Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

Zoran Žic Vašington VOA 21/11/2006

Glas Amerike

Soren Petersen: Što skorije rešenje statusa Kosova u interesu svih strana

Na skupu u Američkom institutu za mir, ovde u Vašingtonu, na kojem je predstavljen izveštaj o stanju bezbednosti na Kosovu, učestvovao je i bivši šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, koji je bio jedan od inicijatora za njegovu izradu. U svom izlaganju, Jesen-Petersen se založio za što skorije rešavanje statusa Kosova kao najbolji način da se otklone neizvesnosti i da se unapredi bezbednost i stabilnost.

Soren Jesen Petersen je naglasio da smatra da bi što skorije rešenje statusa Kosova bilo u interesu svih strana, dodavši da bi sporazum u pogledu konačnog rešenja bio idealan, ali da nije verovatan.

“I dalje verujem da je jasnoća u pogledu statusa od suštinske važnosti. Njeno postizanje će možda biti teško i bolno. Srbi na Kosovu strahuju u pogledu budućnosti i stoga odbijaju da se integrišu, dok Albanci strahuju od povratka u prošlost i stoga odbijaju da pruže ruku Srbima. Mislim da će jasnoća statusa ukloniti tu prepreku u nedostatku sporazumnog rešenja koje nije realno.”

Jesen-Petersen je takodje ukazao da bi rešenje bez odlaganja, posle izbora u Srbiji, po njegovom mišljenju, bilo i u interesu Beograda, koji bi mogao da se okrene unutrašnjim reformama i nastavku procesa približavanja evroatlantskim institucijama.

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike posle skupa u Institutu za mir, Jesen-Petersen je rekao da specijalni izaslanik UN za status Kosova, Marti Ahtisari, nije imao drugi izbor do da odloži podnošenje svog predloga do parlamentarnih izbora u Srbiji.

“Medjutim, on je rekao da će podneti svoj predlog bez odlaganja odmah posle izbora u Srbiji 21. januara pošto je kao i svi mi svestan mogućih ozbiljnih posledica daljeg odlaganja. Mislim da bi dalje odlaganje moglo da dovede do većih podela u medjunarodnoj zajednici, kao i podela Srba i Albanaca na Kosovu, pa i unutar albanske i srpske zajednice. Odlaganje uvek možde da dovede do veće nestabilnosti, pa i do nasilja. Znam da je Ahtisari apsolutno rešen da podnese svoj predlog odmah posle izbora u Srbiji.

Na pitanje da li bi buduće rešenje, koje će verovatno biti kompromisno i neće ispuniti očekivanja nijedne strane, moglo zbog toga da posluži kao osnova za buduće rešenje, Jesen-Petersen je rekao da Srbi i Albanci na Kosovu već dugo žive zajedno.

“Mislim da uvek postoji rizik da kompromis neće predstavljati i jasno rešenje. Ipak mislim da je medjunarodna zajednica svesna da Kosovo ne može da se vrati pod upravu Srbije, sa druge strane, ljudi na Kosovu ipak žive zajedno i prema mojim utiscima i kontaktima žele da nastave da žive zajedno. Ne govorim o pomirenju, već o izvesnom stepenu koegzistencije. Mislim da je to moguće u istočnom i južnom delu Kosova. Na severu će to biti malo teže. Ipak i tamo sam često razgovarao sa predsednicima opština i oni su uvek bili zainteresovani da čuju šta bi Priština mogla da učini za njih. Mislim da ćemo imati problem jedino ako kompromis bude sasvim nefunkcionalan, ali mislim da se to neće desiti . Ako je poruka jasna, a mislim da će biti jasna, ona će doprineti stabilnosti,” zaključio je bivši šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen.

 

 

 
 
Copyright by NSPM