Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

VN 17. decembar 2006

Željko PANTELIĆ

Karl Bilt: Sve zavisi od izbora

Od stalnog dopisnika, Brisel


U BRISELU se već uveliko priča o novoj skandinavskoj inicijativi, čiji bi nosioci bili Švedska i Finska, u korist Srbije, posle onih koje su pokrenuli naši prijatelji iz mediteranske i tzv. habzburške Evrope.
U ekskluzivnom intervjuu “Novostima”, Karl Bilt je potvrdio da će Švedska, posle izbora u Srbiji, biti prva zemlja iz severozapadne Evrope koja će se glasno založiti za nastavak pregovora sa Srbijom.
- Sve zavisi od rezultata izbora u Srbiji, jer postoji potreba da Vlada u Beogradu zauzme vrlo ozbiljne pozicije. Ako tako bude, mi ćemo moći vrlo brzo da reagujemo i nastavimo pregovore - kaže Bilt.

ODLUČUJE NAROD
MOŽETE li precizirate koje su to ozbiljne pozicije?
- Mi želimo da vidimo vladu u potpunosti posvećenu dostizanju pune saradnje s Haškim tribunalom. Taj pristup zavisiće umnogome od rezultata izbora jer će on odrediti sastav te vlade.

Tvrdite da bi pobeda proevropskih snaga na izborima bila dovoljna za nastavak pregovora?
- Ja se nadam da će tako biti. Na izborima odlučuju građani Srbije a ne EU. Reći ću vam i više: ako nova vlada u Beogradu bude bila dovoljno proevropska i demokratska, ja neću morati ni da se borim za nastavak pregovora sa Srbijom. Takvoj Srbiji će svi hteti da pomognu.

Da li to znači da bi pozitivan signal za Srbiju mogao da stigne već na sledećem Savetu ministara EU, dan posle izbora u Srbiji?
- Srbija još uvek nije Švedska, pa da znamo odmah rezultat izbora i ko će biti u vladi, jer neće biti sastavljena za jedan dan. Verujem da ćemo imati već u ponedeljak, 22. januara, jasnu sliku šta je Srbija izabrala. Nadam se da ćemo moći već na sledećem Savetu minstara da pošaljemo snažan pozitivan signal Srbiji. To je moja želja.

I rešavanje statusa Kosova čeka izbore u Srbiji, šta će se u tom procesu događati?
- Prvo moramo da vidimo šta kaže Ahtisari. To je sledeća stanica u procesu i teško je bilo šta reći pre toga. Niko u EU neće potezati niti komentarisati rešavanje statusa Kosovo do izbora u Srbiji.

ČIJA ISKUSTVA?
AKO ne možete da pričate o statusu, da li mislite da će njegova implementacija, bez obzira na tip rešenja, biti problematična?
- Sve je problem na Balkanu. Zašto bi implementacija statusa na Kosovu bila izuzetak. Mislim da će implementacija statusa veoma zavisiti od toga kakvo rešenje bude i kako će biti predstavljeno u Savetu bezbednosti UN.

Kontakt-grupa i NATO traže da rešenje bude prihvatljivo za većinu naroda na Kosovu, šta to, po vašem miljenju, znači?
- Reč prihvatljivo se može tumačiti na dosta načina. Takođe se može koristiti u različitim situacijama. Možda će biti više ili manje entuzijazma među Albancima s Kosova i Srbima zbog predloženog rešenja, ali to rešenje mora da bude takvo da većina može da nauči da živi s njim i da ga bar prećutno prihvati.
Ima vrlo malo rešenja u istoriji oko sličnih problema u svetu koji su proizveli veliki entuzijazam kod onih o kojima se odlučivalo. Uvek postoji neki kompromis, mogućnost da se ide napred, ali bez obaveze velikog oduševljenja.

KAPACITETI
NA poslednjem Savetu ministara EU ste bili vrlo angažovani u borbi da se cementiraju evropske perspektive Srbiji?
- Srbija ima odlične kapacitete i može, ne samo da brzo zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, već i da ga implementira. Evropske perspektive su važne za Srbiju, ali i za ceo region zapadnog Balkana čija bi lokomotiva, upravo, mogla da bude Srbija.

KOLOSEK
ŠTA mislite o sve glasnijoj politici SAD da se Srbija stavi na “brzu prugu” ka EU, a Kosovu da se da neka vrsta uslovne nezavisnosti?
- Mi nismo Amerikanci a SAD nije članica EU, i ne znam kako bi oni mogli da sprovedu tu svoju ideju. Ja bih voleo da Srbiju imamo na čvrstom, snažnom i stabilnom koloseku, a ne brzom. Tu je kvalitativna razlika, jer nam treba čvrst odnos sa Srbijom. Mi ćemo držati otvorena vrata za Srbiju tako da samo od nje zavisi brzina njenog hoda ka EU.

 

 

 
 
Copyright by NSPM