Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

HRONIKA 2006

Prekid pregovora sa EU i posledice

   

 

BBC News Četvrtak, 04. maj 2006

Vlada Srbije se ljulja, ali opstaje

Prekid pregovora Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom do izručenja Ratka Mladića uzdrmala je vladu Vojislava Koštunice.

Istog trenutka kada je potpredsednik Vlade i lider G17 plus Miroljub Labus podneo ostavku, pozivajući svoje stranačke kolege u vladi - ministra finansija Mladjana Dinkića, poljoprivrede Ivanu Dulić Marković i zdravstva Tomicu Milosavljevića da slede njegov primer, krenula su licitiranja hoće li ga oni poslušati.

Sa posebnim nestrpljenjem očekuje se izjašnjavanje ministra finansija, koji, kako tvrde upućeni, već duže vreme nije u najboljim odnosima sa Labusom.

Kako je Dinkić na odmoru van zemlje, a njegove stranačke kolege u vladi ponavljaju da će odluku doneti na Glavnom odboru zakazanom za 13. maj, može se samo naga đati da li će u vladi ostati još tri upražnjena mesta.

Šef poslaničkog kluba G 17 plus Miloljub Albijanic je u izjavi za BBC nagovestio da će Labusova ostavka biti i jedina, napominjući da vladajuća koalicija ima potrebnu većinu i da sve, kako je rekao, normalno funkcioniše.

Za novinara nedeljnika NIN Dragana Bujoševića Labusova ostavka nije iznenađenje. Labus, po njegovim rečima, nije bio omiljen u Vladi, a ni u sopstvenoj stranci ne stoji baš najbolje. Bujošević procenjuje da Dinkić, koji uživa podršku većine u stranci, neće napustiti Koštuničinu vladu.

Tadić optužuje vladu

U međuvremenu, saopštenjem za javnost oglasio se i predsednik Srbije Boris Tadić, ocenjujući da je prekid pregovora sa Unijom nastao zbog izneverenih obećanja Vlade Srbije da će ispuniti haške obaveze.

To će, smatra Tadić, imati štetne posledice po zemlju, uključujući slabljenje pregovaračke pozicije u pregovorima o Kosovu, a ide na ruku, kako kaže, pristalicama rušenja Državne zajednice.

Tadić u saopštenju ne samo da ne traži ostavke ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, što horski zahtevaju predstavnici njegove DS, ali i brojnih vanparlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija, već poziva sve, kako navodi, demokratske političke snage da udruže napore za odbranu Srbije i njenu evropsku integraciju.

Voanews 03/05/2006

Mekormak: Vašington podržava napore EU da se Mladić što pre nađe u Hagu

Portparol američkog Državnog sekretarijata Šon Mekormak kazao je danas na redovnom Brifingu da Vašington podržava napore EU sa ciljem da se Ratko Mladić što prije u Hagu izvede pred lice pravde .

SAD, kazao je Mekormak, ponovo apeluju na vlasti u Beogradu da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugolsaviji i da uhapse u izruče tom sudu sve preostale bjegunce . Pogotovo Ratka Mladića.

Puna evroatlanska integracija je nemoguća dok Srbija i Crna Gora ne ispune sve obaveze prema Tribunalu. Očekujemo od svih država u regionu da haškom tribunalu izruče sve preostale optuženike – bez obzira na to gdje su pronašli utočište . A to se, posebno odnosi na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kazao je Mekormak.

Evropska unija odložila nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju (Blic 4 5 2006)

Srbija Mladićev talac

„Evropska unija je odložila pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG zbog toga što Srbija nije izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu“, saopštio je juče evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Kao ključni razlog neuspeha Vlade Srbije da se Mladić nađe u Hagu u predviđenom roku Ren je naveo to da Vlada ne kontroliše obaveštajne službe za koje se veruje da pomažu Mladiću u skrivanju, a posebno to što u Srbiji ne postoji civilna demokratska kontrola vojnih obaveštajaca.

- Razočaran sam što Beograd nije bio u stanju da izruči Mladića Tribunalu - rekao je Ren nakon razgovora sa haškom tužiteljkom Karlom del Ponte koja je ocenila da je saradnja SCG sa Hagom negativna. Ipak, evropski komesar je podvukao da je EU spremna da nastavi pregovore čim Srbija ostvari punu saradnju sa Tribunalom i da je moguće da EU i SCG zaključe sporazum o stabilizacji i pridruživanju do kraja godine samo ukoliko Beograd pokaže „dramatičan napredak“.

- Srbija mora da pokaže da niko nije iznad zakona i da svako ko je optužen za krupne zločine mora da bude izveden pred lice pravde - rekao je Ren i pozvao demokratske snage u Srbiji da zajedno ostvare evropski cilj za dobrobit čitavog naroda.

Ren je u kasnije u saopštenju naveo da će pregovori biti nastavljeni odmah po isporučenju Mladića Hagu.

Stopiranju daljih pregovora doprinela je i negativna ocena Karle del Ponte. Ne zaustavljajući se samo na Ratku Mladiću, ona smatra da je Srbija obavezna da uhapsi svih šest preostalih haških begunaca: Radovana Karadžića, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira Đordevića.

- Za Karadžića ne znam da li se u ovom trenutku skriva u RS, Srbiji ili Crnoj Gori, dok dopuštam i mišljenje da se Đorđević krije u Rusiji - rekla je haška tužiteljka.

Tanja Miščević, šefica Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, pojašnjava za „Blic“ da otkazivanje naredne runde pregovora znači da pregovora neće biti ni na tehničkom ni na zvanično nivou. Ona je upozorila da odlaganje pregovora dovodi u pitanje zaključivanje sporazuma koje je bilo planirano za jesen kao i početak pregovora o viznim olakšicama za pojedine grupe građana .

- Bez Mladića u Hagu nema pregovora sa EU, a bez pregovora o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ni početka pregovora o viznim olakšicama, što bi moglo da dovede do toga da i naši građani budu pogođeni poskupljenjem šengenskih viza od 2007. - upozorava Miščevićeva. Takođe, nepostojanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dovešće do stopiranja investicija.

Analitičar Tim Džuda tvrdi da će prekid sporazuma i činjenica da Mladić još nije u Hagu samo pojačati opravdanja onih zemlja koje se protive daljem širenju EU.

Ivana Cvetković

Labus odlazi, Vlada opstaje

Lider G17 plus Miroljub Labus podneo je juče ostavku na funkciju potpredsednika Vlade Srbije zbog toga što su obustavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju između SCG i EU.

- U ovoj situaciji svi snose deo odgovornosti. Neko veći neko manji. Ja sam poneo svoj deo - rekao je Labus i naglasio da će svim ministrima G17 plus predložiti da napuste Vladu. On je naveo da je kao predsednik G17 plus za 13. maj zakazao sednicu Glavnog odbora na kojoj će se ministri izjasniti da li ostaju u Vladi ili ne.

- Kao odgovorna stranka nastavićemo da podržavamo ovu Vladu do okončanja pregovora o budućem statusu Kosova - objasnio je Labus .

Na pitanje da li postoji mogućnost da povuče ostavku Labus je odgovorio:

- Ne verujem u opozive ostavke. Ili jesi ili nisi...

On je ocenio da zemlja nije talac Mladića već da obaveštajne službe nisu radile svoj posao . Na pitanje da li bi onda trebalo smeniti direktore BIA i VBA, odgovorio je da na to pitanje odgovor moraju da daju premijer Srbije Vojislav Koštunica i Savet ministara.

On je dodao da svi dokumenti koje je dobio u vezi sa Mladićem imaju oznaku državne tajne, ali da nije tačno da se pre deset dana znalo gde je haški optuženik Ratko Mladić.

- Kada kažem da to pitanje može da se reši ili za dan ili za pet godina, vi ste ozbiljni ljudi i zaključite sami - rekao je Labus i dodao da su Mladića „tražili svuda, samo ne tamo gde je bio“.

Labus je ostavku lično predao premijeru Koštunici uz obrazloženje da Vlada, suprotno obećanju premijera, nije obezbedila uslove za nastavak pregovora.

Funkcioneri i ministri G17 plus bili su juče šokirani i iznenađeni ostavkom Miroljuba Labusa.

Labus je podneo ostavku bez prethodnog dogovora u stranci “, potvrdilo je za naš list više čelnika G17 plus, koji su tražili anonimnost. Oni veruju da ostali ministri iz te stranke neće podneti ostavke na članstvo u Vladi.

- Ostavka je lični potez Labusa - izjavio je za „Blic“ Miloljub Albijanić , šef poslaničkog kluba kluba G17 plus u Skupštini Srbije.

Član Predsedništva G17 plus Čedomir Antić takođe je izjavio da je ostavka Labusa „njegov lični čin“.

Albijanić je najavio da će se GO G17 plus 13. maja izjasniti o daljim potezima te stranke .

- Glavni odbor je odlučio o ulasku stranke u Vladu, GO će odlučiti o daljem učešću i podršci G17 plus Vladi - rekao je Albijanić, koji nije želeo da iznese svoj stav po tom pitanju.

Vrlo je moguće da će G17 plus ostati u Vladi i da će ova stranka imenovati novog potpredsenika Vlade.

Dobri poznavaoci tvrde da je Labusov potez zapravo njegovo povlačenje iz politike . Tu odluku on je odavno pripremao, samo je čekao zgodan povod pa da se povuče iz principijelnih razloga, a ne pod pritiskom afera koje su ga pratile u poslednje vreme.

N. M. J. i N. Č.

Koštunica me obmanuo, Mladić je u Beogradu

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da ju je premijer Srbije Vojislav Koštunica „obmanuo“ kada joj je u martu obećao da će general Ratko Mladić biti uhapšen do kraja aprila. Del Ponteova je na konferenciji za novinare u Hagu rekla da su vlasti Srbije krajem januara bile u mogućnosti da uhapse Mladića, ali da su mu umesto toga uputile poziv da se dobrovoljno preda Tribunalu.

Tužiteljka je naglasila, kako prenosi Beta, da je Vlada Srbije pre desetak dana znala gde je Mladić i navela da se on brzo prebacuje iz stana u stan „u Beogradu ili okolini“.

Jučerašnji apel premijera Koštunice Mladiću da se preda, Del Ponteova je nazvala „skandaloznim i tragičnim“, primećujući da to pokazuje da je Koštunica „dvoličan“ i da vlasti nisu spremne da ga uhapse.

Tužiteljka je izrazila očekivanje da će međunarodni pritisak na Vladu Srbije uskoro ipak uroditi plodom.

Koštunica: Prvi put zbog oficira ispašta narod

Premijer Srbije Vojislav Koštunica se u kriznom trenutku za Srbiju građanima obratio samo saopštenjem.

Sada smo zastali samo zato što Ratko Mladić nije u Hagu. To je i jedini razlog što se odlažu pregovori sa EU . Ovo odlaganje nanosi ogromnu štetu Vladi Srbije i našoj zemlji i, posle svih nevolja kroz koje smo prošli, znači novo gubljenje vremena u trenutku kada su nam, kao narodu i državi, svaki dan i nedelja više nego dragoceni “, navodi se u saopštenju premijera.

„Građani Srbije treba da znaju da je Vlada činila apsolutno sve što je u njenoj moći da Mladić konačno ode u Hag. Utvrđeno je ko je sve učestvovao u široj grupi, kao i užem jezgru pomagača, u skrivanju Ratka Mladića. Sud je za više pomagača iz najužeg jezgra odredio i višemesečni pritvor. Po svemu sudeći, pošto je celokupna mreža pomagača otkrivena, Mladić se sada skriva potpuno sam. Pitanje je, dakle, tehničke prirode da se otkrije mesto na kome se sada Mladić krije “, navodi Koštunica ističući da bi „za sve bilo najbolje da i Mladić sledi primer ostalih oficira i ode u Hag“.

Nikada se u našoj istoriji nije desilo da zbog jednog oficira ispaštaju cela država i narod , navodi srpski premijer i dodaje da je njegovo uverenje da je bilo bolje ne odlagati pregovore.

Đukanović: Ozbiljno upozorenje iz Evrope

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je juče da je odluka EU da suspenduje pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG loša vest i izrazio nadu da će „to upozorenje biti veoma ozbiljno shvaćeno u državno-političkim strukturama u Beogradu “.

„Nadam se da će to upozorenje, da ga ne nazovemo sankcijom, mada zaista to jeste, biti ozbiljno shvaćeno i da će predstavljati motiv više da Vlada Srbije u što kraćem roku ispuni obavezu prema Hagu i stvori uslove za nastavak pregovora “, kazao je on.

 
     
     
 
Copyright by NSPM