Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Reč

   

Hronika – 27.11. 2006.

 

Volf Ošlis: Poštovati rezoluciju 1244

Profesor na univerzitetu u Gisenu i ekspert za Jugoistočnu Evropu Volf Ošlis ocenio je u intervjuu nemačkom radiju "Dojče vele" da su ideje o uslovnoj nezavisnosti ili ograničenom suverenitetu Kosova besmislene.

  "Suverenitet je kao trudnoća ili sloboda. Ili je ima ili je nema. Ti izrazi samo pokazuju da je međunarodnoj zajednici neprijatno jer zna da krši sopstvene principe i dogovore", rekao je on, podsećajući da je još od juna 1999. na snazi rezolucija Saveta bezbednosti 1244 "kojom je jasno određen status Kosova kao integralnog dela SRJ".
   

Ošlis se takođe protivi tvrdnji zapadnih zemalja da je Srbija izgubila pravo da vlada Kosovom.
       

"Srbiju povremeno tretiraju kao da je u Beogradu još uvek na vlasti diktator Slobodan Milošević, ali Srbija se u oktobru 2000. oslobodila i danas je demokratska država koja nema šta sebi da prebacuje", rekao je on.
    

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica na  Kosovu želi da posreduje između dva potpuno suprostavljena stanovišta, što je nemoguće , "posebno zato što nije ispunjena jedna od osnovnih odredbi Rezolucije 1244 u kojoj  izričito piše da posle  određenog vremena na Kosovo treba da dođe srpska vojska i policija kako bi štitile srpske svete objekte".
     

Nemački ekspert kaže i da je utisak i da se pod uslovnim suverenitetom pokrajine podrazumeva nastavak međunarodnog prisustva na Kosovu, što, kako je dodao, znači da i dalje treba plaćati ogromne sume.
 

"Dojče banka je izračunala da samo troškovi vojnog prisustva Kfora godišnje iznose 25 milijardi evra".
   

Međunarodna zajednica svakako želi da ode sa Kosova,  ali to ne može jer će, " slikovito rečeno, pola sata po povlačenju službenika Unmika ili vojnika Kfora početi rat", smatra  nemački profesor.
    

"Jedini način za rešenje ove beskrajne krize jeste povratak na rezoluciju 1244 i njeno precizno i doslovno ispunjavanje", zaključio je Ošlis.

 

 

 
 
Copyright by NSPM