Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

26. septembar 2006. | 08:17 -> 21:32 | Izvor: B92

Danijel Frid: "Kosovo jedinstven slučaj na svetu"

Beograd -- Danijel Frid kaže da odlaganje rešenja statusa Kosova ne bi imalo pozitivne efekte, i da niko u Beogradu to nije tražio.

Nakon razgoovra sa srpskim zvaničnicima, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu večeras je razgovarao sa Kosovskim funkcionerima. Premijer Kosova Agim Čeku i Danijel Frid zaključili su da je očuvanje mira, bezbednosti, političkog jedinstva i institucionalne stabilnosti od izuzetnog značaja za fazu kroz koju prolazi Kosovo.

Tokom Fridovog boravka u Beogradu, najviše reči bilo je Kosovu. "Nijedan srpski lider juče nije zatražio odlaganje. Jasno sam rekao da Kontakt-grupa i Sjedinjene Države veruju da se pregovori o statusu moraju nastaviti i da odluka treba da bude doneta do kraja godine. Nisam još čuo nijedan argument koji bi mi pokazao da bi odlaganje donelo bilo šta, i niko to juče nije tražio", rekao je on.

Frid je rekao da je Kosovo jedinstven slučaj na svetu i da rešenje za status neće biti presedan koji će moći da se primeni bilo gde drugde - ni za Republiku Srpsku, ni za Južnu Osetiju, Abhaziju, Pridnestrovlje ili Čečeniju.

"Kosovo je jedinstveno. Slobodan Milošević je poveo zemlju u rat sa NATO-om. Za ime Boga, šta je mislio? Izgubio je, naravno. Kosovo je od tada pod administracijom Ujedinjenih nacija. Ovakvi uslovi ne postoje nigde više u svetu. Nema presedana. Ne znam kakav će biti konačni status Kosova, ali znam ono što neće - neće biti povratka u prošlost. I mislim da svi to znaju", objasnio je Frid.

Frid kaže da Srbija zaslužuje jasnu poruku svojih lidera i kada je reč o budućnosti Kosova i o saradnji sa Haškim tribunalom. Prema njegovim rečima, haški begunac Ratko Mladić je kukavica koja se krije iza srpske zastave i koji, za razliku od Ramuša Haradinaja, nije imao hrabrosti da se dobrovoljno preda sudu Ujedinjenih nacija.

Završiti s Hagom

Tokom jučerašnjih razgovora, Danijel Frid je predsedniku Srbije Borisu Tadiću preneo da SAD snažno podržavaju Srbiju na njenom putu evropske i evroatlantske budućnosti i podsetio da je neophodno da Srbija što pre završi saradnju s Haškim tribunalom, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Tadić je ponovio da završetak saradnje s Tribunalom nije samo međunarodna obaveza Srbije, već i veoma važno pitanje za njeno društvo, bez kog nema evroatlantskih integracija.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je posle razgovora s Fridom izjavio da su svi argumenti u vezi sa rešavanjem statusa Kosova na strani Srbije i da ona neće prihvatiti nijedno lakomisleno rešenje koje bi stvorilo opasan presedan.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković rekao je u razgovoru s Fridom da kompromisno rešenje za status Kosova ne bi bilo teško postići kada bi se albanska strana suočila sa stavom Kontakt-grupe da postojeće državne granice Srbije ne mogu biti menjane.

Drašković je u razgovoru apelovao i na brz i bezuslovan prijem Srbije u Partnerstvo za mir i dodao da Srbija i srpski narod ne zaslužuju da im nekoliko begunaca sa haških optužnica blokira sve projekte budućnosti.

Frid je ponovio da Vašington želi Srbiju kao strateškog partnera i lidera regiona, što zahteva koreniti raskid s nasleđem Slobodana Miloševića i katastrofalnom antinacionalnom politikom vođenom u Miloševićevo vreme.

"Budućnost u Evropi"

Danijel Frid je u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka rekao da se rešenje statusa Kosova očekuje u narednih nekoliko meseci.

"Za vreme rata u Bosni i Hercegovini, tokom devedesetih godina, bosanski lideri su govorili da je velika tragedija to što su njenu budućnost određivali stranci, koji ni imena gradova u Bosni nisu znali da izgovore, toliko ih nije bilo briga. Shvatili su da je nacionalizam doveo do te katastrofe", rekao je on.

"I sudbina Kosova je u rukama Kontakt-grupe, koju čine strane zemlje, ali šta je tu je. Šta god da bude s Kosovom, budućnost Srbije je u Evropi. Ta budućnost je izvesna, ali ona neće biti postignuta ako nacionalisti ponovo budu radili ono što su radili u prošlosti. Ja se nadam i verujem da će prave srpske patriote pomoći Srbiji na putu ka Evropi", rekao je Frid.

 

 

 
 
Copyright by NSPM