Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika / decembar 2006

   

 

Dileme oko ruskog veta i reakcija Nikolasa Bernsa

Lavrov i Draskovic: Moskva do kraja protiv nametanja rešenja

RTS 5 12 2006

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je na ministarskom sastanku OEBS u Briselu da se do rešenja za budući status Kosova i Metohije mora doći kroz pregovore Beograda i Prištine i da nametanje rešenja nije moguće.

'Mi smo ponovili naše insistiranje na primeni rezolucije 1244 o Kosovu, koja je osnova za bilo kakve rešenje statusa Kosova i, u skladu s tom rezolucijom i zaključcima Kontakt grupe iz septembra, do rešenja se može doći samo pregovorima,' izjavio je Lavrov posle sastanka sa šefom diplomatije Srbije Vukom Drašskovićem.

'Snažno stojimo pri ovom stavu i ostaćemo pri njemu do kraja pregovora' , izjavio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je istakao da 'ne zna koliko će pregovori trajati, ali da ne sme biti veštačkih rokova i da se moraju poštovati stavovi obe strane, kao što kažu rezolucija SB UN 1244 i Kontakt grupa'.

'Rešenje može biti samo dogovorno, i ne znam kako bi SB mogao da se uskladi s bilo kakvim rešenjem koje bi značilo nametanje rešenja' , izjavio je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je posle susreta s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisarija nije taj koji će uputiti predlog rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije Savetu bezbednosti UN, već da će to učiniti Kontakt grupa .

'Nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, Ahtisari će uputiti svoj predlog Kontakt grupi, a zatim će se, pošto Kontakt grupa iznese primedbe, vratiti na Balkan na novu pregovaračku rundu Beograd-Priština-Beč' , izjavio je Drašković, istakavši da će Rusija podržati ono što je dogovoreno na septembarskom sastanku Kontakt grupe u Njujorku.

'Zatim će Ahtisari ponovi informisati Kontakt grupu, koja će uputiti neki svoj predlog Savetu bezbednosti', istakao je Drašković i naglasio da 'svakako, nije Ahtisari taj koji će uputiti predlog SB, već Kontakt grupa'.

POLITIKA - SVET I MI - Utorak, Decembar 05, 2006 12:12  RTS

DRAŠKOVIĆ POSLEDNJI TRENUTAK DA SE OEBS POZOVE NA POŠTOVANJE SOPSTVENIH PRINCIPA

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Briselu izjavio da Srbija neće, ni po cenu kazni ili nagrada, prihvatiti da na njenoj teritoriji bude proglašena još jedna albanska država na Balkanu.

Uz ocenu da poštovanje teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država nema razumnu alternativu, Drašković je rekao da načelo jednakosti država zahteva da samit OEBS pošalje jasnu poruku da je Srbija država kao i sve druge i da se njene međunarodno priznate granice ne mogu ni menjati, ni preimenovati protivno njenoj volji.

'Na isti način na koji poštuju volju naroda Kosova, Kontakt grupa, OEBS, Evropska unija, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i cela međunarodna zajednica moraju da poštuju i volju naroda Srbije, države u čijem sastavu je pokrajina Kosovo', rekao je Drašković.

Govoreći na plenarnoj sednici Ministarskog sastanka OEBS, Drašković je ocenio da je svim formulama za rezrešenje kosovskog Gordijevog čvora - 'nezavisnost, uslovna nezavisnost, kontrolisana nezavisnost, ograničeni suverenitet, podela pokrajine', zajedničko 'ignorisanje činjenice da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije, kao i zatvaranje očiju i ušiju pred stavovima države Srbije o statusu njene pokrajine'.

Uz ocenu da je u Srbiji politika bivšeg šefa države Slobodana Miloševića poražena pre šest godina, Drašković je upitao: 'Čemu, onda, relikt vezivanja Srbije za jedan mrtvi režim i jednog mrtvog čoveka?'. 'Demokratska vlada u Beogradu - govore nam - mora da prihvati odgovornost za Miloševićeve zločine na Kosovu. Ne moramo, kažem ja. Ne može žrtva da bude odgovorna', izjavio je Drašković.

On je ocenio da je 'ovo poslednji trenutak da se OEBS, pre izricanja kosovske presude, pozove na poštovanje sopstvenih principa o jednakosti ljudi i jednakosti država, jer je poštovanje tih principa uslov svih uslova za bezbednost i saradnju'.

'Albanski lideri kažu da će prava Srba i srpskih crkava i manastira biti zaštićena, ukoliko Kosovu bude poklonjena nezavisnost... Ovo je ucena koju ne smeju da prihvate ni Kontakt grupa, ni Savet bezbednosti UN', rekao je Drašković. 'Kosovski Albanci moraju da pruže bezuslovne dokaze da su Srbi i njihove crkve zaštićeni - standardi pre statusa', izjavio je Drašković.

'Ako se prihvati princip da je status uslov za primenu standarda', naglasio je Drašković, 'onda svaki student u Evropi može da zahteva dobijanje diplome univerziteta kao uslov da bi počeo da studira'.

'Opšti utisak nakon sastanaka koje sam imao s ministrima je veliko premišljanje i utisak da se ne zna šta da se radi po pitanju Kosova', izjavio je Drašković novinarima. 'Ako postoji konzenzus oko nečega - od Rusije do Amerike - to je činjenica da kada je o Kosovu reč, niko nije spreman da kaže da ima dobro rešenje - svi se slažu da će svako rešenje biti loše rešenje, i da će bilo koje rešenje izazvati nezadovoljstvo makar jedne strane, a najverovatnije obe strane', dodao je srpski šef diplomatije.

Drašković je istakao i da mu je zamenik državnog sekretara u američkom Stejt departmentu Nikolas Berns rekao da SAD insistiraju na tome da bilo kakvog odlaganja rešenja više ne može biti. 'Amerika insistira na brzini i nije sama koja insistira na tome u Kontakt grupi', naglasio je Drašković.

U Briselu se završava dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova OEBS-a. Na kraju sastanka trebalo bi da bude usvojen završni dokument, ali zbog nesuglasica još je neizvesno da li će se u njemu naći i pitanje Kosova i Metohije.

POLITIKA - SVET I MI - Utorak, Decembar 05, 2006 15:02  RTS

NIKOLAS BERNS: IZJAVA O RUSKOM VETU VEROVATNO POGREŠNO CITIRANA

Zamenik državnog sekretara u američkom Stejt departmentu Nikolas Berns izjavio je u Briselu da smatra da je 'pogrešno citirana' izjava od ponedeljka ruskog ambasadora u Beogradu da će Moskva, u slučaju da rešenje za status Kosova ne bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, iskoristiti svoje pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

'Mora da je pogrešno citiran, jer u poslednjih godinu i po dana od kako je krenuo proces određivanja statusa, nismo čuli da Rusija preti vetom', naglasio je Berns, ponavljajući da je 'veoma iznenađen informacijom' da je ambasador Aleksandar Aleksejev izjavio da će Rusija uložiti veto ukoliko rešenje ne bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

'Ne mogu da verujem da bi stalni predstavnik Saveta bezbednosti UN mogao da preti vetom, a da još uvek nismo videli predlog Martija Ahtisarija', izjavio je Berns, na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji je upravo završen u Briselu. Berns je ponovio stav SAD da bi Savet bezbednosti UN trebalo da usvoji rešenje za budući status Kosova u februaru ili martu 2007.

On je istakao da SAD očekuju da će nakon izbora u Srbiji Ahtisari uputiti svoj predlog rešenja, a da će 'Savet bezbednosti UN zatim usvojiti rezoluciju o konačnom rešenju statusa Kosova'. 'Mi želimo da se to dogodi vrlo brzo, recimo mesec dana nakon izbora u Srbiji, što znači krajem februara ili početkom marta', istakao je zamenik Kondolize Rajs.

 

 

 
 
Copyright by NSPM