Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

HRONIKA


   

 

Koštunica o povezanosti Haga i Kosova
(BBC 27 7 2006)

Premijer Koštunica je u četvrtak po prvi put doveo u vezu okončanje saradnje sa Haškim tribunalom sa pregovorima o budućem statusu pokrajine objašnjavajući da bi Srbija u pregovorima imala bolju poziciju kada bi izvršila haške obaveze:"Kampanja je nešto što mi stalno vodimo, polazeći od toga da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od prioriteta Srbije u trenutka kada se raspravlja o nečemo što je, da ponovim političkim jezikom, kada se vode rasprave i pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije. Dakle o onom delu Srbije koji je uvek bio Srbija i koji će zauvek ostati Srbija".

Gostujući na RTS-u zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je takođe govorio o Kosovu kao delu Srbije koji će uvek ostati u njenom sastavu, ali na insistiranje novinara da odgovori šta ce radikali uraditi ako se to ne desi i ono postane nezavisno, Nikolić nije isključio sve oblike borbe:"Ako Tadić i Koštunica, kao predsednik države i predsednik vlade, ne preduzmu od sutradan korake da vratimo Kosovo i Metohiju, imaće protiv sebe građane Srbije. i imaće protiv sebe, na ulicama, srpsku radikalnu stranku. To je valjda potpuno jasno. Naš je interes da Kosovo i Metohija budu u sastavu srbije. Ne pitajte me na koji je to način moguće. Diplomatijom do samog kraja, do samog kraja. Ali, zašto bismo prihvatili da neko može silom da nam uzme Kosovo i Metohiju a da mi ne možemo da ga branimo?".
.
 

Tomislav Nikolić: Oružana odbrana Kosova kao opcija
(28. jul 2006. Beta, B92)

Beograd - Tomislav Nikolić izjavio da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova.
"Već smo oružano branili Kosovo od mnogo većeg neprijatelja", rekao je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke u intervjuu Radio-televiziji Srbije. On je naglasio da je oružana odbrana poslednja opcija i da diplomatijom treba ići do samog kraja.

Nikolić je kazao da će radikali izaći na ulice i povesti građane protiv predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, ako oni, dan posle eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova, ne počnu pripreme za vraćanje Kosova Srbiji. "Neću reći da su Tadić i Koštunica samo odgovorni, svakome mogu da otmu Kosovo, ali mene interesuje šta će biti sutradan", rekao je on.

"Nikolić nema pravo da preti niti da daje savete"

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da Tomislav Nikolić nema pravo da preti, niti da daje savete kako da se Srbija izbori sa posledicama Miloševićeve vlasti: "Nikolić nema ni moralni ni bilo koji drugi kapacitet da odlučuje o sudbini naroda i izrazio bih uverenje da mu građani takvu mogućnost neće ni dati."
Komentarišući Nikolićevu izjavu da oružana odbrana Kosova treba da bude krajnje rešenje u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, Petrović je rekao da to što zamenik predsednika radikala radi ima posledice već 15 godine, kao i da će posledice imati i ta izjava.
.
 

Slobodan Antonić o posledicama nametanja nezavisnosti Kosova
(BBC 27 7 2006)

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da u Srbiji ni jedna Vlade neće ćutke preći preko nezavisnosti Kosova i da to ne može proći bez posledica:" Najmanje što ja očekujem jeste da ukoliko rešenje bude nezavisnost Kosova, i ukoliko se srpski pregovarački tim sa time ne složi, da onda vlada prosto ponudi svoju ostavku. Mislim da je zaista teško verovati da se nešto takvo može desiti, a da Koštunica i Tadić posle toga nastave da sede u svojim kabinetima kao da se ništa nije dogodilo. Tako da je možda ovo upozorenje radikala kucanje na otvorena vrata ali, istovremeno, i signal, ne samo prema unutra već i prema spolja, da se ne može računati na to da se Srbiji amputira 15. odsto teritorije a da u Srbiji stanje bude kao da se ništa nije desilo".

Neminovna je radikalizacija političkih prilika u Srbiji u slučaju nezavisnosti Kosova i toga se opravdano plaše i ovdašnja tzv.demokratska opcija, ali i međunarodna zajednica, nastavlja Antonić:"Bez obzira na to što je većina ljudi u Srbiji izuzetno zabrinuta za svoj standard i što je zabavljena svakodnevnim preživljavanjem, ipak je Kosovo stvar nacionalnog identiteta i to je nešto što je iracionalno vezano za naš identitet i što je bolna stvar za Srbiju. Potpuno je jasno da nezavisnost Kosova, u ovom trenutku, zapravo predstavlja jedan veliki i potencijalni i politički i društveni rizik kada je Srbija u pitanju", zaključuje politički analitičar Slobodan Antonić komentarišući pregovore o budućem statusu Kosova.
.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM