Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Ek

   

 

Beta

Koštunica: Ne treba nam pomoć EU za razdruživanje

BEOGRAD, 2. juna 2006. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je u petak da nije potrebna pomoć EU pri razdruživanju Srbije i Crne Gore.

U izjavi novinarima posle sastanka sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, Koštunica je izneo niz kritika na račun EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom zbog Haga.

Premijer je dodao da će rešavanje statusa Kosova biti "veliki, ozbiljan test i za EU".

Solana je rekao da mu je Koštunica jasno stavio do znanja da nije potrebna pomoć u razdruživanju SCG i da će se EU u skladu sa tim i ponašati.

EU želi da izgradi duboke i konstruktivne odnose sa Srbijom, rekao je Solana i naglasio da je mesto Srbije u EU.

Solana je razgovor sa premijerom Srbije ocenio kao dobar i iskren, ali povremeno "tužan" u kontekst poslednjih događaja .

POLITIKA - SVET I MI - Petak, Jun 02, 2006 17:25  RTS

KOŠTUNICA: SVI PROBLEMI BEOGRADA I PODGORICE MOGU BITI REŠENI U DIREKTNOM DIJALOGU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana sastao se u Beogradu sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je posle razgovora sa Havijerom Solanom da svi problemi izmedju Beograda i Podgorice mogu biti rešeni i da za to nije potrebna pomoć Brisela.

'Pošto je u javnosti bilo različitih stavova, pa čak i poruka iz Brisela, da Evropska unija nudi pomoć kada je reč o dijalogu Beograda i Podgorice, gospodinu Solani sam preneo da ta pomoć apsolutno nije potrebna', rekao je premijer Koštunica i dodao da su 'stvari potpuno jasne i da je Srbija sledbenik državne zajednice'.

Koštunica je najavio i da će republička skupština doneti odluku kojom će konstatovati da je Srbija naslednik državne zajednice i zatražiti od vlade i drugih državnih institucija da preduzmu dalje korake.

Premijer je dodao da je Solanu podsetio i na sve zamerke koje je srpska vlada imala u vezi sa pravilima i neregularnostima tokom referenduma u Crnoj Gori. 'Za istoriju ostaje sve ono što je izrečeno na račun ovih pravila i na račun samog referenduma' , rekao je Koštunica i istakao da to nikako neće uticati na odnose Beograda i Podgorice.

Koštunica je, takodje, ponovio da odluka o prekidu pregovora o Sporazumu stabilizaciji i pridruživanju 'nije bila dobra', kao i da u Beogradu postoji politička volja za saradnju sa Haškim tribunalom.

Premijer je ocenio da se daljim pritiscima i uslovljavanjima iz Brisela, kada je reč o saradnji Beograda sa Haškim sudom, 'čitava zemlja stavlja u položaj da zavisi od jednog čoveka'.

'U mnogo čemu se taj stav Evropske unije ne razlikuje od stava jednog čoveka koji svojim odbijanjem da pristupi Haškom tribunalu pretvara celu zemlju u svog taoca', ocenio je Koštunica.

Premijer je izrazio uverenje da bi problem saradnje sa Tribunalom lakše bio rešen da postoji partnerski odnos Beograda i Brisela, bez politike pritisaka i uslovljavanja.

'Uveren sam da bi i te poslednje obaveze, kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, lakše bile izvršene da je postojala ova vrsta partnerskog odnosa, koja ne postoji kada je reč o Srbiji', istakao je Koštunica.

Srpski premijer je, takodje, upozorio da rešenje problema Kosova i Metohije, predstavlja 'veliki test i za Evropsku uniju'. 'Da li će to pitanje biti rešavano u skladu sa principima medjunarodnog prava uz uvažavanje teritorijalnog integriteta jedne demokratske države ili će se posegnuti za drugim rešenjima je ozbiljan test i za Evropu', istakao je Koštunica.

Solana je rekao da uvažava stav premijera Koštunice kada je reč o odnosima Beograda i Podgorice, napomenuvši da je EU u Beogradski sporazum uložila dosta energije, ali da se pokazalo da je državna zajednica neodrživa . Solana je ocenio da treba gledati u budućnost i da EU želi da ima 'konstruktivne' odnose sa Beogradom .

'Evropska unija nije kompletna bez Srbije' , rekao je Solana i poručio da je spreman da 'pomogne Srbiji na evropskom putu'.

Solana: Važno da Srbija i Crna Gora imaju konstruktivan odnos

Za Evropsku uniju Srbija je evropska zemlja koja ima evropsku budućnost i zato je neophodno da se evropske integracije razumeju na pravi način i obave ispravno , izjavio je u Beogradu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

'Ispunićemo obavezu koju smo preuzeli jer to nije samo naša obaveza, nego i naša želja' , rekao je Solana posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Istovremeno, visoki predstavnik EU je poručio da i Srbija mora ispuniti svoje obaveze i u potpunosti saradjivati sa Haškim tribunalom. 'Što pre se to pitanje reši, to bolje za sve', kazao je on.

Visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo što je od Tadića čuo da želi dobre odnose sa Crnom Gorom. 'Mislim da je veoma važno da Srbija i Crna Gora imaju konstruktivan odnos', kazao je on. Srbija će naslediti pravni kontinuitet sa državnom zajednicom SCG, ali 'biće puno pitanja, tehničkih i političkih, koje treba rešiti', kazao je evropski zvaničnik i poručio da je u tome 'otvoreni dijalog najbolji'.

Solana je čestitao Tadiću na načinu na koji je radio 'u ovim teškim danima, sa nivom odgovornošću kojoj su se svi divili'. 'U ime EU, predsedniče, puno vam hvala', kazao je visoki predstavnik.

Predsednik Tadić je posle sastanka rekao da se zalaže za objedinjavanje svih 'demokratskih potencijala u društvu Srbije' jer je to 'garancija da ćemo u ubrzanom ritmu preći sve prepreke do članstva u Evropskoj uniji'.

'Srbija ima sasvim jasnu nameru da postane članica EU i danas još jednom potvrdjujem tu nameru', rekao je predsednik Srbije.

Tadić je izrazio očekivanje da će 'što pre' biti nastavljeni pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Uniji. 'Kao predsednik Srbije', rekao je Tadić, 'prihvatam rezultate referenduma u Crnoj Gori i želim najbolje odnose sa tom državom'.

Prema njegovim rečima, tim dobrim odnosima doprinosi se interesima Srbije, regionalne i evropske stabilnosti. Predsednik Srbije je izrazio nadu da će vlade Srbije i Crne Gore u narednim danima početi pregovore i rešiti sve 'bilateralne i tehničke aspekte budućih odnosa'.

'Moramo da vodimo računa o evropskom kredibilitetu i jedne i druge zemlje i time i o povećanju šansi da postanemo članica EU u budućnosti' , rekao je Tadić.

B92

Koštunica kritikuje EU

2. jun 2006. | 07:31 -> 17:25 | Izvor: B92, FoNet, Beta

Brisel, Beograd -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru sa Havijerom Solanom odbio pomoć EU u razdruživanju Srbije i Crne Gore.

Koštunica je rekao da se, kada je u pitanju saradnja sa Hagom, stav Evropske unije ne razlikuje puno od stava Ratka Mladića, koji svojim odbijanjem da pristupi Haškom tribunalu pretvara celu zemlju u svog taoca . "Šest godina posle 5. oktobra svedoci smo daljih pritisaka i uslovljavanja i stavljanja cele zemlje u položaj da zavisi od jednog čoveka", rekao je Koštunica posle susreta sa Havijerom Solanom.

Premijer Srbije je uveren da bi se i poslednja obaveza kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom, lakše ispunila da je postojala ta vrsta partnerskog odnosa EU, "koja ne postoji kada je reč o Srbiji".

Koštunica je izneo i niz kritika na račun EU zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom zbog Haga. On je Solani preneo zamerke zbog "uskraćivanja prava crnogorskim državljanima u Srbiji" da glasaju na referendumu, "zbog neprirodne većine na referendumu" i zbog "nepravilnosti" na samom glasanju.

"Ali, pošto je Evropa blagoslovila ovakva pravila i ishod referenduma, mi smo ih prihvatili. Za istoriju ostaje sve što je izrečeno na račun pravila i na račun samog referenduma", rekao je srpski premijer. To međutim, prema njegovim rečima, ni na koji način neće uticati na odnose Beograda i Podgorice.

Solana je novinarima, nakon razgovora sa premijerom Srbije, rekao da mu je Koštunica jasno stavio do znanja da nije potrebna pomoć u razdruživanju Srbije i Crne Gore i dodao da će se EU u skladu sa tim i ponašati.

Solana je razgovor sa premijerom Srbije ocenio kao dobar i iskren, ali povremeno "tužan" u kontekst poslednjih događaja.

Predsednik Srbije Boris Tadić  je u odvojenom razgovoru sa Havijerom Solanom izjavio da priznaje zvanične rezultate referenduma u Crnoj Gori i da očekuje da će vlade, sada već dve države, Srbije i Crne Gore krenuti da rešavaju pitanja budućih odnosa.Tadić je rekao da su pregovori o stabilizaciji i asocijaciji prilika da se Srbija približi EU, i referendum prilika da se pokaže evropska orijentacija Beograda. "Srbija ima jasnu nameru da postane članica EU. Očekujem da ćemo što pre nastaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji i zaključiti taj sporazum kako bismo išli prema zvaničnoj kandidaturi", izjavio je Tadić.

Solana je kazao da je Srbija evropska zemlja, sa evropskom budućnošću, i da je zato neophodno da što brze i sigurno ide tim putem. Prema Solaninim rečima, EU će ispuniti obećanja, ali Srbija mora rešiti problem koji ima u saradnji sa Haškim sudom . "Što pre to bude rešeno, to će biti bolje za sve", ocenio je Solana. Govoreći o referendumu, Solana je izjavio da je važno da odnosi Srbije i Crne Gore budu konstruktivni. Srbija će biti naslednik državne zajednice, ali postoje brojna tehnička i politička pitanja koja bi trebalo rešiti u otvorenom dijalogu , dodao je Solana.

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković je posle razgovora sa visokim predstavnikom EU rekao da "državni razvod" Srbije, kao zemlje naslednice i Crne Gore, kao nove države, "mora da bude kao među rođenom braćom ". "Reč je o državnom razvodu, a o bilo kakvim rastavljanjima Srba od Crnogoraca ne može biti govora. To nam ne dozvoljavaju osećanja i istorija", rekao je Drašković.

Govoreći o rešavanju pitanja saradnje sa Tribunalom u Hagu, Drašković je rekao da se nada da će "naši prijatelji u Evropi" sebi postaviti pitanje šta je važnije - da li jedan stari evropski narod ili samo jedan čovek odbegao od pravde .

" Izneo sam uverenje da bi u ovom trenutku jedna druga politika dala veće rezultate i da bi naše uključenje u Partnerstvo za mir i nastavak pregovora sa EU brzo dovelo do kapitulacije političkih snaga u Srbiji, koje u podršci generalu Mladiću vide svoje veliku šansu da se zamrači budućnost u Srbiji ", istakao je Drašković.

Govoreći o pitanju statusa Kosova, Drašković je rekao da se ne sme dozvoliti da Srbi budu suočeni sa osećanjem poniženosti koje bi bilo neminovno ukoliko bi se donela odluka da se na teritoriji države Srbije nasilno promoviše još jedna evropska država .

 
 
Copyright by NSPM