Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - Politički život - Kosovo i Metohija

   

POLITIKA - UNUTRAŠNJA - Petak, Februar 02, 2007 16:22 

Reakcije političara na Ahtisarijev plan

TADIĆ: SRBIJA I JA KAO PREDSEDNIK NIKADA NEĆEMO PRIHVATITI NEZAVISNOST KIM

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić se nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za razgovor o budućem statusu Kosova i Metohije Martijem Ahtisarijem obratio javnosti:

'Primio sam specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za razgovor o budućem statusu Kosova i Metohije Martija Ahtisarija, koji mi je predao svoj predlog rešenja budućeg statusa KiM.

U njegovom predlogu se izričito ne pominje nezavisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u odnosu na našu južnu Pokrajinu. Već zbog te činjenice, kao i još nekih odredaba, Ahtisarijev plan otvara mogućnost za nezavisnost Kosova i Metohije. Rekao sam gospodinu Ahtisariju da Srbija i ja kao njen predsednik nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije. Nametnuta nezavisnost Kosova kosila bi se sa osnovnim principima međunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politički i pravni presedan.

Osim pitanjem budućeg statusa Kosova i Metohije, Ahtisarijev predlog bavi se i nizom posebnih pitanja, kao što su decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na KiM, međunarodnim civilnim i vojnim prisustvom u Pokrajini, itd. Naravno, predložena rešenja o ovim pitanjima pažljivo ćemo proučiti.

U ovom trenutku još nije konstituisana Narodna skupština Republike Srbije i tek smo na početku formiranja nove vlade.

Imajući ovo u vidu, pozvaću sve šefove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upoznam sa Ahtisarijevim predlogom.

U konsultaciji sa njima, uveren sam da ćemo naći načina da nastavimo da branimo nacionalni i državni interes i da sprovodimo jedinstvenu državnu politiku o Kosovu i Metohiji, koja je dobila jednoglasnu podršku u Narodnoj skupštini Republike Srbije', izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

POLITIKA - SVET I MI - Petak, Februar 02, 2007 16:55 

KOŠTUNICA: AHTISARIJEV PREDLOG NELEGITIMAN

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio je predlog Martija Ahtisarija kao nelegitiman i pozvao Narodnu skupštinu da utvrdi dalje korake koje će Srbija preduzeti.

'Marti Ahtisari nije imao mandat da se bavi državnim statusom Srbije i da zadire u njen suverenitet i teritorijalni integritet, da deli teritoriju Republike Srbije i da prekraja njene medjunarodno priznate granice', ocenio je Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije podsetio je da Ahtisariju takav mandat nije dao niko, a najmanje bi to mogla Srbija, kao suverena, demokratska i evropska država.

'Ahtisari je dobio mandat jedino da se bavi statusom Pokrajine Kosovo i Metohija, a očigledno je da je on svojim predlogom izašao iz okvira tog mandata. Njegov predlog krši Povelju UN i načela međunarodnog prava na kojima počivaju mir i stabilnost u svetu.To znači da je Ahtisarijev predlog nelegitiman', navodi premijer.

'Saglasno Ustavu Republike Srbije, sada Narodna skupština mora da utvrdi sve dalje korake koje će Srbija preduzeti', zaključio je Koštunica.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM