Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

Novosti:

Đorđe Vukadinović o mogućim postizbornim savezima

Politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ocenjuje savez DS - DSS kao moguć, ali i smatra da ga uopšte nije tako jednostavno ostvariti, kao što to ponekad izgleda.

- Te dve stranke su se posle petog oktobra udaljile, i postale najveći konkurenti u borbi za vlast - kaže on. - Taj konkretan sukob, u kome su ulog interesi, nekada je važniji od relativne bliskosti u osnovnim stranačkim opredeljenjima.

Prema Vukadinoviću, postoje i ideološke razlike: DSS se u međuvremenu pomerio ka desnom centru i narodnjačkoj retorici i politici, a DS više ka levo-liberalnoj strani političkog spektra. Te razlike, međutim, smatra naš sagovornik, svakako nisu nepremostive.

- Najveći problem za međusobnu saradnju je što je, u nekim važnim nacionalnim pitanjima, od Crne Gore do Kosmeta, politika DS-a bila mnogo "mekša" i popustljivija od stavova DSS-a - nastavlja Vukadinović. - Ta razlika nije toliko u samim opredeljenjima, jer je DS nominalno podržavala i opstanak Državne zajednice, kao što sada podržava i ostanak Kosmeta u Srbiji. Njihovi funkcioneri, međutim, spremniji su da "sportski" podnesu poraz, i tretiraju ove teme, ipak, kao sekundarne u odnosu na Evropu i evroatlantske integracije.

Upravo u tom političkom i patriotskom aspektu, smatra Đorđe Vukadinović, DSS je bliži radikalima, iako je tradicionalno i ideološki svakako bliskiji DS-u. Pitamo ga: da li je, onda, u Srbiji moguć veliki preokret, i ulazak SRS u postizbornu koaliciju sa strankom premijera Koštunice?

- Ni to nije isključeno, iako se trenutno čini da je "varijanta" s DS-om verovatnija - odgovara Vukadinović. - Za sada su sve opcije otvorene, i upravo to DSS-u i odgovara, jer im povećava "manevarski prostor". No, takvo stanje "nesvrstanosti" ove stranke ne može trajati beskonačno, ali, što se više oduži, DSS-u se to više isplati.

Međunarodni faktor, dodaje Vukadinović, prilično utiče na partijska zbližavanja u vrhu srpske vlasti.

- Zapad će verovatno ultimativno zahtevati savez DS i DSS, ali se ta odluka, ipak, donosi u Srbiji. Treba, takođe, imati u vidu da postoje i svetski igrači izvan EU i SAD, od kojih bi neki imali više razumevanja i za druge "kombinacije", uključujući tu i koaliciju DSS i SRS - ocenjuje Đorđe Vukadinović.

 

 

 
 
Copyright by NSPM