Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika- decembar 2006

   

 

(izvori BBC, New York Times)

Američki “saltomortale“ na Bliskom Istoku?

U izveštaj u koji su predsedniku SAD Bivši državni sekretar Džejms Bejker i senator Li Hamilton SAD Džordžu Bušu u kojem se predlaže da zvanična američka administracija donekle promeni svoj postojeći "spoljnopolitički kurs" na Bliskom Istoku i otpočne konstruktivni dijalog sa svojim najvećim protivnicima Sirijom i Iranom, kao značajnim geostrateškim stožerima u tom regionu,a bez čijeg aktivnog učešća neće biti moguće iznalaženje efikasnog rešenja za sve problematičniju krizu u Iraku.Prioritet američkih vojnika u Iraku, navodi se u izveštaju, ubuduće treba da bude podrška iračkim snagama. U predlogu se takođe ističe da da se mir u Regionu može ostvariti samo i jedino rešavanjem izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsednik Buš je u prvom reagovanju na sadržaj izveštaja izjavio:"Reč je o dokumentu, koji sadrži neke zaista interesantne predloge. Svaki ćemo razmotriti ozbiljno i reagovaćemo na njih blagovremeno. Komisija će dostaviti izveštaj i Kongresu čije članove pozivam da ga ozbiljno razmotre."
Američki predsednik je, međutim naglasio da se sa pomenutim izveštajem možda neće svi složiti, ali je ipak pozvao i Republikance i Demokrate da uzmu u razmatranje ovaj predlog kao potencijalanu osnovu za zajednički rad na rešavanju važnog pitanja "rata i mira".
S druge strane, vlasti u Siriji su pozdravile rešenja iz predloženog izveštaja i poziv na obnavljanje dijaloga između Damaska i Vašingtona , jer će, kako se navodi u reakciji zvaničnog Damaska, događaji u Iraku uticati i na Siriju, htela to ona ili ne.
Istovremeno, irački vicepremijer Barham Salih, naglasio je da su predlozi "Bejkerove komisije" u skladu sa stavom vlade u Bagdadu da briga o bezbednosti treba da bude prepuštena Iračanima.

Iako se vlasti u Iranu još uvek nisu oglasile povodom američkog predloga, neki izvori procenjuju da svi znaci ukazuju da se ova zemlja ne protivi razgovorima sa SAD, jer su mnogi irački susedi zabrinuti zbog rastućeg nasilja u Iraku i prisutan je strah da bi eventualnim raspadom ove zemlje to nasilje moglo da se proširi i na čitav bliskoistočni region.
Turska, Sirija i Iran takođe brinu zbog mogućnosti da raspad Iraka dovede do formiranja nezavisne kurdske države na severu zemlje, što bi moglo da probudi nacionalistička osećanja njihovih kurdskih manjina. Zbog ovakve zabrinutosti, iračkim susedima stalo je da osiguraju da se bilo kakvo američko povlačenje izvede na način koji neće dovesti do novog haosa.

Međutim, potrebno je ipak naglasiti da se ovaj Bejker - Hamiltonov predlog, kao mogući okvir za rešenje uzburkane vojno-političke situacije na Bliskom Istok , javlja u trenutku nikad "zategnutijih" odnosa administracije u Vašingtonu sa iranskim i sirijskim vlastima, posebno zbog kontraverznog spora vezanog za navodno iransko obogaćivanje svojih nuklearnih potencijala i podrške koju sirijske vlasti (prema mišljenjima američkih zvaničnika )nesebično pružaju "terorističkim elementima" u bliskoistočnom regionu.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM