Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Hronika

   

 

POLITIKA - SVET I MI - Petak, Septembar 22, 2006 15:11  RTS

SAMARDŽIĆ: KRAJ 2006. NIJE ULTIMATIVNI ROK ZA STATUS KOSOVA

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić rekao je da kraj 2006. godine nije 'ultimativni' rok za rešavanje pitanja budućeg statusa Kosova i Metohije. Samardžić je agenciji Beta kazao da saopštenje sa poslednjeg sastanka Kontakt grupe u Njujorku izražava unutrašnji kompromis posle očigledne krize u toj šestočlanoj grupi.

Prema njegovim rečima, kriza je nastala oko pokušaja nekih članica grupe da na brzinu reše težak kosovski problem.

'Na brzinu znači do kraja godine, uz nametnuto rešenje i rešenje koje znači neku vrstu nezavisnosti Kosova', rekao je koordinator beogradskog pregovaračkog tima.

Prema njegovim rečima, očigledno je da u Kontakt grupi nije postojala saglasnost oko takvog rešavanja kosovskog problema tako da je 'napravljena nova saglasnost oko saopštenja kojim se vraća na izvorne principe Kontakt grupe'.

'U međuvremenu bilo je forsiranja tog jednostranog, brzog i nametnutog rešenja, ali su se stvari sada vratile u kolosek koji obećava neku vrstu pravog pregovaranja. Postoji rok [za kraj pregovora], ali on nije ultimativno dat kao što je to bilo u nekim izjavama Martija Ahtisarija i pojedinih članova Kontakt grupe', rekao je Samardžić.

Samardžić je naveo da je stav Kontakt grupe 'korak napred ka sporazumnom rešenju problema'.

'Kako god da okrenemo Beograd i Priština se moraju dogovoriti. To će malo potrajati, ali je bitno da se dođe do sporazuma koji će garantovati stabilnost i trajnost rešenja. Mislim da su tu ruski stav u Kontakt grupi i javni stav Kine došli do izražaja', rekao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je očekivao da Ahtisari dobije zeleno svetlo za izradu predloga rešenja za status Kosova, a u medijima se za promociju rešenja pominje novembar, verovatno zbog toga što se to poklapa sa krajem mandata izaslanika UN.
'Ahtisari će tada verovatno dati neki predlog, što ne znači da će on biti i prihvaćen do kraja godine', rekao je koordinator beogradskog pregovaračkog tima.

Prema njegovim rečima, biće teško pomiriti sve smernice koje je navela Kontakt grupa za rešenje statusa - da ono garantuje regionalnu stabilnost, da bude prihvatljivo narodu Kosova i da očuva Kosovo kao multietničku sredinu.

'Očekujemo da Ahtisari napravi predlog, pa da se krene u razgovore. Ja se nadam da će to biti proces vođen mnogo objektivnije nego do sada i nadam se da će posle isteka mandata Ahtisarija to raditi neko drugi, jer Ahtisari nije imao nikakvih uspeha u pregovorima', rekao je Samardžić.

Dodao je da je otvoreno pitanje kada će se pregovori nastaviti, a da Beograd smatra da treba nastaviti i razgovore o decentralizaciji i ostalim pitanjima o kojima se do sada razgovaralo.

'Valjalo bi ići paralelno i o pojedinačnim pitanjima i o sveobuhvatnom predlogu statusa. Očekujemo da će se pregovori o sveobuhvatnom predlogu [statusa] sigurno voditi. Naš je stav da se pregovori o sveobuhvatnom rešenju moraju voditi direktno i na najvišem nivou ili na nivou radnih grupa koje delegira taj najviši nivo', rekao je Samardžić.

 

 
 
Copyright by NSPM