Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

 

Vukadinović: U dogovoru o izborima nema gubitnika

BEOGRAD, 10. novembra 2006. (Beta) - Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je danas da su parlamentarne stranke dogovorom o ustavnom zakonu i izborima tražile i pronašle formulu i rešenje u kojem neće biti gubitnika i kojim će svi biti realativno zadovoljni.

Vukadinović je agenciji Beta rekao da je neosnovana teza da je Demokratska stranka (DS), koja se zalagala za istovremeno održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u decembru, mnogo popustila i izgubila tim dogovorom.

Ta teza se, ocenio je, plasira pre svega u propagandne i predizborne svrhe iz krugova bliskih toj stranci. "DS je dobila izbore za koje se godinama zalaže i to samo nekoliko nedelja od datuma koji su oni tražili", rekao je Vukadinović.

Prema njegovoj oceni, Demokratska stranka Srbije (DSS) takodje je relativno zadovoljna jer će na izbore ipak izaći sa jednim važnim ispunjenim predizbornim obećanjem, a to je usvajanje ustava.

"Na čelu heterogene i manjinske vlade, DSS se nekako dokopala izborne godine i izbegla utisak da je vlada pala jer su izbori došli logično posle usvajanja ustava", rekao je Vukadinović.

On je ocenio da je Socijalistička partija Srbije takodje uspela da malo pomeri termin održavanja izbora i tako dobije nešto vremena za pokušaj stranačke konsolidacije, a da je Srpska radikalna stranka uspela da razdvoji održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora i da "demonstrira" svoju "nepopustljivost" prema željama DS-a i medjunarodne zajednice.

G 17 plus je u poslednji čas uspela da reafirmiše svoj "opozicioni potencijal", rekao je Vukadinović i dodao da je pokazala kakav takav privid doslednosti kada je reč o ostavkama ministara iz te stranke.

Vukadinović smatra da i "deo medjunarodne zajednice koji je očigledno vršio pritisak da izbori budu u decembru i pre predloga o rešenju kosmetskog pitanja nema previše razloga za nezadovoljstvo, jer je pomeranje parlamentarnih izbora svega nekoliko nedelja".

Parlamentarne stranke dogovorile su se da parlamentarni izbori budu održani 21. januara sledeće godine, a Ustavnim zakonom je predvidjeno da predsednički, pokrajinski i lokalni izbori budu raspisani do 31. decembra 2007. godine, odnosno nakasnije 60 dana od stupanja na snagu sistemskih zakona.

Vukadinović smatra da su pričom o datumima izbora u drugi plan neopravdano potisnute druge važne odredbe ustavnog zakona.

Ustavni zakon predviđa reizbor svih sudija u Srbiji u roku od godinu dana.

Predvidjeno je da se na prvom zasedanju novog saziva parlamenta izaberu nove institucije predviđene ustavom - ombudsman i organi državne revizorske institucije, guverner, čiji je položaj takodje definisan ustavom.

Predvidjen je, medjutim, i izbor poverenika za informacije, koji se ne pominje u ustavu, a u ustavnom zakonu je preimenovan u organ nadležan za praćenje ostvarivanja prava gradjana na obaveštenost.


 

 

 
 
Copyright by NSPM