu vezanom za secesiju Kvebeka. Posle pažljivog razmatranja međunarodnog prava, kanadski sud je presudio da se unitarna država može podeliti samo uz pristanak svih zainteresovanih strana. Ustavni referendum na kojem je ponovo potvrđen suverenitet Srbije nad Kosovom šalje poruku da Srbija ne pristaje na secesiju Kosova. Razdvajanje Crne Gore i Srbije, ili Češke i Slovačke, bilo je nešto sasvim drugo jer je učinjeno uz pristanak obe strane i to je u skladu s međunarodnim pravom."

Američki izaslanik Frenk Vizner nedavno je izjavio da je rezolucija 1244 promenila suverenitet Srbije. Profesor Okonel smatra da to nije tačno:

"Naprotiv. Ta rezolucija je potvrdila suverenitet Srbije nad Kosovom. U međuvremenu, UN nisu donele nikakvu odluku koja bi promenila taj osnovni princip međunarodnog prava. Pravo na samoopredeljenje ne podrazumeva pravo na secesiju bez saglasnosti zainteresovanih strana.

U UN postoji snažna podrška principu teritorijalnog integriteta, zato što se mnoge zemlje suočavaju sa sličnim izazovima. Pomenimo samo Rusiju i Čečeniju, Gruziju i Abhaziju, odnosno Južnu Osetiju, pa i iračke Kurde. U svim tim slučajevima, međunarodna zajednica opredelila se za princip da nema odvajanja bez pristanka države. Uostalom, državni sekretar Rajs je nedavno poručila Kurdima da Vašington ne podržava njihovu težnju za otcepljenjem od Iraka. A to je i sasvim u skladu sa odredbama međunarodnog prava."

Eventualno davanje nezavisnosti Kosovu bilo bi presedan, ma koliko se SAD i još neke Zapadne zemlje trudile da dokažu suprotno, napominje Meri Elen Okonel:

"Problem zemalja NATOa, koje imaju trupe na Kosovu, jeste da to košta i da bi one najradije da ih povuku. Uz to, te zemlje su 1999. godine nezakonito upotrebile silu protiv Srbije i sada bi želele da svetu pokažu nekakav pozitivan rezultat svoje akcije. Njima bi odgovaralo da Srbija pristane na nezavisnost Kosova, ali tvrdnje da se ta situacija razlikuje od čečenske ili kurdske nemaju nikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu."

Nagoveštaji da bi pojedine zemlje mogle da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova su vrlo opasne, smatra naša sagovornica, jer bi dodatno podrilo međunarodno pravo.

Na pitanje nisu li temelji međunarodnog prava već poljuljani vojnim akcijama protiv Srbije i Iraka, bez odobrenja Saveta bezbednosti, profesor Okonel odgovara:

"Posledice kršenja međunarodnog prava po Ameriku su više nego očigledne. Zaglavili smo se u Iraku, samo ovog meseca poginulo je stotinu naših vojnika, a ostatak sveta nas prezire zbog prakse mučenja pritvorenika i tajnih zatvora. Administracija je u teškom položaju i po pitanju Kosova. S jedne strane ne želi da dalje krši međunarodno pravo, a s druge, zbog bombardovanja Srbije ima obavezu da stabilizuje to područje.

Da smo od početka poštovali međunarodno pravo, bili bismo u mnogo boljem položaju. Zato sam i uverena da politički lideri polako shvataju koliko je međunarodno pravo važno za stabilnost sveta i poštovanje ljudskih prava i da će njegove principe koristiti i u rešavanju kosovskog pitanja."

 

 

 
 
Copyright by NSPM