Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

BEOGRAD, 2. oktobar (Tanjug)

Vukadinović: I nož i pogača još uvek u rukama premijera

Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je danas u izjavi Tanjugu da, bez obzira što je vlada praktično u ostavci “i nož i pogača su još uvek ” u rukama premijera Vojislava Koštunice od koga, do okončanja referendumskog procesa, ne treba očekivati neke radikalne političke poteze.

“Mora se priznati da je Koštunica veoma vešto vodio celu stvar time što je temu kovertiranih ostavki, ali i problematičnog potvrdjivanja ministara odbrane i spoljnih poslova u Skupštini Srbije obesmislio manevrom sa hitnim donošenjem ustava, referendumom i izborima”, rekao je Vukadinović komentarišući trenutnu političku scenu u Srbiji.

Šta će se, medjutm, desiti nakon referenduma zakazanog za 28. i 29. oktobra teško je predvideti, kazao je on.

Ostavke su bile očekivane, i Dinkić, nakon svega što su izjavljivali on i njegova stranačka koleginica Ivana Dulić Marković, nije imao manevarskog prostora da ih ne aktivira, rekao je Vukadinović i dodao da se postavlja, medjutim, pitanje imaju li te ostavke, u trenutnom kontekstu, bilo kakav politički smisao.

“Dinkić očigledno nije poslušao savet premijera da ne izlazi iz vlade ali neće biti ni prepreka donošenju novog ustava” ukazao je Vukadinović.

Da nema referenduma bilo bi za očekivati da Koštunica prihvati ostavke ministara G17 plus i tako makar na kratko, kako je rekao Vukadinović, kazni Dinkića slanjem u opoziciju.

“Dinkić je na to računao i zato je i zaigrao na kartu ostavki ostavljajući i dalje prostor za neku vrstu džentlmenskog sporazuma sa DS i DSS”, naveo je on.

Do novog “deljenja karata” na političkoj sceni Srbije će, prema Vukadinoviću, doći nakon referenduma. Tada će se, smatra on, pokazati da li će se stvari odvijati na način koji priželjkuje i najavljuje Dinkić ili će “premijer napraviti još koji politički manevar” pre nego izbori budu raspisani.

Vukadinović je ukazao da sve ovo pomalo podseća na svojevremene “teatralne ostavke” radikala posle NATO intervencije.

Poziciju Dinkića, Vukadinović ocenjuje kao veoma složenu, jer će u narednom periodu on na političkoj sceni biti veoma usamljen - jedni će ga smatrati makar indirektnim krivcem za pad vlade, a drugi nimalo raspoloženi da ga prihvate kao opoziciju.

“Dinkić nesumnjivo jeste zvezda dana, ali se lako može dogoditi da, kada se prašina slegne, bude zvezda padalica”, zaključio je Vukadinović.

 

 

 
 
Copyright by NSPM