Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

VOA 19/09/2006

EU: Ima povoljnih znakova u pregovorima o decentralizaciji i statusu Kosova

U Evropskoj uniji se smatra da ima povoljnih znakova u pregovorima o decentralizaciji i statusu Kosova i da pregovore svakako treba nastaviti jer je to jedini način da se, uprkos svoj složenosti situacije, ukaže put ka rešenju.

Ocena je da su vidljivi "odmereniji tonovi i pristup, kako s jedne strane, SAD i Velike Britanije, tako i s druge strane, Rusije".

Na nedavnom sastanku visokih diplomatskih funkcionera EU i SAD u Briselu, zaključeno je da treba sve učiniti da se u pregovorima o decentralizaciji i "nestatusnim" pitanjima postigne što veći napredak i nagodba srpske i albanske strane, jer će to biti dragoceno, ako ne i presudno za nalaženje rešenja za status. Tek tad bi se moglo razmišljati i o novoj rezoluciji SB UN.

Izaslanik UN Marti Ahtisari zato treba da nastavi pregovore , a sa njim će se u četvrtak u Njujorku sastati šefovi diplomatija Evropske unije i njen visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Među evropskom dvadesetpetoricom je preovladao stav da rešenje statusa Kosova mora doneti stabilnu osnovu za apsolutno nužno pospešenje pre svega ekonomsko-socijalnog stanja u pokrajini, gde će Evropska unija preuzeti ključni upliv.

Partneri u EU smatraju i da to mora obavezno značiti unutrašnju stabilizaciju Srbije i njeno što brže uključivanje u strukture Evropske unije , uz prethodno neminovno rešenje problema saradnje Beograda s Haškim sudom. Iako iz Kontakt grupe i od Ahtisarija i dalje stižu tvrdnje da rešenje statusa treba izdejstvovati do kraja godine, u Evropskoj uniji većina partnera smatra da to može da se pomeri i do proleća, ako je izvesno da će ishod biti bolji za stabilnost Kosova, Srbije i regiona.

Solana je na zasedanju šefova diplomatija EU, u petak, jasno ukazao i na mogućnost da se sačeka da u Srbiji najpre bude usvojen novi ustav i održani izbori, te da se onda prione na rešavanje statusa Kosova . Solana je podvukao da se, takođe, želi stabilizacija Srbije i da Evropska unija hoće da bude "deo rešenja, a ne problema".

Zamoljeni da ocene Ahtisarijeve izjave o tome da su "svi Srbi krivi za ono što je činio Milošević" i da zato Kosovo treba da bude nezavisno, zvaničnici u Evropskoj uniji su rekli da "nekad ne razumeju politiku komuniciranja izaslanika UN".  Isto to je rečeno i za izjavu njegovog pomoćnika Albera Roana da u pregovorima nema nikakvog napretka i da ovako mogu trajati godinama bez izgleda na uspeh.

Odlično obavešteni međunarodni diplomatski izvori su Beti preneli da Ahtisari traži podršku Kontakt grupe za to da se ubede obe strane za kompromis, posebno u pitanju decentralizacije i utvrdjivanja opština sa srpskom većinom i njihovih nadležnosti.

Ali, kako se tvrdi, Ahtisari smatra da bi, iako nema drugog izbora, davanje širokih ovlašćenja za opštine sa srpskom većinom u suštini dovelo do "odvajanja" i ne bi doprinelo "multietničkom Kosovu".

 

 
 
Copyright by NSPM