Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

Blic 17 10 2006

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke poručio premijeru Vojislavu Koštunici

Tadić: Predsednički izbori ili podnosim ostavku

Ukoliko vladajuća koalicija ne pristane na zahtev Demokratske stranke da istovremeno raspiše predsedničke i parlamentarne izbore, predsednik Boris Tadić podneće ostavku i tako izazvati raspisivanje izbora za predsednika Srbije, saznaje „Blic“.

- Strankama vladajuće koalicije ne odgovara da se istovremeno raspišu parlamentarni i predsednički izbori, ali Tadić insistira na tome. Predsednik Srbije je nedavno poručio Koštunici da će, ukoliko se posle proglašenja novog ustava ne raspišu zajedno izbori, podneti ostavku na mesto predsednika Srbije - kaže izvor „Blica“ iz vrha srpskih vlasti.

Inače, pregovori predstavnika najjačih stranaka u Srbiji o tome kada će i na kojim nivoima biti održani izbori počeće ove nedelje, a planirano je da se konačan dogovor postigne pre 28. oktobra , kada se održava referendum .

Koštunica, kaže naš izvor, ne vidi problem u tome da Tadić bude predsednik do kraja mandata, odnosno do 2009. bez raspisivanja novih predsedničkih izbora. To bi se regulisalo Zakonom o sprovođenju ustava.

Međutim, Tadić to ne prihvata iz više razloga.

- Tadić je rekao da ne želi da bude predsednik sa novim ustavnim ovlašćenjima, a starim mandatom. On računa i na više glasova za DS na parlamentarnim izborima ako oni budu raspisani zajedno sa predsedničkim - kaže izvor „Blica“.

Deo vladajuće koalicije koju čine DSS, G17 plus i Nova Srbija tako se našao u problemu , jer njima ne odgovara da se predsednički i parlamentarni izbori održe zajedno, između ostalog i zato što nemaju svoje kandidate .

S druge strane, Tadić je već najavio da će učestvovati u trci za predsedničko mesto.

- Prošle nedelje održane su konsultacije Vojislava Koštunice, Mlađana Dinkića i Velimira Ilića. Niko od njih se nije izjasnio da želi da učestvuje u predsedničkoj trci - kaže sagovornik „Blica“.

U takvoj situaciji jedini takmac Tadiću verovatno bi bio kandidat radikala koji se, međutim, protive raspisivanju predsedničkih izbora i poručuju da bi izbori trebalo da se održe u martu. Za razliku od Tadića, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić još se nije izjasnio o tome da li će učestvovati u trci za predsednika Srbije.

N. M. J. - Lj. B.

Potrebna saglasnost radikala i socijalista

Zbog suprotstavljenih stavova, problem će predstavljati i činjenica da se Zakon o sprovođenju ustava proglašava dvotrećinskom većinom. To znači da će biti potrebna saglasnost radikala ili socijalista oko datuma i izbora i nivoa na kojima će oni biti raspisani.

Kada je reč o datumu izbora, ako bude udovoljeno DS, parlamentarni i prvi krug predsedničkih izbora bili bi održani 9. decembra, dok bi drugi krug mogao da bude održan 23. decembra. Uslov je da se izmeni Zakon o izboru poslanika, tako da kampanja za parlamentarne izbore umesto najmanje 45 traje 30 dana.

 

 

 
 
Copyright by NSPM