Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 043

14–20. oktobar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Oslobodioci Avganistana & Iraka protiv okupatora Kosova

"Slučaj Kosova je mnogo drugačiji od invazije na Avganistan, Irak i eventualnog napada na Iran – to su sve velike greške. Srbi su okupirali Kosovo i naš cilj je bio da zaustavimo rat." (Masimo D'Alema, šef italijanske diplomatije, za indijski dnevnik "Hindu", 17. oktobar 2007, "Tanjug")

"Dobili smo punu podršku italijanske Vlade da će se zalagati za apsolutno i bezrezervno pristupanje Srbije Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju." (Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova Srbije, posle razgovora s Masimom D'Alemom, 16. oktobar 2007, "Beta")

Sačekajte, Ratko Mladić je trenutno zauzet

"Vera da bez nas nema evropske budućnosti drugih država u regionu i medijsko-politička, ili obrnuto, floskula da smo mi centar tog regiona jednako je tupava kao i vera da će neko ozbiljan pozvati broj telefona 9191 i onima koji su sakrili Mladića otkriti gde se ovaj nalazi. Pozvao sam taj famozni broj i otkrio ono što se događalo i kad sam na početku grejne sezone, zbog kvara na kućnim instalacijama, zvao Beogradske elektrane: 'Svi operateri su zauzeti, sačekajte…' To će nam se dogoditi i kad budemo zvali Brisel. Reći će: 'Sačekajte, Milo Đukanović je na vezi'..." (Dragoljub Žarković, glavni urednik, 18. oktobar 2007, "Vreme")

Aktivna neutralna praznoća

"Saradnja Beograda s Hagom je pre polupuna nego poluprazna čaša." (Oli Ren, evropski komesar za proširenje, 17. oktobar 2007, RTS)

"Očekivao sam da izveštaj Karle del Ponte bude, ako ne pozitivan, onda bar da ne bude ni negativan, odnosno da bude neutralan kako bi nam se dao prostor da radimo." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane, 17. oktobar 2007, "Građanski list")

"Šta kod da vam kažem na to pitanje, ja ću lupiti!" (Rasim Ljajić, predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, na pitanje "da li je gospodin Mladić u Srbiji", 19. oktobar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Prednost od 9 460 528 405 000 000 metara

"Šešelj je svetlosnu godinu ispred njih [Haškog tužilaštva]. Međunarodno humanitarno pravo drži u malom prstu." (Zoran Krasić, šef pravnog tima Vojislava Šešelja, 18. oktobar 2007, prema "NIN"-u)

Dobro da lošije ne može biti

"Druga runda pregovora Beograda i Prištine nije bila loša i razgovori za sada teku bolje od očekivanog." (Havijer Solana, predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, 16. oktobar 2007, "B92")

Nekad reci nikad

"Kosovo i Metohija nikada neće biti nezavisna država, bez obzira kakvim pritiscima, uslovljavanjima i pretnjama Srbija bila izložena. Kosovo bi moglo biti nezavisna država samo ako bi to priznala Srbija, ili ukoliko bi Savet bezbednosti prekršio Povelju UN. Ceo svet dobro zna da niti će Srbija priznati nezavisnost Kosova, niti će SB prekršiti Povelju Ujedinjenih nacija. A to znači i da Kosovo neće biti nezavisna država i da Kosovo nikada neće biti država članica UN." (Vojislav Koštunica, novi/stari predsednik DSS-a, na stranačkoj Skupštini, 15. oktobar 2007, "Dnevnik")

&

"Posao da odustanemo od Kosova i kao kompenzaciju za to da brže pristupimo EU potpuno je nemoguć. To je nemoguće i zbog pravila o prijemu novih članica, a ja se nadam da niko u Uniji neće ni predložiti takvu trgovinu." (Boris Tadić, predsednik Srbije, za austrijske medije, 19. oktobar 2007, "Press")

"Lagao bih kada bih rekao da rešenje Kosova nije u vezi sa približavanjem Srbije EU." (Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, 19. oktobar 2007, "Tanjug")

Strah od neželjene trudnoće?

"SAD praktično, upotrebiću težak izraz, siluju međunarodnu zajednicu, siluju Savet bezbednosti i sam međunarodni poredak po toj povelji. Mene i sve nas iz DSS-a plaši do čega sve to može dovesti?!" (Dragan Šormaz, član GO DSS-a, 16. oktobar 2007, "Signali" RTV Vojvodine)

"Stiče se utisak da SAD imaju više razumevanja za poziciju Srbije o svim pitanjima, pa i o Kosovu i Metohiji, nego pojedine evropske zemlje." (Dušan Spasojević, pomoćnik ministra odbrane, 18. oktobar 2007, "Večernje novosti")

Loši, rđavi, zli

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 17. oktobar 2007, "Nedeljni telegraf":

"U Vladi postoji ravnoteža zla."

"Rusija u Srbiju nije uvezla mafijaški kapital. Rusija Srbiju čuva od ruske mafije, a mi to ne koristimo."

Na sedmom (ekonomskom) nebu

"Na Sedmom ekonomskom samitu Srbije čulo se puno argumenata zašto je Srbija obećana zemlja, pre svega za biznis." (Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, 1 6. oktobar 2007, "FoNet")

"Nije malo [70 hiljada za predsednika Upravnog odbora], ali je daleko od onih brojki koje su se provlačile po novinama. Rado bih se lišio i te naknade i funkcije, jer je to posao koji je izuzetno naporan i težak i iziskuje svakodnevno angažovanje." (Miloš Aligrudić, kao predsednik UO JAT-a, 12. oktobar 2007, "Kurir")

"Poslednja rata duga penzionerima će verovatno biti isplaćena ako se izbori raspišu do kraja ove godine. Ukoliko izbori budu odloženi za narednu godinu, penzioneri će najverovatnije sačekati februar 2008." (Đuro Perić, član Upravnog odbora PIO fonda zaposlenih, 20. oktobar 2007, "Politika")

Misterije (Veljinog) organizma

"Velimir Ilić ne može da bude političar jer pravi velike ekcese. Javno sam rekao Koštunici da je Ilić uveo kriminalce u svoje obezbeđenje. U njegovom organizmu je više alkohola nego krvi i to se vidi iz njegovog ponašanja." (Tomislav Nikolić, 17. oktobar 2007, "Nedeljni telegraf")

&

Velimir Velja Ilić, ministar za infrastrukturu:

"Ponekad moram i taktički da postupim, opsujem da bih ubrzao posao." (13. oktobar 2007, "Pravda")

"Ja najviše problema imam sa Miroslavom Miškovićem i on stoji iza mnogih ovih problema. Jedino mu ja nisam u igri i prišao na poklonjenje, drugi jesu. Kad ste čuli da Srpska radikalna stranka napada Miškovića. Nikad. A zašto?" (19. oktobar 2007, "Politika")

Trezni (skupštinski) dan 15. oktobra 2007.

Velimir Ilić, na sednici Skupštine:

"Sećate se kad vas je Vuk Drašković izbacio iz kola? Sećate se kad sam vas odbranio u Vršcu od Vuka Obradovića, kada vam je rekao 'gledajte u oči generala'? I kako smo vas poslali u Meksiko da se udate za Meksikanca i pravite svadbu?!" (Vesni Pešić, 15. oktobar 2007, TV "B92"/19. oktobar 2007, "Vikend Danas")

"Sećaš se kad si, Čedo, DOS vodio na ručak, prva kuća gde ima bazen u dnevnoj sobi, do ovog monstruma iz Stare Pazove... Ja mislim da je i Vlada [Vladan Batić] bio, ali nije poneo kupaće gaće da se kupamo, je l' tako bilo? Išli smo ali nismo znali gde idemo, jer si nas ti vodio – kao veliki lider DOS-a." (15. oktobar 2007, TV "B92")

"Da li se sećaš kada me je tvoj otac plačući molio da podržim tvoju kandidaturu za predsednika? A sećaš li se pijanke u Moroviću?" (Nataši Mićić, 17. oktobar 2007, "Nedeljni telegraf")

Narkomani su mnogo slabi

Velimir Ilić, 17. oktobar 2007, "Pravda":

"[Čedomir] Jovanović u životu ništa nije radio, i ne zna kako se šta radi. Čeda je jedini srednjoškolac koji je bio potpredsednik Vlade, apsolutno nije merodavan bilo šta i bilo koga da kritikuje. Njemu je mesto u zatvoru, ali država nema mehanizam da ga uhapsi. [Nameračio sam se na njega] zato što je Čeda narkos, a ja narkomane uopšte ne podnosim i nikada nisam želeo da razgovaram sa nekim narkomanom."

"Meni je to kompliment [što se poslanici smeju kad stanem za govornicu], a to je tako zato što ja umem da kažem nešto na jedan poseban način. Ja sam čovek koji je od početka bio u srpskoj opoziciji, u samom špicu i dugo već trajem u politici. Narod to vidi. Napadaju me ali ne vredi, mnogo sam jak. "

Solunci govore

Vuk Drašković, predsednik SPO-a, povodom svoje knjige "Meta":

"SPO i mene snašlo je nešto slično što je snašlo srpsku vojsku posle pobede u Prvom svetskom ratu i svih žrtava koje su podnele Srbija i ta vojska: solunci su prosili posle rata, a začelje kolone se nikada nije tako naglo obogatilo..." (18. oktobar 2007, "Vreme")

"Govorim istinu. Od 1990. do 5. oktobra 2000. nema nijednog mitinga, nijednih demonstracija protiv Miloševića koje ja nisam vodio. Jedino nisam vodio demonstracije 5. oktobra i jedino tada je mogao biti napravljen ovakav pakt sa đavolom." (18. oktobar 2007, "NIN")

"Sigurno se ne bih odrekao nijedne od svojih mana, kako ih je razumela većina naroda u Srbiji. Sigurno bih govorio ređe i govorio tiše. Možda ne bih narodu otvoreno, u lice, kazivao onoliku količinu istina, neki to nazivaju i proroštvom." (18. oktobar 2007, "Vreme")

"Plaćao sam i zbog svoje uobrazilje da sve što kažem mora biti kazano na poseban način... U želji da budem zabavan i zajedljiv omakla mi se i ona glupost kad sam posle posete Miloševiću (kada sam pozvan na konsultacije oko formiranja vlade, SPO je bio u parlamentu druga stranka po snazi) rekao da je 'predsednik šarmantan i duhovit čovek', pa sam tek posle dramske pauze dodao 'tvrdi da ne gleda televiziju koju uređuje'. E, bila je to tema za ruganje..." (18. oktobar 2007, "Vreme")

&

"Zbog činjenice da je Zoran [Đinđić] ubijen, nisam u knjizi rekao mnogo, mnogo toga što bih inače rekao. Nikada neću saznati zbog čega je on u meni do poslednjeg sata svog života, izgleda, tražio svog najvećeg neprijatelja, a morao je da zna da, u političkom smislu, u Srbiji nije imao nikada većeg prijatelja." (18. oktobar 2007, "NIN")

"Ako je to bio atentat, izveli su ga ljudi pod Đinđićevom komandom." (o napadu na Zorana Đinđića kod hale "Limes", februar 2003, prema "Blicnjuzu")

Čovek sa svojstvima

Hadži-Dragan Antić, bivši direktor "Politike", 18. oktobar 2007, TV "B92":

"Ja sam došao ovde da prisustvujem istorijskom događaju u srpskom parlamentu a to je da se donese Deklaracija o osudi [ekonomske blokade Kube]. Ja sam u svojstvu predstavnika kubanskih interesa ovde."

"To je pitanje kretensko, što se mene tiče." (na pitanje da li je u kontaktu s Mirom Marković)

Sva su ubistva fašistička (osim onih koja nisu)

"Pa, ima zločina koji nisu fašistički, recimo neko ubije... muž ženu ili žena muža na spavanju, to verovatno nije fašistički postupak." (Teofil Pančić, novinar "Vremena", 14. oktobar 2007, "Utisak nedelje")

Već napisano

"Sudar", 18. oktobar 2007, TV "Pink":

"Jeste li čitali 'Dnevnik' Dostojevskog iz 1873. godine? Tamo piše sve ovo što se nama sada događa! [...] Nisam rekao da li ste slušali, nego da li ste čitali?! " (Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu )

"Šta treba, da pišemo 'Zapise iz mrtvog doma'?! Ili 'Zapise iz podzemlja'?" (Vladan Batić, poslanik na listi LDP-a )

Nema izvinjenja bez izvinuća

"U nedostatku dokaza", 18. oktobar 2007, TV "Avala":

"Gorčin Stojanović: Nikad u životu nisam rekao to što si ti kazao da sam ja rekao. Hoću da se ti meni izvineš za ono što je laž!

Đorđe Vukadinović: Ti se meni nisi izvinio zbog fizičkih pretnji koje si upućivao u ovoj emisiji!

Gorčin Stojanović: E, pa ja nisam, ali ti ćeš se sad meni izviniti... Ne mogu da te pustim da pričaš da sam ja rekao da smo mi, prvo ne znam na koje to 'mi' misliš, narod ratnih zločinaca."

Tender za klonove

"Nasmejao me ozbiljan predlog jednog veoma bogatog industrijalca koji je hteo da bude kloniran kako bi njegov klon vodio njegove poslovne knjige – jer ga knjigovođa potkrada." (Miodrag Stojković, genetičar, 17. oktobar 2007, "Nedeljni telegraf" )

"Nije islamska zajednica u Srbiji EPS pa da ide na tender!" (Meho Omerović, poslanik Sandžačko-demokratske partije, 18. oktobar 2007, prema "Pressu")

"Radmila Hrustanović Vrt zove 'zverinjakom' i poziva se na zakon koji važi za sve, pa i za mene. Ako budemo poštovali zakon, ja ću jedini biti na slobodi a oni svi u zatvoru." (Vuk Bojović, direktor Zoološkog vrta, 18. oktobar 2007, "Alo!" )

"Veza u podzemlju nam je bio Veran Matić i to zvanično saopštavam svim državnim organima, ali bih vas molio da to negde i objavite, on nam je najveća i najznačajnija veza u srpskom podzemlju. E, taman koliko s njim imamo veze toliko imamo veze i sa srpskim podzemljem, pošto je on centar srpskog podzemlja." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, konferencija za novinare, www.srs.org.yu )

"Samoinicijativno sam kupio nameštaj za petoricu poslanika SPS-a sa Kosova. Oni su došli sa porodicama i sa kesama. Separatisti su hteli da ih unište. Ja sam odlučio da im kupim nameštaj. Učinio sam to kao socijalni radnik, kao čovek humanista." (Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne uprave carina, u nastavku suđenja za aferu "Kipar", 18. oktobar 2007, "Politika")

Sveže stare jagode

O "kućnom videu 2" Suzane Mančić:

"Viđaju se [na televiziji] svakodnevno ministri, poslanici i ostalim ničim izazvani politički radnici kako jedan drugog šalju u majčinu [...] I ostatak televizijskog programa je poučan: 48 sati svadba (mlada, razume se, prethodno pretučena), menjam ženu, bijem tetku, jedem govna. [...] U opštoj kaljuzi vremena Suzana Mančić je prirodna pojava, kao što je prirodno da se vrh rođendanske torte ukrasi svežom jagodom." (Bogdan Tirnanić, kolumnista, 15. oktobar 2007, "NIN")

"Žena voli da se snima, pa šta? Što bi rekao Đenka u filmu Maratonci trče počasni krug: 'Zašto dvoje lepih i mladih ljudi ne bi pokazali svoja obnažena tela?' Jedina razlika jeste što je samo Mančićeva lepa, a oboje nisu mladi." (Nebojša Bakarec, član GO DSS-a, 13. oktobar 2007, "Kurir")

"PORNO SIMA SA DINKIĆEM I PARIVODIĆEM: Grčki biznismen Simeon Comokos, 'junak' pornića sa Suzanom Mančić, organizator Ekonomskog samita Srbije" (naslov i podnaslov, 16. oktobar 2007, "Press")

Volim da razmišljam, ali nemam vremena od tabloida

Vesna Radusinović, spisateljica:

"Verujte i meni kao piscu, ali zaista, osam bestselera. Nedavno sam razmišljala zašto sam ja ono kao uspela da osvojim svoje čitaoce i shvatila sam da je to bilo ne zato što večito kontriram svima nego što sam ironična i što ta samoironija znači da govorim o sebi ono što zaista mislim i pišem ono što osećam." (15. oktobar 2007, "Ključ" RTS-a)

"Da ne bih bila izvan vremena i prostora, radi opšteg obrazovanja i iz intelektualne radoznalosti, jednostavno gutam žutu štampu i tabloide." (za "Pravdu", 18. oktobar 2007, "Vreme")

VREMEPLOV

"Mi smo tresli to drvo, šljivu, jedanaest punih godina. I mi smo šljive uglavnom otresli, a onda su došli drugi i pokupili šljive. A sada pak vidimo ko su ti drugi, a sada konačno vidimo i da to nisu šljive, da je sve otrovno." (Vuk Drašković, januar 2002, "Svedok")

"Haški proces protiv Vojislava Šešelja ima mnoge elemente montiranog procesa protiv jedne države i jednog naroda." (Vojislav Koštunica, 01. mart 2003, "Blic")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM