Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

Vašington
16/10/2006

Glas Amerike, Branko Mikašinović

Server: Odlaganje rešenja statusa Kosova ide u prilog ekstremistima

Direktor Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir Daniel Server, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, osvrnuo se na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da Evropska unija nastavi pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dok se ne završe nastojanja na hapšenju Ratka Mladića.

Na pitanje da li bi ovaj, novi predlog srpske strane bio prihvatljiv Vašingtonu, Server je rekao:

Server: Nisam siguran da li će Vašigtonu biti uključen u razgovore o tom pitanju. To su prvenstveno pregovori Evropske unije i Srbije, a ne Vašingtona i Beograda. Medjutim, ne razumem kako bi Evropska unija mogla da očekuje bolje rezultate ako bi nastavila pregovora, umesto da su suspendovani. Do sada se suspenzija smatrala podsticajem Beogradu. U svakom slučaju, tu odluku će morati da donese Evropska unija.

Glas Amerike: Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari zatražiće od Beograda i Prištine da intenziviraju nastojanja na prilibližavanju svojih stavova. Šta bi Beograd sa jedne strane, a Priština sa druge, mogli da ponude da se krene u pravcu postizanja sporazuma?

Server: Sasvim je jasno da bi Albanci na Kosovu mogli da učine dosta toga na poboljšanju životnih uslova Srba u toj pokrajini; da pozdrave povratak daleko većeg broja  izbeglica i da obezbede da oni budu zaštićeni i bezbedni. To bi bio veliki napredak. Što se tiče Beograda, ne znam da li on može da ponudi puno u okviru srpske pozicije, jer ona nudi samo maksimalnu autonomiju, ali ne i nezavisnost. Jasno je da Beograd učvršćuje svoju poziciju o budućem statusu Kosovu putem referenduma i da u medjuvremenu nastoji da dobije što veću medjunarodnu podršku.

Glas Amerike: Da li očekujete da će Ahtisari  podneti svoj predlog o budućem statusu Kosova UN do kraja ove godine, bez obzira da li dve strane postignu rešenje?

Server: Nisam sigran kada će to biti, ali će Savet bezbednosti u svakom slučaju morati da donese odluku o budućem statusu Kosova. Da li će ta odluka biti nametnuta, zavisiće od toga da li će će Amerikanci i Evropljani dati Rusima ponudu koju neće moci da odbiju. Svakako je moguće da bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje, ali to nije izvesno.

Glas Amerike: Republikanski senator Džordž Vojnovič uputio je pismo predsedniku SAD , Džordžu Bušu u kome izražava zabrinutost da se medjunarodna zejdnica prebrzo kreće ka rešavanju statusa Kosova?

Server: Imam veliko poštovanje prema senatoru Vojinoviču, ali mislim da će odlaganje odluke o budućem statusu Kosova otežati situaciji ljudi na vlasti u Prištini, a ide u prilog ekstremistima, što bi bilo posebno nepoželjno za kosovske Srbe prema kojima imam puno razumevanja.

Glas Amerike, Branko Mikašinović
Vašington
17/10/2006

Danijel Server: Uloga Rusije i Kine u UN od presudne važnosti za Srbiju

Kada Savet bezbednosti UN bude odlučivao o statusu Kosova, uloga Rusije i Kine bi mogla da bude od presudne važnosti za Srbiju. Kolega Branko Mikašinović zamolio je za komentar o tome predsednika Balkanske inicijative i potpredsednika za mir i stabilnost u Američkom institutu za mir, Danijela Servera.

Server: I Rusija i Kina mogu da se ispreče na putu rešenja budućeg statusa Kosova, odnosno nezavisnosti te pokrajine. Ukoliko Savet bezbednosti donese odluku da nametne rešenje za budući status Kosova, nisam siguran kako bi se to sprovelo u delo, mada mislim da bi zbog toga bilo najbolje da dve strane, srpska i kosovski Albanci, postignu sporazumno rešenje. Medjutim, ukoliko to ne bude moguće i Savet bezbednosti odluči da ne nametne rešenje, Priština bi tada morala da donese odluku da li će da deluje jednostrano u pogledu nezavisnosti, dok će ostale zemlje širom sveta morati da odluče da li će priznati takvu akciju Prištine kao legitimnu.

Glas Amerike: Postoje nagoveštaji da bi medjunarodna zajednica mogla da prihvati odlaganje donošenja  budućeg statusa Kosova zbog referenduma i izbora u Srbiji?

Server: Mislim da je jedan od razloga održavanja referenduma i izbora u Srbiji da se odluka o budućem statusu odloži, što će, kako izgleda, da bude  postignuto. Teško  je zamisliti da bi pod takvim okolnostima Savet bezbednosti nemetnuo rešenje, ako u Srbiji  imate neizvesnu političku situaciju, u jeku izbora, itd. Beograd savršeno dobro shvata da odlaganje donošenja odluke o statusu Kosova stvara situaciju u kojoj bi kosovski Albanci mogli da naprave greške i da se okrenu ka nasilju prema Srbima, što im ne bi išlo u prilog. Beograd, na nesreću, smatra nasilje poželjnim da bi ostvario svoj cilj, a to je podela Kosova, što nije dobra solucija ni za Srbe na Kosovu ni za Albance.

Glas Amerike: Medjutim, neki analtčari smatraju da bi podela mogla da bude jedno od rešenja?

Server: To je tačno, ali mislim da to ne bi išlo u prilog kosovskim Srbima, jer takvom podelom ne bi bile obuhvaćene neke od najvažnijih srpskih svetinja i spomenika, a ne bi bilo dobro ni za kosovske Albance, jer bi to moglo da doprinese regionalnoj destabilizaciji, odnosno destabilizovanju južne Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Mislim da će Srbija, koja je oduvek želela da bude izvor stabilnosti, svojim nastojanjima na podeli Kosova, doprineti destabilizaciji regiona.

Glas Amerike: Britanski listovi ”Tajms” i “Gardijan” smatraju da bi bila opasna svaka odluke o statusu Kosova, koja ne bi uzela u obzir želje Srbije.

Server: Mislim da je to tačno i stoga smatram da bi bilo najbolje da se postigne sporazumno rešenje putem pregovora. Medjutim, želja medjunarodne zajednice da se postigne takvo rešenje, omogućiće Beogradu da odloži odluku o konačnom statusu i da ne pokaže bilo kakvu fleksibilnost na pregovorima. Ipak, treba imati na umu da će, i ako ne bude sporazumnog rešenja, neka vrsta rešenja morati da bude pronadjena.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM