Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Hronika - decembar 2006

   

 

Hronika 16.12

Kapčan: Srpski stav se sada više uvažava

Direktor Odeljenja za evropske studije u vašingtonskom "Savetu za međunarodne odnose" Čarls Kapčan je ocenio da se u pogledu statusa Kosova stvari menjaju i srpski stav se sada više uvažava nego pre samo šest meseci.
"U SAD i EU sada se više govori o ograničenom statusu nezavisnosti Kosova, odnosno da Priština ne bi odmah dobila mesto u UN, ili da ne bi imala pravo na sopstevnu vojsku", rekao je Kapčan za Glas Amerike.
Prema Kapčanu, SAD i EU još uvek kreću u pravcu nekog vida nezavisnosti, ali je taj proces svakako usporen.   
Kapčan je izrazio uverenje da Priština razume da joj u ovom trenutku nasilje ne ide u prilog, u pogledu ishoda budućeg statusa Kosova.

"Što se tiče Rusije, pre nekoliko meseci bih rekao da Rusija govori jedno, ali da će na kraju privhatiti stav Zapada" , rekao je Kapčan.
Međutim, stvari su sada drugačije i komplikovanije. Putin je jači, Rusija je ekonomski snažnija. Ukoliko Rusija ne bude blokirala nezavisnost Kosova, ona će zahtevati važne koncesije u vezi sa, recimo, Gruzijom, Abhazijom i Južnom Osetijom.
 "Mislim da je sada daleko teže da se Rusija privoli da ili abstinira ili glasa za nezavisnost Kosova. Ipak, sumnjam da bi Putin zbog Kosova rizikovao veliki rascep u odnosima SAD i Rusije", rekao je Kapčan.
Kapčan je rekao da je konačna odluka o pristupanju Srbije " Partnerstvu za mir" donesena kako bi se Srbija više približila Zapadu i nagradili političari koji su za transatlantske integracije odnosno postala još stabilnija demokratija. Time se takođe stvaraju bolji bilateralni odnosi SAD i Srbije.
"Jasno je da je i presednik Buš bio jedan od ključih pristalica tog poteza, što signalizira da se SAD nadaju da održe dobre odnose sa Beogradom, posebno u svetlu spornog kosovskog pitanja", rekao je Kapčan.

 

 

 
 
Copyright by NSPM