Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 044

21–27. oktobar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Evropski jezik (a nije srpski)

"Nova ustavna rješenja afirmišu multikulturnu stvarnost Crne Gore i čini ravnopravnim njene građane bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je akt ispisan demokratskim i evropskim jezikom. Iza sebe smo ostavili guslarski deseterac koji je Crnu Goru mnogo koštao u istoriji." (Miodrag Vuković, šef poslaničkog kluba DPS Crne Gore, 20. oktobar 2007, "Danas")

"Usvajanjem novog Ustava crnogorska vlast je pljunula na Pravoslavnu crkvu i ukinula svom narodu srpski jezik." (Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, 21. oktobar 2007, "Politika")

Prijatelj iz svemira

O izmenama Zakona o Savetu ministara BiH:

"Međunarodna zajednica neće tolerisati osporavanje svog autoriteta, oličenog u [svom] predstavniku. Nisam neprijatelj RS, a izazivanje međunarodne zajednice je kontraproduktivno i opasno." (Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH, 27. oktobar 2007, "B92")

"Čovek [Miroslav Lajčak] je umislio da je vanzemaljac i misli da može da radi šta hoće." (Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, 24. oktobar 2007, "Glas javnosti")

Neprijatelj iz susedstva

"Lajčakove mere imaju za cilj da se sruši Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum, odnosno da se proglasi jednostrana nezavisnost Kosova i ukine Republika Srpska. Ovo je otvoreno ugrožavanje suštinskih interesa srpskog naroda. Očuvanje Kosova i Republike Srpske sada su najpreči ciljevi državne i nacionalne politike." (Vojislav Koštunica, premijer Srbije, 25. oktobar 2007, "Beta")

"Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu. Zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik – Milošević." (Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, 25. oktobar 2007, "Beta")

"Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH, Hrvat, nosilac je ordena Zlatni ljiljan od 1995. godine za hrabrost iskazanu u ratu, 2001. godine prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori, oženjen je i otac jednog ženskog deteta koje uči da su Srbi genocidan narod. Jeste, to je onaj lik koji je, razočaran presudom MKS u Hagu da Srbija nije počinila genocid u BiH, besno poručio: 'U BiH je 1992. godine počinjen genocid i svako ko drugačije misli bježi od istine. Ja znam čemu ću svoje dijete učiti'." (Dragana Matović, novinarka, 27. oktobar 2007, "Politika")

"Skandalozno je da TV B92 prenosi primitivne, drske i uvredljive izjave Komšića o predsedniku Vlade Srbije, a da makar istovremeno ne prenesu odgovor Vlade Srbije na Komšićev primitivizam. Može [Veranu] Matiću i B92 da bude Komšić iz druge države bliži i draži nego predsednik Vlade Srbije, to je njihova stvar. Ali, B92 ima zakonsku obavezu, s obzirom da je dobio nacionalnu frekvenciju, da objektivno obaveštava o svim događajima i, u najmanju ruku, ne prikriva stav jedne strane, ako je reč o sporu." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 26. oktobar 2007, "Tanjug")

Tražite i daće vam se (danju ili noću)

"Tražim od Beograda da mi da Mladića! Ja sam tužilac i hoću moje begunce!" (Karla del Ponte, odlazeći glavni tužilac Haškog tribunala, na seminaru "Srbija i Evropa: izazovi integracije", 27. oktobar 2007, "Večernje novosti")

"Uveli smo čitav niz novih operativnih mera koje ćemo sprovoditi narednih nedelja u potrazi za haškim optuženicima. Akcioni tim zaseda i dan i noć." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, 27. oktobar 2007, "Večernje novosti")

Ona (il' BIA) to zna

"BIA zna gde se nalaze Ratko Mladić i Stojan Župljanin, a raspolažu i podacima o kretanju Radovana Karadžića, ali njega štiti crkva." (Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, za "Kažiprst", 24. oktobar 2007, "Beta")

"Nataša Kandić je obmanula javnost. Cilj ovakvih lažnih tvrdnji je da se spreči parafiranje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i nanese direktna šteta državi Srbiji." (Branislav Ristivojević, portparol DSS-a, 24. oktobar 2007, "Beta")

Kad mumije zavideše zombijima

"Neću unakrsno ispitivati svedoke čija su svedočenja data u pismenom obliku i transkripte svedočenja iz drugih predmeta. Pojaviće se ovde neka mumija, neki zombi koji će potvrditi sve, a da neće ni znati šta u njegovoj izjavi piše. A, isto će mu neko preko slušalica diktirati kako da odgovara na moja pitanja." (Vojislav Šešelj, na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu, 24. oktobar 2007, "Večernje novosti")

Apsolutni nefavoriti

"Sukob Koštunice i Tadića je tolikih razmera, da se Koštunica neće ni usuditi da podrži ovakvog Tadića. Ne tvrdim ni da sam ja apsolutni favorit, ali mislim da su snage toliko izjednačene, da će jedan od nas dvojice osvojiti tek nešto malo više glasova. Neće biti ni pobednika ni poraženog, odlučivaće nijanse." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 21. oktobar 2007, "Press")

"Odbijam da učestvujem na predsedničkim izborima ako ih Dulić raspiše za 9. decembar. Ovi izbori nisu u interesu Srbije i nije ni moralno, ni odgovorno, ni ljudski raspisivati izbore za dan uoči završetka pregovora o Kosmetu." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 25. oktobar 2007, "Beta")

Srbija, Vojvodina

"Voleo bih da Vojvodina nikada, ali baš nikada, ne dođe u situaciju da uopšte mora da razmišlja da li će biti deo Srbije ili neće." (Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine, 27. oktobar 2007, "Dnevnik")

"Vojvodina, kako se to u pokrajini često ističe, treba da bude svoja na svome ali svoja u svojoj Srbiji." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 27. oktobar 2007, RTV Vojvodine)

Svečana obaveza u crkvi

"Pristajem na dogovor sa Koštunicom, ali samo u crkvi i da to snimaju kamere." (Tomislav Nikolić, 25. oktobar 2007, "Večernje novosti")

"Koštunica je veoma pametan, obrazovan, elokventan, možete s njim da razgovarate o svemu, ali pre svega on je izuzetan čovek. Srbija treba da bude srećna što je vodi takva ličnost kao što je Vojislav Koštunica." (Bora Đorđević, muzičar i član DSS-a, 20. oktobar 2007, "Pravda")

Ne okreći se, DSS!

"DSS treba da nestane jer predstavlja vrhunac pohlepe i beščašća." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 19. oktobar 2007, "Pravda")

"Kada bismo se mi okretali za svakim kučetom koje na nas zalaje, da bacimo kamen, Srbija nikad ne bi stigla tamo gde treba." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, o izjavama Nenada Čanka u vezi sa njegovom strankom, 25. oktobar 2007, prema "NIN"-u)


Nagradni udar

"Srpski ministar ekonomije i bivši ministar finansija je beskompromisan – takav pristup je presudan za ekonomski uspeh njegove zemlje. Kao vrsni muzičar, [Mlađan] Dinkić veoma dobro zna vrednost dobre kompozicije. Kao ministar finansija, takođe." (obrazloženje za nagradu "Ministar finansija u svetu za 2006" časopisa "Juromani", 22. oktobar 2007, "B92")

"Ova nagrada pripada narodu Srbije koji je podržao reforme u proteklih sedam godina, bez čega nijedan od navedenih uspeha u ekonomskom sektoru ne bi bio ostvariv." (Mlađan Dinkić, primajući nagradu, 22. oktobar 2007, "B92")

"Treba imati u vidu da je, ipak, to nagrada samo jednog časopisa. Oni su, dodeljujući Dinkiću nagradu, istakli zasluge za stabilnost dinara, koja njima više odgovara nego nama, kao i sređen bankarski sektor, što je bitno za strane banke koje su u velikom broju došle u Srbiju. Međutim, nigde nisu pomenuli preveliku javnu potrošnju, što je njegov veliki minus." (Milan Kovačević, ekonomista, 23. oktobar 2007, "Press")

U komercijalnoj civilizaciji možete da kupite šta hoćete, pa me i priznanje Dinkiću ne čudi. To vam je isto kao da mene, koji igram košarku rekreativno, proglase za najboljeg igrača NBA lige. Priznanje je utoliko smešnije kad znate da Luksemburg ima dohodak od 46.000 dolara po glavi stanovnika, Singapur 42.000, a Srbija 2.500!" (Branko Dragaš, ekonomista, 23. oktobar 2007, "Kurir")

"Našim parama, negde u svetu, kupljena je nagrada za Dinkića." (Dragomir Karić, brat i zamenik predsednika PSS-a, 23. oktobar 2007, "Press")

Volja za nemoć

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Kad sam mog'o, moj Stevo, nisam mog'o, a sad mogu pa ne mogu." (odgovarajući na pitanje voditelja Steve Grkinića da li će se kandidovati na predsedničkim izborima, 27. oktobar 2007, TV "Palma plus" )

"Ja se slažem da bi raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora štetilo našim nacionalnim interesima – ako bi se ti izbori održali pre 10. decembra postoji velika opasnost da dođe zima u Srbiju, da po planinama padne veliki sneg i da taj sneg po planinama izazove katastrofalne požare." (27. oktobar 2007, TV "Palma plus")

"SPO će učestvovati na izborima kada narod bude birao svojom glavom, a ne glasao." (u Valjevu, 21. oktobar 2007, "Beta")

O opštenju

"Da li mi je prijatno da sedim u Vladi s nekim ko kaže da novinari seksualno opšte sa ovcama na njegovom imanju? Nije! Da li se stidim zbog toga? Stidim se! Ali, sve ove stvari koje je Vlada uspela da uradi i koje će biti urađene u naredne tri godine važnije su od toga. [...] Sa ministrom Ilićem se srećem na sednicama Vlade i na odborima i uvek mu kažem sve što imam. Razumem da je medijima interesantno da čuju šta mislimo jedni o drugima, ali ja danas više nisam opozicija." (Dragan Đilas, ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan, 22. oktobar 2007, "Press")

"Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije predali su zahtev policijskoj upravi u Čačku da ministar Velimir Ilić odgovori na pitanje koji su novinari seksualno uznemiravali ovce u Kačulicama." (25. oktobar 2007, "FoNet")

U slivu Delte

"Kaže se da većinu ministara u Vladi ima DS, taman posla! Većinu ministara ima Mišković, vidi se kad odete u prodavnicu i pogledate cene." (Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a, 24. oktobar 2007, "Problem" TV "Studija B")

"I dalje obavljam svoj posao u Delti. Ipak, nemam nikakav sukob interesa, izuzev sa svojom porodicom i decom." (Milka Forcan, potpredsednica Delte, o Savetu za promociju Srbije, 25. oktobar 2007, "Vreme")

Pravo javnosti da ne zna

"Šta radite, bre?", 22-23. oktobar 2007, RTS:

Novinarka: Da li vi, kao pravnik i bivši ministar pravde, pozivate na kršenje zakona?

Vladan Batić, predsednik DHSS-a: Ne pozivam ja [građane da ne plaćaju TV pretplatu] kao pravnik i ministar pravde, ovo je konferencija za štampu DHSS-a. Ovo je naš politički stav, mi imamo da iznosimo svoj politički stav i da pozovemo građane da ne plaćaju protivustavnu pretplatu."

&

Novinarka: Je li privatan odnos to što vi optužite patrijarha da čuva Ratka Mladića?

Vladan Batić: To je privatan odnos između mene i Špigla [koji je to objavio]."

Amandman na džipove

"Problem", 24. oktobar 2007, TV "Studio B":

"To je vaš sistem vrednosti – džip, plavuša, pajero, pljačka opšta i uništavanje sopstvene zemlje i suseda..." (Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a, Milutinu Mrkonjiću)

"Pa nije to naš sistem vrednosti, pomešali ste malo – mi smo imali samo mercedese!" (Milutin Mrkonjić, potpredsednik Skupštine iz SPS-a)

Tako je psovao Luković

"Ja stalno govorim o tome da nas vode ljudi koji su maksimalno, ali maksimalno poremećeni. To nije više većina od 127, tu imamo 205 bolesnika, jer 205 poslanika se složilo oko ovoga. Pa jebo te bog, pa stvarno. Pazi, da te zove neko iz sveta, pa te pita šta ima novo u zemlji, a ja mu kažem – mi doneli rezoluciju kojom zahtevamo od Amerike da ukine sankcije Kubi. [...] Pa jebala ih Kuba, da ih jebala Kuba na koju nikad neće otići, neću ni ja otići na Kubu, ni ti, ali je zato počasni član kubanske delegacije ovaj Dragan Hadži Antić. Jebala vas Kuba, da vas jebala Kuba zajedno sa Fidelom i Raulom, sa svom braćom, ako još ima braće i sestara, sve zajedno. Pizda vam materina, jebote, pa zar mi nemamo druga posla. Ej bre, sledeće nedelje ćemo da pričamo o Iranu, odobrićemo nuklearni program Severne Koreje i to nam je možda jedina šansa da dobijemo nuklearnu bombu. [...] Između Palme i Tadića, evo, danas posle ove Kube, kunem ti se, nema nikakve razlike. Jebem mu mater ako ima." (Petar Luković, novinar, 19. oktobar 2007, "Peščanik" Radija "B92")

Kakva zemlja (i još kakviji narod)

"Ne mogu da verujem u kakvoj sam zemlji potrošila 25 godina rada! Samo ja znam kakvu sam sramotu osetila kada sam videla da se moja slika nalazi pored slike Dušana Mihajlovića na naslovnoj strani jednog dnevnog lista i da sam stavljena u istu priču sa čovekom koji ima milijarde i o kome se ne bih izjašnjavala." (Verica Rakočević, modna kreatorka, na optužbe da je ugovorom o iznajmljivanju prostora oštetila "Jugoeksport", 22. oktobar 2007, "Kurir")

"Samodoprinos je i pravo i obaveza građana da pomognu sami sebi." (Sulejman Ugljanin, predsednik opštine Novi Pazar, o referendumu za lokalni samodoprinos, 22. oktobar 2007, RTS )

"Ministri treba da se zakunu u Crkvu, a ne samo u imovinu. Treba uvesti materijalnu odgovornost, da isti taj ministar odgovara svojom imovinom ako načini neku štetu. Nema leba od njegove časne reči, jer šta nekog ministra briga u šta se zaklinjao kada se nafatira parama?" (Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, 22. oktobar 2007, "Kurir")

"Mnogo je gledao akcione filmove! Ali, nije on kriv! Krivi ste vi novinari željni senzacija, a ne pitate kako to dete živi, da li mu otac i majka rade, koliko ima narkomanije u društvu, kako se ponašaju političari?" (Željka Miličić, pomoćnik direktora Poljoprivredne škole u Futogu, o učeniku koji je "upao maskiran na čas fizike i uz pretnju pištoljem tražio od profesora da mu upiše dvojku u dnevnik", 23. oktobar 2007, "Press")

Kažnjen bez zločina

"Najviše volim 'Zločin i kaznu' Dostojevskog, voleo sam Selindžera kada sam bio mlad, ali to je prošlo vreme. Danas mi je Marko Vidojković poklonio knjigu i to ću se potruditi da pročitam. " (Boris Tadić, predsednik Srbije, na Sajmu knjiga, 25. oktobar 2007, "Tanjug")

Strahovita pomoć

"Povratak Šešelja bi mi strahovito pomogao da se što više posvetim unucima." (Tomislav Nikolić, 25. oktobar 2007, "Večernje novosti")

&

"Imam nameru da se malo odmorim, da provedem više vremena sa svojom porodicom, pre svega sa unukom Markom." (Slobodan Milošević, posle poraza od Vojislava Koštunice, 06. oktobar 2000, "Beta")

VREMEPLOV

"Da sam ja na Mladićevom mestu, skrivao bih se u Hrvatskoj." (Boris Tadić, po izboru za predsednika Srbije, jul 2004, "Špigl")

"Konverzija marke u evro pokazala je da narod nije tako siromašan kako se predstavlja." (Mlađan Dinkić, kao guverner Narodne banke Jugoslavije, januar 2002, TV "BK")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM