Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Pregovori o Kosovu i Metohiji

   

 

Beograd 30.maj

Savetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić najavio je da će danas javnosti biti predstavljena platforma pregovaračkog tima Srbije. Samardžić je rekao da će platforma predstaviti rešenje koje se ranije moglo naslućivati kroz izjave "više od autonomije, manje od nezavisnosti" ili "suštinska autonomija za Kosovo".

Prema oceni Samardžića, Kosovo je najveći problem u regionu i Evropi i njegovo rešenje je pretpostavka za mir i stabilnost, kako u Srbiji, tako i u Evropi . Samardžić je na predavanju "Problem Kosova i Metohije u domaćem i međunarodnom kontekstu" izjavio da je problem Kosova u nadležnosti Ujedinjenih nacija. "Evropska unija nema kapacitet da rešava problem Kosova jer ako nije mogla da kontroliše referendum u Crnoj Gori, kako će ovakav problem ", rekao je Samardžić.
Što se tiče unutrašnje političke situacije kada se govori o Kosovu, Samardžić je ocenio da niko nema monopol na predstavljanje, pregovore ili zaključivanje bilo kakvog sporazuma. Prema Samardžićevim rečima, sve što se radi, ima i imaće svoj izveštaj pred republičkom skupštinom, javnošću Srbije ili, čak, pred biračkim telom, ukoliko se aktivira odredba Ustava Srbije o referendumu.

"Ovo nije situacija Slobodana Miloševića i Srbije devedesetih kada se pregovaralo sa jednim čovekom", kazao je Samardžić.

Slobodan Samardžić izjavio je da je bitno da ta pokrajina bude sačuvana u svojim okvirima iz istorijskih razloga, ali takodje i iz razloga budućnosti i upozorio da za Srbiju ne bi bila dobra promena granica, jer bi to uzrokovalo da se narednih 10 godina zemlja bavi tim pitanjem, a ne evropskim integracijama.

On je ukazao da je srpskoj strani stalo da niko nema monopol na pregovaranje ili zaključivanje nekog sporazuma.
'Sve što se radi i što se bude radilo imaće izveštaj pred parlamentom, imaće mogućnost da se raspravi u javnosti Srbije i najzad - jednog momenta će možda i biračko telo da se opredeli o ovom pitanju', kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, srpska strana u razgovorima o statusu Kosova i Metohije imala je nameru da krene od nekih konkretnih pitanja, kao što je decentralizacija, da bi se kasnije došlo do razgovora o statusu. Samaradžić je kazao da Albanci, medjutim, 'nisu mogli da odigraju tu igru', jer su govorili da je kontekst njihovog rešenja nezavisnost. On je naveo da je beogradski tim stavio do znanja da mu je naročito stalo do zaštite srpskog i nealbanskog stanovništva i povratka, zaštite crkava i spomenika kulture, kao i zaštite imovine.

'Mi smo spremni da vodimo razgovore o statusu, a ne samo o ove tri stvari, a ove tri stvari je moguće teoretski garantovati i u slučaju da Kosovo bude nezavisno. Nama je do Kosova i Metohije stalo ne samo iz ovih razloga, već i iz strateških i geostrateških razloga', kazao je Samardžić.

On je ocenio da bečki razgovori o decentralizaciji nisu doneli konkretne rezultate i da medjunarodni posrednik ne vodi ka kompromisu dve strane.
'Naša strana je pretpostavila, sa dosta osnova, da posrednik u ovim razgovorima ima odredjenu taktiku, a to je da neće mnogo uticati na strane da dodju do kompromisnog rešenja i da će pustiti da se strane iscrpe u razgovorima. A onda će reći da ništa ne valja i da će oni morati da daju predlog za rešenje', rekao je Samardžić, istakavši da razgovori o statusu moraju da počnu kompromisom da bi se tako i završili.

On je dodao da je verovatno da bi ista politika bila vodjena i za statusne razgovore zbog čega su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica i napisali pismo Kontakt grupi gde su izložili nezadovoljstvo tokom razgovora.
 
 
Copyright by NSPM