Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika

   

 

BBC 25 10 2006

Frenk Vizner na Kosovu

Američki izaslanik za kosovski status Frenk Vizner izjavio je u Prištini da njegova zemlja insistira da se status pokrajine reši do kraja ove godine.

Slučajno ili namerno, kako je za BBC javila dopisnik iz Prištine Violeta Oroši, Vizner je pred novinarima u jednoj rečenici umesto "konačni status" upotrebio reč "nezavisnost", a potom se ispravio.

Sastanci sa albanskim predstavnicima

Vizner se u sredu pre podne sastao s predsednikom Kosova, kosovskim pregovaračkim timom i premijerom Agimom Čekuom.

Nakon sastanka on je rekao da se "suverenitet Srbije na Kosovu promenio kada su Ujedinjene nacije postigle sporazum o Rezoluciji 1244 ", i ponovio principe koje je definisala Kontakt-grupa:

" Odgovornost za Kosovo leži u Rezoluciji 1244 i odluci međunarodne zajednice da se umeša i preuzme nadzor nad tim delom teritorije, što i radi u poslednjih sedam godina. Rezolucija 1244 znači da će o konačnom ishodu odlučivati medjunarodna zajednica, i to u procesu koji je u toku . Verujem takođe da je glavni argument protiv odlaganja rešenja Kosova taj što bez jasne definicije o tome šta konačni status Kosova podrazumeva nije moguće razvijati dugoročne i stabilne odnose izmedju Beograda i Prištine", rekao je Vizner.

Nema podele

Vizner je istakao da neće biti nikakve podele Kosova:

"Nalazimo se skoro na kraju puta do donošenja odluke koja će biti od fundamentalne važnosti za budućnost Kosova. Na pragu smo perioda koji će doneti rešenje konačnog statusa", rekao je on.

O događajima u Srbiji, ambasador Vizner je rekao da se za sada ne zna šta će se tačno desiti u vezi sa izborima:

"Izgleda da u Srbiji još nema konsensusa o tome, i ja neću da spekulišem. Znam da Vlada Srbije planira da održi referendum o ustavu i znam da će neki od kosovskih Srba glasati. To je njihovo pravo", rekao je on dodajući da se nada da će njegovi, kako se izrazio "prijatelji Albanci" omogućiti da se glasanje obavi u mirnoj atmosferi.

Vizner je naglasio i da bez jasnog definisanja statusa Kosova neće moguće razvijati, kako je rekao, "dugoročne stabilne i produktivne odnose izmedju Kosova i Srbije":

"Treba nam jasna situacija ukoliko želite da izgradite tako nešto. Verujem da će, na kraju krajeva, biti u interesu obe nacije da imaju jake bilateralne odnose, i da gledaju ka Evropi", rekao je Vizner posle sastanka sa premijerom Kosova Agimom Čekuom.

Razmatranje dosadašnjih rezultata

Tokom dvodnevne posete Vizner će u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice, institucija, kosovskim pregovaračkim timom i političkim predstavnicima Srba razmotriti dosadašnje rezultate procesa utvrđivanja kosovskog statusa.

Nezvanično se kao povod za Viznerovu posetu navodilo pomeranje završetka pregovora za period posle referenduma i izbora u Srbiji.

Frenk Vizner je doputovao na Kosovo posle sastanka Martija Ahtisarija sa članovima Kontakt grupe, pa bi američki diplomata pored ostalog mogao da prenese i eventualne detalje tog susreta svojim sagovornicima.

Iz kabineta glavnog posrednika Martija Ahtisarija je saopšteno da će se on u novembru ponovo sastati sa predstavnicima zemalja Kontakt grupe kako bi čuo njihove primedbe na njegove ideje o rešenju za status Kosova. Posle toga, Ahtisari treba da sastavi svoj konačni predlog budućeg statusa Kosova.

 

 
 
Copyright by NSPM