Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - 10. novembar 2006

   

 

Tadić: Očekujem pobedu demokratskih snaga

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas za 21. januar 2007. parlamentarne izbore, i naglasio da na izborima očekuje pobedu demokratskih snaga

Tadić je, na konferenciji za novinare, precizirao da su i Ustav i ustavni zakon kompromis, jer ni jedna stranka ne može samo svojim glasovima da donese bilo koju odluku i da su zato neophodni novi parlamentarni izbori i parlament.

On je na konferenciji za novinare rekao da će učestvovati još snažnije u predizbornoj kampanji nego da su istovremeno bili i  predsednički i parlamentarni izbori, da se ne bi poništile odluke 5. oktobra i da Srbija 2007. godinu dočeka sa institucijama koje drugačije izgledaju i imaju drugačiju odgovornost i stabilnost.
   

"Mi moramo da imamo parlament koji će nas u narednim godinama nesumnjivo voditi ka EU", naveo je.

Dodao je da je zbog tog cilja i budućnosti želeo da istovremeno budu raspisani i predsednički izbori, ali da "na žalost" takvu odluku ne može da donese sam.

Građani sami mogu da odgonetnu zbog čega su sve stranke u parlamentu, izuzev DS-a, bile protiv istovremenog održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, rekao je Tadić.

"Demokratske snage će pobediti na parlamentarnim izborima, kandidat demokratskih snaga će pobediti na predsedničkim izborima, to očekujem i za lokalne izbore i da dobijemo sve demokratske i stabilne institucije u Srbiji" , izjavio je Tadić.

Tadić je na konferenciji za štampu nakon raspisivanja izbora izrazio očekivanje da će Kontakt grupa nastaviti svoju politiku pregovaranja o budućem statusu Kosova i Metohije.

Povodom najave Agima Čekua da će privremene institucije Kosova samostalno proglasiti nezavisnost Kosova, Tadić je izrazio nadu da one neće doneti takvu jednostranu odluku koja bi destabilizovala ceo region, a ne samo Srbiju.

Na pitanje da li će raspisivanje izbora u Srbiji uticati na odlaganje donošenja odluke o konačnom rešenju statusa Kosova i Metohije i da li bi takvu odluku pozdravio,  predsednik je odgovorio da on "misli da je takva odluka već doneta i da ovog trenutka nema nikakvih posebnih uticaja odluka o raspisivanju izbora."

On je podsetio da "nažalost , Srbija i srpske institucije ne mogu da utiču na odluke privremenih institucija na Kosovu od 1999. godine kada je usvojena rezolucija 1244 i potpisan vojno-tehnički sporazum u Kumanovu".

 

 

 
 
Copyright by NSPM