Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - novembar 2006

   

 

Domaći analitičari o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir

Prijem u Partnerstvo pozitivna poruka Srbiji

BEOGRAD, 29. novembra (Tanjug) - Politički analitičari ocenili su danas u izjavama Tanjugu da je ulazak Srbije u Partnerstvo za mir pozitivna poruka, kao i dokaz da je Srbija na putu demokratije i da ima "izvesnu težinu u medjunarodnoj zajednici".

Analitičar Djordje Vukadinović ocenio je da je prijem Srbije u Partnerstvo za mir nesumljivo pozitivan korak, ali da niko u zemlji i inostranstvu ne bi smeo da ima iluzije da bi to mogla biti kompenzacija za eventualnu nezavisnost Kosova i Metohije.

On je naglasio da je ta odluka NATO-a pokazala da "Srbija ipak ima izvesnu težinu u medjunarodnoj zajednici, koje nekada ni sama nije svesna".

Prema Vukadinovićevim rečima, prijem u Program nipošto nije nezaslužena nagrada Srbiji, već pre zakasnelo priznanje za sve što je do sada učinila na ispunjavanju zahteva Haškog suda, Saveta Evrope, Evropske unije i drugih medjunarodnih institucija.

"Na ovakav stav članica Partnerstva za mir sigurno su uticali i predstojeći izbori i bojazan mnogih u EU i na Zapadu da bi Srbija, eventualnim dolaskom radikala na vlast, mogla da preispita i promeni spoljnopolitičku orijentaciju", ocenio je Vukadinović.

On je dodao da je prijem u tu organizaciju ujedno i dokaz "kako se na kraju ipak isplati uporan rad i principijelno insistiranje na nacionalnim interesima od bespogovornog ispunjavanja zahteva svakog evropskog birokrate, što je često bio slučaj u prethodnom periodu".

"Da je i početkom prošle decenije bilo toliko političke odlučnosti i sloge kao u poslednjih nekoliko meseci, kada je usvojen novi Ustav i kada je iskazan jasan stav da je za Srbiju nezavisnost Kosova apsolutno neprijhvatljiva, naš spoljnopolitički položaj bio bi svakako neuporedivo bolji nego što je danas", zaključio je Vukadinović.

Analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocenio je da je "ohrabrujuća vest i dobar znak za Srbiju" prijem u program "Partnerstvo za mir".

On je istakao da je to potvrda da proces integracija u vojnom i političkom smislu nije zaustavljen i da je ovo dokaz dobre volje prema demokratskom bloku pred predstojeće izbore.

Stojiljković je ocenio da su bili u pravu svi oni koji su predvidjali da će Srbija lakše ući u vojne nego u političke integracije, ali je dodao da je ovo korak napred ka evrointegracijama, ali ne i prekretnica za njih.

On je ocenio da ovo jeste jedna vrsta priznanja uspehu reformi, ali i Srbiji na njenom putu ka demokratiji.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je prijem Srbije u Partnerstvo za mir politička poruka najvažnjih NATO zemalja da na Srbiju računa kao na partnera.

On je rekao da ne veruje da je Srbija učinila više u reformama bezbednosnih i vojnih službi i u saradnji sa Haškim tribulanom od onoga sto je inače poznato.

"Zemlje NATO-a htele su da nam daju neku vrstu popusta, ali je istovremeno pokazano i snažno zalaganje da ispunimo haške obaveze, jer bez toga ostali koraci koji nas vode ka Evropskoj uniji mogu biti suspendovani", naglasio je Stanković.

On je ukazao na redosled koraka koje su prešle druge zemlje, sada već članice EU, rekavši da prijem u program NATO-a Partnersvo za mir, odnosno evroatlanske integracije, prethodi članstvu u EU.

Prema Stankovićevim rečima, dosadašnji učinak kada je saradnja sa Hagom u pitanju bio je dovoljan da se Srbiji da šansa, ali niko ne može da bude zadovoljan njome do kraja.

"Ta saradnja i ono što je do sada učinjeno na ispunjavanju naših obaveza, znači i da medjunarodna zajednica ozbiljnije gleda na Srbiju", zaključio je Stanković.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM