Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

HRONIKE

Komentari najnovije diplomatske ofanyive vlade Srbije

   

 

ALEKSNDAR SIMIĆ, SAVETNIK KOŠTUNICE, O DIPLOMATSKOJ OFANZIVI SRBIJE

NE TREBA OČEKIVATI ČUDA

P. VASILJEVIĆ - M. BABOVIĆ, 26. jun 2006

- SVE najvažnije državne adrese na svetu žele da čuju autentičan glas Srbije o najvažnijem pitanju za našu zemlju - sudbini Kosova i Metohije. Ipak, od tih zvaničnih susreta ne treba očekivati čuda preko noći.
      Tako Aleksandar Simić, savetnik premijera Vojislava Koštunice, komentariše nezapamćenu diplomatsku ofanzivu Srbije, koja se tek zahuktava.
     

•  Kakav rezultat tih razgovora priželjkujete?
- Zvaničnici naše države, a naročito premijer Koštunica, čvrsto zastupaju principe celovitosti i državnog suvereniteta Srbije na celoj njenoj teritoriji. Vrlo je važno što ćemo svim članovima Kontakt-grupe direktno pokazati da smo najvitalnije zainteresovani za sudbinu Kosova i Metohije.


     * Može li se posle tih susreta, viđenje svetskih velesila pomeriti bar malo u našu korist?
     - Budimo krajnje objektivni i realistični u pogledu situacije u kojoj se Srbija nalazi. Proces je već odmakao na stranu koja nam nije naklonjena. Niko ne može da očekuje, da se iz Vašingtona ili Londona naši zvaničnici vrate sa nekim konačnim i spektakularnim rezultatima. To u međunarodnoj politici ne postoji. Srbija mora da uloži još mnogo napora i da strpljivo i stalno vodi promišljenu spoljnu politiku i da zastupa suštinske državne interese.


     * S obzirom da se najavljuje okončanje pregovora o statusu KiM do kraja godine, da li je ova diplomatska ofanziva Srbije - zakasnila?
     - Imali smo puno problema dok je ministarstvo inostranih poslova bilo na nivou SCG jer su mnogi naši diplomatski predstavnici i ambasadori bili slabo instruisani da zastupaju državne interese .

S druge strane, zbog političkih kombinatorika, diplomatija je pripala jednoj stranci koja određuje kadrove. Tako nam se desilo da mnogi ambasadori u važnim državama više predstavljaju kulturu naše zemlje nego suštinske političke stavove.

 

Spoljno-politička ofanziva Beograda BBC News 4 jul 2006

Predsednik vlade Srbije, Vojislav Koštunica doputovao je sinoć u Rim gde će danas o bilateralnim odnosima, zatim o Kosovu, pregovorima sa EU i saradnji sa haškim Tribunalom razgovarati sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem i ministrom spoljnih poslova Masimom Dalemom.

Sutra se u Beogradu Koštunica sastaje sa evropskim komesarom za proširenje Oli Renom .

Izuzetno živa diplomatska aktivnost Beograda nastavlja se za koji dan posetom premijera Koštunice i predsednika Borisa Tadića Vašingtonu , a potom slede razgovori i u Briselu.

Premjer Koštunica izjavio je preksinoć u intervjuu RTSu da je srpska diplomatska aktivnost povodom Kosova “podignuta za oktavu da bi se stavovi bolje čuli, ali i da se ukaže da je reč o pitanju države i njenog integriteta”.

Diplomatska ofanziva

Danas Rim, sutra Beograd, 11. jula Vašington i nekoliko dana kasnije Brisel mesta su gde će se sa najvišim srpskim zvaničnicima čini se do sada najdirektnije razgovarati o buducem statusu Kosova, ali i o drugim važnim temama.

Vlasti u Beogradu veruju da će iznošenjem jakih argumenata i otvorenih stavova bar donekle pomeriti tas na vagi u korist Srbije.

Većina beogradskih analitičara smatra, medjutim, da je sadašnja diplomatska ofanziva ipak zakasnela.

Spoljno-politički komentator NINa Stevan Nikšić u razgovoru za BBC čak je rekao:

"Nije Koštunica krenuo da obidje svetske prestonice da im prenese stav Srbije, nego njega pozivaju da njemu saopšte šta Kontakt grupa planira sa Kosovom i da mu kažu šta se očekuje od Srbije. Da li će Koštunica prihvatiti savete, da li će prihvaititi ono što mu se ponudi, to ćemo videti, ali teško je očekivati da Koštunica postigne neki uspeh, jer je za to sada kasno".

Sve političke stranke u Srbiji nadaju se da bi i pored očitog zakašnjenja sa diplomatskom ofanzivom moglo doći do dobrih rezultata i kada je u pitanju Kosovo, ali i druge teme.

Čak i radikali pozdravljaju napore Vlade Srbije. U razgovoru za BBC visoki funkcioner ove stranke Aleksandar Vučic je rekao:

"Jedini put kojim možemo da se služimo jeste diplomatski put. Ja se samo plašim da su stvari dovedene blizu kraja, a da je teško ogromno mašineriju pokretati unazad kad to nije učinjeno na vreme.

Mislim da smo, bez obzira na sve greške pre 2000. godine i na sve probleme koje smo imali pre osamdesetih godina, učinili mnoge greške posle 2000. godine kao zemlja. Mislim da se mnogo toga ne može postići, ali, naravno, nijedan napor nije suvišan."

Kosovo je svakako centralna tema ovih razgovora i u Americi i Evropi.

Premijer Koštunica u intervjuu RTSu pre neki dan, rekao je kako se očito isplatila tvrdja retorika iz Beograda u posledjnje vreme.

Neki analitičari se ne slažu sa takvom ocenom, a Stevan Nikšić kaže:

"Mislim da je to isključivo namenjeno domaćoj upotrebi. Američki ambasador Majkl Polt dao je zanimljivu izjavu pre nekoliko dana u Beogradu. On je rekao - mi razumemo da se Beogradu neće dopasti ono rešenje koje svet predvidja za Kosovo, mi ne očekujemo da Beograd kaže da mu se to dopada, ali očekujemo da to primite mirno, razumno i trezveno."

Povodom, po mišljenju mnogih političara u Srbiji, najvažnijih razgovora o budućem statusu Kosova koji će se održati u Vašingtonu, ni radikali nisu potpuni pesimisti. Aleksamdar Vučić:

"Ja se nadam da to nije samo sastanak za slanje poruka. Za to postoji mejl i faks i telefonski razgovor. Nadam se da će gospodin Buš želeti da čuje i srpsku stranu. Za Tadića se ne nadam, ali se za Koštunicu nadam da će imati koliko-toliko hrabrosti da kaže šta jesu državni interesi republike Srbije, pa neka se i na pola nađu, nešto će biti postignuto."

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM