Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

Brisel VOA 11/10/2006

Oli Ren: Politika uslovljavanja – recept za reforme i integraciju Balkana

Uslovljavanje je najbolji način da se na Zapadnom Balkanu sprovode reforme, ispunjavaju međunarodne obaveze i napreduje u procesu približavanja EU, poručio je danas komesar za proširenje, Oli Ren.

Ren, kada je reč o budućnosti Kosova, očekuje jasno definisan status, bez obzira o kakvom rešenju bude reč, dok od srpske strane komesar Ren, kao i zvanični Brisel očekuju konstruktivan pristup procesu.

Mehanizam uslovljavanja, kakav je do sada upražnjavala međunarodna zajednica, pokazao se delotvornim u politici prema Zapadnom Balkanu i ne bi ga trebalo menjati, primetio je evropski komesar za proširenje, Oli Ren.

On je obraćajući se učesnicima okruglog stola o budućnosti Evrope u Briselu sa zadovoljstvom konstatovao da je i NATO uključen u takav pristup regionu - koordinirano, insistira se na uslovima čije ispunjavanje dovodi balkanske države do evroatlantskih struktura.

" Kada je reč o Zapadnom Balkanu, uslovljavanje je ključna reč, ključni koncept, ključna politika i mi moramo da se čvrsto držimo postavljenih uslova - to ohrabruje reforme u zapadnobalkanskim državama . Važno je da NATO i EU rade paralelno. Na primer, kada je reč o uslovu pune saradnje sa Haškim sudom.

To se odnosi posebno na Srbiju, ali i na ostale države regiona i zato je važno da i NATO, kada je reč o članstvu Srbije u Partnerstvu za mir i EU, kada je reč o nastavku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, zadrže čvrste pozicije o pitanju uslovljavanja pune saradnje sa Hagom ".

Kada je reč o procesu utvrđivanja konačnog statusa Kosova, komesar Ren u potpunosti podržava rad izaslanika UN-a, Martija Ahtisarija, za kojeg kaže da ima "debelu kožu i živce", u vremenu kada sve zainteresovane strane ne iskazuju punu konstruktivnost. Poziva zato i Beograd i Prištinu da zauzmu konstruktivniji i realniji stav u pregovorima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja.

"Za nas, važno je da rešenje, kakvo god ono da bude, bude politički i pravno čisto. Zato što nam treba takvo Kosovo koje će da bude u stanju da, na primer, pregovara sa nama o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sa kojim ćemo da pregovaramo o pitanju viza, Kosovo koje će da bude u stanju da ima ugovorne odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama. Moramo da pomognemo Kosovu kako bi ono moglo da pomogne sebi - zato nam treba jasan status, koji će biti osnova za ekonomski i socijalni razvoj na Kosovu", kaže Ren.

Komesarova poruka Beogradu je da očekuje bolju saradnju demokratskih snaga, što bi trebalo da bude ključno - ne samo za bolji pristup kosovskom pitanju, već i da bude "vetar u jedra" procesu evropskih integracija. Sa evropske strane, on obećava maksimalan angažman koji će pokazati da je mesto Srbije među evropskim nacijama, onda kada ispuni postavljene uslove.

 

 

 
 
Copyright by NSPM