Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

VOA News 21/09/2006

Tadić: Srbija se iskreno zalaže za teritorijalnu celovitost svih balkanskih zemalja

Govor Borisa Tadića na zasedanju Generalne skupštine UN audio clip

Generalnoj skupštine UN danas se obratio predsednik Srbije, Boris Tadić. On je poručio da se Srbija zalaže za teritorijalni integritet svih zemalja na Balkanu, i očuvanje njihovih postojećih granica. Tadić je takodje rekao da Srbija nudi Kosovu širu autonomiju nego što je trenutno ima ijedan region u Evropi.

U govoru pred Generalnom skupštinom, predsednik Tadić istakao je da se Srbija iskreno zalaže za teritorijalnu celovitost svih balkanskih zemalja, kako Bosne i Hercegovine, tako i Srbije.

"U tom smislu celovita BiH, zasnovana na Dejtonskom sporazumu koji njeni gradjani mogu menjati samo uz obavezan konsenzus sva tri konstitutivna naroda, ključan je faktor stabilnosti regiona. Na isti način, očuvanje suvereniteta i teritorijalne integriteta Srbije, može biti samo u interesu demokratskog razvoja i prosperiteta čitave jugoistočne Evrope".

Tadić je ukazao da je za političku i društvenu stabilnost Balkana neophodna «zajednička odgovornost svih zemalja regiona». Zbog toga, dodao je predsednik Srbije, nijedna zemlja Balkana ne sme da se oseća kao gubitnik dok se približavamo evropskoj budućnosti». On je takodje podvukao da je pre odredjivanja budućeg statusa Kosova neophodno uspostaviti vladavinu zakona i ukinuti sedam godina dugu diskriminaciju prema Srbima i ostalim ne-Albancima.
 
"Albancima na Kosovu i Metohiji Srbija nudi ssiroku autonomiju, kakvu trenutno ne uzziva ni jedna oblast, region ili federalna jedinica u Evropi. Po našem mišljenju, to je dugoročno rešenje koje bi otvorilo novo poglavlje u istoriji srpsko-albanskih odnosa, i izmedju ostalog omogućilo Kosovu direktan pristup medjunarodnim finansijskim institucijama što je neopohodno za njegov ekonomski oporavak.»
 
Rešenje kosovskog statusa mora da uzme u obzir složenost odnosa na Balkanu, naglasio je Tadić.

"Ali to sigurno ne znači da je kosovski slučaj po svemu jedinstven i drugačiji od ostalih... ,

Prema rečima predsednika Tadića, Srbija je spremna da se zbog zajedničke balkanske i evropske budućnosti izbori sa negativnim nasledjem nedavne prošlosti.

"Upravo iz tog razloga, ccvrsto smo resseni da zavrssimo u potpunosti
saradnju sa Haškim tribunalom... «

Tadić je na kraju rekao i da je Srbija spremna da doprinese jačanju uloge i mandata UN i da aktivno učestvuje u mirovnim operacijama svetske organizacije.

Solana sa Tadićem o situaciji u Srbiji i novom ustavu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da je sa
predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku razgovarao o situaciji u Srbiji i donošenju novog ustava.

"Imali smo veoma dobar razgovor o situaciji u Srbiji,  o govoru Tadića u Ujedinjenim nacijama, o političko-ekonomskoj situaciji i o ustavu", rekao je Solana novinarima.

Solana je dodao da je sa Tadićem razmotrio i saopštenje Kontakt grupe i ono što se dešavalo na jučerašnjem sastanku u Njujorku šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem. Tadić je, posle susreta sa Solanom, rekao novinarima da Srbija želi da postane članica Evropske unije.

Tadić pred Generalnom skupštinom UN

21. septembar 2006. | 08:36 -> 23:07 | Izvor: B92, Beta

Njujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić govorio danas na 61. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre svega o Kosovu.

Predsednik Srbije je izjavio da je neophodno naći održivo rešenje za status Kosova , koje bi otvorilo puteve saradnje. On je rekao da Srbija nudi široku autonomiju za Kosovo i ocenio da je rešavanje budućeg statusa jedan od najtežih problema pred kojima su Srbija, balkanske zemlje i međunarodna zajednica, albanski i srpski narod na Kosovu.

Tadić je naveo i da je od ključnog značaja na Kosovu uspostaviti vladavinu prava i ukinuti sedam godina dugu diskriminaciju Srba, ali i svih nealbanskih zajednica, koje podjednako stradaju samo zbog toga što stoje na putu ekstremistima i teroristima.

"Albancima na Kosovu i Metohiji Srbija nudi široku autonomiju, kakvu trenutno ne uživa nijedna oblast, region ili federalna jedinica u Evropi. To je, po našem mišljenju, održivo, stabilno i dugoročno rešenje koje bi otvorilo novu stranicu u dugoj i teškoj istoriji srpsko-albanskih odnosa", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio i da pri reševanju statusa Kosova treba poći od opšteprihvaćenih načela međunarodnog prava i univerzalnih demokratskih vrednosti jer, u suprotnom, neće biti izlaska iz začaranog kruga neprijateljstava i optuživanja.

"Ono što želi za sebe, Srbija želi i za Pokrajinu, a to su razvoj demokratije, poštovanje ljudskih prava, ekonomski napredak, bezbednost. Kao doprinos tome, Srbija je, iz sopstvenih izvora, za narednu zimu obezbedila snabdevanje ugroženih delova Kosova električnom energijom", rekao je Tadić.

U Njujorku se sutra sastaje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a sednici će prisustvovati i glavni pregovarač Marti Ahtisari. Članicama Saveta obratiće se i predsednik Srbije.

Solana sa Tadićem o situaciji u Srbiji i novom ustavu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku razgovarao o situaciji u Srbiji i donošenju novog ustava.

"Imali smo veoma dobar razgovor o situaciji u vašoj zemlji, o govoru predsednika u UN, o političko-ekonomskoj situaciji i o ustavu", rekao je Solana novinarima.

Solana je dodao da je sa Tadićem razmotrio i saopštenje Kontakt grupe i ono što se dešavalo na jučerašnjem sastanku u Njujorku šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem.

Tadić je, posle susreta sa Solanom, rekao novinarima da Srbija želi da postane članica Evropske unije. "Ja ubrzavam taj proces, Solana ga čini realističnim. Svako radi svoj posao", istakao je predsednik Srbije.

Uhapšeni osumnjičeni za martovsko nasilje

Kosovska policijska služba uhapsila je sedam osumnjičenih za izazivanje nasilja u martu 2004. godine.

U saopštenju KPS se ukazuje da su pripadnici kosovske i medjunarodne policije protiv uhapšenih vodili istragu koju je predvodio nadležni tužilac. Policija nije saopštila identitet uhapšenih, niti je precizirala mesto hapšenja.

 

 
 
Copyright by NSPM