Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

Ričard Holbruk: Kosovo će biti nezavisna zemlja

17.11. – hronika

Američki diplomata Ričard Holbruk izjavio je da će, "gledajući na duže staze, Kosovo biti nezavisna zemlja i deo mirno integrisanog Balkana koji uključuje Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i BiH".

Holbruk je za politički magazin "Javna tajna" televizije BHT, rekao da Beograd može "da prihvati realnost i gleda u budućnost Srbije koja je deo EU ili da se drži mitske verzije prošlosti i poriče stvarnost".

"Ako budu poricali stvarnost i pokušavali da zadrže Kosovo, oboje će izgubiti. Neće biti u mogućnosti da zadrže Kosovo, ali će izgubiti i priliku da se pridruže Evropi", rekao je Holbruk.

On je istakao da haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhapšeni i da je "to što nisu uhapšeni najveća greška zapada".

"NATO nije učinio dovoljno ozbiljan napor da uhapsi Karadžića i Mladića. Srbijanski vojni zvaničnici štitili su Mladića, a Karadžića srbijanski sveštenici. Ja mislim da je greška NATO-a ogromna i veoma sam uzrujan zbog toga",
izjavio je Holbruk.

On je demantovao medijske špekulacije da se "dogovarao sa Karadžićem", tvrdeći da je "umoran od slušanja takvih gluposti koje je plasirao Karadžić".

Na pitanje da li žali za nečim što u BiH nije učinio, Holbruk je rekao da žali što svet nije bio još ofanzivniji i dodao da nije trebao dati naziv Republika Srpska entitetu u BiH.

"Taj naziv je loš naziv i to je bila moja greška", izjavio je Holbruk.

 

 

 
 
Copyright by NSPM