Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

21. novembar 2006. | 11:35 -> 14:55 | Izvor: B92, Beta

Polt: Rešenje odmah posle izbora

Beograd - Majkl Polt kaže da će rešenje za Kosovo biti predstavljeno Beogradu i Prištini nekoliko dana posle izbora u Srbiji.

Američki ambasador u Beogradu je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao da će Beograd i Priština igrati kritičnu ulogu u procesu kosovskog rešenja, što znači da su te dve strane odgovorne za primenu dogovora koji se postigne, dok će međunarodna zajednica igrati centralnu ulogu - njena odgovornost biće njeno bezbednosno i političko prisustvo na Kosovu.

Ambasador SAD-a tvrdi da je Kosovo visoko na listi američkih prioriteta u Evropi. Polt je ujedno protumačio i stav Kontakt grupe da se predlog rešenja za status Kosova obelodani odmah posle izbora u Srbiji.

"Posle odlaganja, to znači odmah posle izbora, nekoliko dana, nedelju ili dve, ali ubrzo posle izbora, dvema stranama će biti predstavljen predlog gospodina Ahtisarija. Posle toga želimo da brzo nastavimo ka završetku tog procesa."

Polt je naveo i da očuvanje teritorijalnog integriteta nije centralno pitanje u razgovorima o Kosovu. " Da li da zaštitimo teritorijalni integritet svakog režima koji izabere da ubija svoje sopstvene građane“, upitao je ambasador SAD- a i dodao da misli da je u međunarodnom interesu da svi imaju ista prava.

" Beograd će morati da živi, kao što će i Priština morati da živi, sa ishodom kosovskog dogovora. Obe strane mogu da izaberu da nastave i opiru se tome, bore se protiv toga i žive u stalnom animozitetu prema takvom dogovoru . Ukoliko Beograd odbije postignut dogovor o Kosovu i kaže - mi ćemo se opirati ovome - voleo bih da znam da li ljudi u Srbiji zaista žele takvu budućnost", objasnio je Polt.

Ambasador kaže i da nije isključena mogućnost da na Kosovu dođe do nasilja, ali i da ono neće biti tolerisano.

"Na Kosovu postoji nasilna prošlost i ne zaboravimo ko je započeo tu nasilnu prošlost u devedesetim godinama. To je bio Miloševićev režim", kaže on.
"I naravno da može biti nasilja kao reakcija na dogovor. Mislim da bi to bila velika greška bilo koje grupe koja počini nasilje, jer neće biti tolerisano od strane međunarodne zajednice, i neće biti dobro za grupu koja počne nasilje, ma koja to grupa bila", kaže Polt.

 

 

 
 
Copyright by NSPM