Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

HRONIKA 2006

Kosovo i Metohija

   

 

Izlaganje Vuka Draškovića na Briselskom forumu izazvalo oprečne reakcije

Planovi za nezavisnost Kosova veoma su opasni

(Danas 3. 5. 2006)

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, koji je učestvovao u radu Briselskog foruma, upozorio je u svom izlaganju da su planovi za nezavisnost Kosova i Metohije veoma opasni i da bi mogli da ugroze stabilnost i razvoj demokratije u Srbiji i na čitavom Balkanu.
- To je moj doprinos raspravi jer glavni ciljevi EU, SAD i NATO moraju da budu stabilnost i bezbednost, a njih ne može biti ako su neki delovi Evrope daleko od bezbednosti. Tako važno pitanje ne smemo da ignorišemo jer problem nije rešen - rekao je Drašković.
Šef diplomatije državne zajednice naglasio je zatim da bi menjanje granica protivno volji međunarodno priznate i suverene Srbije i Crne Gore značilo kršenje Povelje UN i Završnog akta iz Helsinkija. On je podsetio da je tu "imperativnu normu" poštovao i NATO 1999, kao ratni pobednik, posle kapitulacije režima Slobodana Miloševića.
- Sada se suočavamo s novom formulom da se granice Kosova, koje nije država, ne mogu menjati, ali mogu granice jedne međunarodno priznate i suverene države - rekao je Drašković.
Prema Draškovićevim rečima, Kosovo nije samo pitanje Evrope, već globalno pitanje. On je upozorio da separatistički pokreti u svetu pomno prate šta će biti na Kosovu, kako je rekao, "hoće li biti rešeno po sili prava, ili po pravu sile?" U tom kontekstu, ministar inostranih poslova je izrazio nadu da će ipak biti prihvaćena "sila prava i kompromisa", što bi značilo da "sva legitimna prava albanske većine budu poštovana, prava Srba i ostalih nealbanaca zaštićena, i Povelja UN poštovana.

Draškovićevo izlaganje izazvalo je žustru repliku bivšeg američkog ambasadora u UN Ričarda Holbruka koji je odgovorio da će "Kosovo na kraju biti nezavisno".
- Uvažavam mišljenja mojih prijatelja iz Srbije da je ono što se dogodilo na Kosovu 1912, ili 1389, ako želite da izaberete taj dan, velika tragedija i ona će se na kraju okončati nazavisnošću Kosova - poručio je Holbruk
On je zatim rekao da je stvarni problem za Srbiju da utvrdi kako da zaštiti svoju dugoročnu budućnost koja će biti pogođena i referendumom u Crnoj Gori, kao i da započne proces kojim će Srbija zauzeti svoju ulogu kao važna zemlja u Evropi i Evropskoj uniji.

Ni Jap de Hop Shefer, niti Havijer Solana nisu demantovali, ali ni potvrdili Holbrukovu ocenu.

Shefer je samo rekao da Drašković zna šta Srbija treba da uradi, dok Solana nije bio nimalo nežan kada je izrazio mišljenje da Draškovićevi argumenti nisu korektni.
- Nisam ništa novo čuo danas od mog prijatelja Draškovića. Ne može se generalizovati da će se ono što bude na Kosovu dogoditi i na nekim drugim mestima u svetu. Čini mi se da je tu reč o ideji tipa da ono što se primeni na Kosovu mora da bude univerzalno primenljivo u čitavom svetu. Mislim da je to čudna poenta, najblaže rečeno preterivanje - odgovorio je Solana.

U radu Briselskog foruma pored ministra inostranih poslova Vuka Draškovića, iz Srbije su učestvovali Ivan Vejvoda, bivši ministar inostranih poslova i predsednik Prvog stola Pakta za stabilnost Goran Svilanović i urednik spoljne rublike Danasa Milovan Jauković.

Kosovo je predstavljao Veton Suroi.

"Južni Tirol" za kosovske Srbe

2. maj 2006. | 10:45 | Izvor: B92, Beta

Brisel -- Kosovo bi moglo dobiti vid "unutrašnje", uslovne nezavisnosti, pod "mekim protektoratom" EU bez članstva u UN i sopstvene vojske.

Ovo su stavovi učesnika trodnevnog Transatlantskog foruma u Briselu, na kojem su i američki funkcioneri nezvanično ocenili kao dobar primer autonomije Alto Adiđa, južnog Tirola.

Naime, Srbi na severu Kosova, po mišljenju učesnika, bi trebali da imaju neku vrstu autonomije, nalik rešenju za stanovništvo koje govori nemački u italijanskoj oblasti Alto Adiđe.

Stavljeno je do znanja da će se, bez ikakvih ustupaka, zahtevati da lokalne vlasti u Prištini sprovedu standarde. To pre svega znači bezbednost, slobodu kretanja i zaštitu Srba i svih manjinskih zajednica, uz garancije za povratak imovine izbeglica kao i delovanje pravne države .

Predočeno je da je decentralizacija jedini put da na Kosovo dođu investicije, od čega presudno zavisi održiva budućnost pokrajine.

Zvaničnik administracije u Vašingtonu je u kuloarima briselskog skupa ukazao da Srbi, iako manjina, imaju kao narod, istorijski gledano svoja prava na Kosovu, naglasivši da Amerika neće napustiti Srbiju, bez obzira na situaciju s Mladićem, iako taj problem mora hitno biti rešen. Vršiće pritisak na EU, da bez obzira na zamor od proširivanja da ubrzano uključi Srbiju u strukture EU.

I Evropljani i američki predstavnici su podvukli da Srbija ne može samo govoriti "Ne", već da mora izaći sa konkretnim ponudama i predlozima za rešavanje kosovskog pitanja .

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM