Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

Vašington VOA 11/10/2006

Dobins: Ne verujem da je politika visokog stepena uslovljavanja Srbije korisna

“Evropska unija smatra Srbiju zemljom koja pripada regionu koji unija želi da integriše, za razliku od udaljenijih zemalja kao što su Ukrajina ili Gruzija,” kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor vašingtonskog Centra za međunarodnu bezbednost i odbrambenu politiku korporacije “Rend” i bivši  specijalni američki izaslanik za Balkan, Džejms Dobins.

Dobins: Čak i da se reši pitanje saradnje Beograda sa Haškim sudom, još uvek će biti teško za Srbiju da postane članica Evropske unije ako ne bude rešeno pitanje Kosova, odnosno pitanje suvereniteta Srbije nad tom pokrajinom. Samo je jedna zemlja uspela da se učlani u Evropsku uniju, a da pitanje njenog suvereniteta nije bilo rešeno - a to je Kipar. Kipru je dozvoljeno da postane članica EU, mada je ta zemlja odbacila predlog UN da se reši pitanje severnog dela tog ostrva, koji je pod turskom upravom. Prema tome, nije apsolutno nemoguće da Srbija ne bi mogla da se učlani u EU, a da pitanje Kosova ne bude rešeno, mada bi to bila velika prepreka.

S druge strane, Evropska unija smatra Srbiju zemljom koja pripada regionu koji Unija želi da integriše, suprotno, recimo, udaljenijim zemljama kao što su Ukrajina ili Gruzija, kojima će biti još teže da se učlane. Ako Srbija bude u stanju da ispuni uslove i da se kvalifikuje za članstvo, mislim da će ona tokom vremena postati članica.

Glas Amerike:  Ukoliko bi Srbiji bilo uskraćeno pravo na članstvo u EU na duži rok, kakve bi mogle da budu posledice po nju samu, kao i po regionalnu stabilnost?

Dobins:  U kontekstu razvoja događaja u samoj Srbiji i oko nje, to bi još više produbilo njenu izolovanost i relativno siromaštvo, mada to nije uvek slučaj, jer imate druge evropske zemlje koje nisu članice EU, ali su prosperitetne, kao što je Švajcarska i Norveška. Međutim, sadašnja Srbija, koja je relativno nerazvijena i ima slabe odnose sa nekim od susednih zemalja, unutrašnju tenziju i izolovanost, sve bi to moglo da doprinese zastoju modernizacije te zemlje i sticanja koristi od globalne ekonomije.

Glas Amerike: Srbija je još uvek krhka demokratska zemlja. Kako bi SAD i uopšte zapad mogli da joj pomognu da krene napred?

Dobins: Ja sam oduvek zastupao ideju velikodušnog programa pomoći Srbiji. Mislim da su SAD i Evropska unija verovatno postavile više uslova toj zemlji nego što je bilo potrebno, što joj je otežalo da brže prođe kroz period tranzicije .

Ne verujem da je korisno imati politiku kažnjavanja ili visokog stepena uslovljavanja prema Srbiji. Jedan od testova za pružanje pomoći toj zemlji mogao bi da bude da se ustanovi da li ona sprovodi u delo ispravnu ekonomsku politiku da bi modernizovla svoju privredu i uključila se u globalna ekonomska kretanja.

Glas Amerike: Da li sada Crna Gora, kao nezavisna država, ima bolju šansu od Srbije da postane članica Evropske unije?

Dobins:   Crna Gora nema spoljnopolitičke probleme, odnosno nema teritorijalne zahteve prema susednim zemljama. S druge strane, Crna Gora nema iste manjkavosti ili preimućstva koje ima Srbija, ali ima svoje nedostatke: to je mala zemlja, a Evropi nije potrebna još jedna mini država, koja je siromašna, a koja ima i probleme sa organizovanim kriminalom. Unija neće biti tako spremna da prihvati zemlju u kojoj je rasprostranjena korupcija na visokom nivou, pre nego što se uspešno reši pitanje organizovanog kriminala, što će biti velika prepreka Crnoj Gori na putu u Evropsku uniju.

Što se tiče Srbije, ona je veća država, koja pripada Evropi i koju bi EU želela da vidi u svojoj srediini. Ukoliko se Srbija kvalifikuje, mislim da bi Evropa bila veoma zainteresovana da Srbija postane članica Evropske unije.

 

 

 
 
Copyright by NSPM