Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 047

11–17. novembar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Izveštaj kao mučenje

O izveštaju "Mučenje kao lečenje" :

"Apsurdno je reći da je izveštaj uperen protiv Srbije. Moja organizacija se bavi ljudskim pravima i bavi se osobama ometenim u razvoju u celom svetu. Radimo u 23 zemlje, uradili smo izveštaje za Rumuniju, Tursku, Argentinu..." (Erik Rozental, direktor Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, 15. januar 2007, "B92")

"Posebno su tendenciozne i zlonamerne optužbe da se mučenje koristi pod vidom lečenja dece i da je reč o logorima za decu, a ne o socijalnim ustanovama. Svedoci smo da se sistematski vodi propaganda kako je Srbija zahvaćena fašizmom, iako svaki građanin naše zemlje oseća najdublje ogorčenje i prema fašizmu i prema fašistima koji su pobili stotine hiljada nevinih pripadnika našeg naroda. Sada su došli na red logori za bespomoćnu decu, a trenutak u kom se sve to dešava nije slučajno izabran." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, saopštenje za javnost, 15. januar 2007, "B92")

"Ako je to logor smrti i ako se deca zlostavljaju, nije nam mesto na slobodi. Ako se ijedna činjenica dokaže iz navoda te organizacije, nama je mesto u zatvoru i neće nam teško pasti." (Mirjana Čabrić, direktorka doma "Kolevka" iz Subotice, 15. januar 2007, "B92")

"Neko ne govori istinu – ili svi mi zajedno ili gospodin [Erik] Rozental." (Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, prilikom posete Specijalnom zavodu u Stamnici, 17. novembar 2007, "B92")

Prošlost koja se ne briše

O knjizi Vojislava Šešelja "Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić":

"Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić jeste kurva lokalnog karaktera, ali je pokazala i dokazala da može da bude u rangu kurvi kao što su Vojislav Koštunica i Karla del Ponte." (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, na promociji knjige, 13. novembar 2007, "Kurir")

"Čim sam saznao da se knjige prodaju, sišli su iz službe obezbeđenja i reagovali su na, po meni, jedini mogući način, a to je da se narodni poslanici zamole da takve stvari ne rade. Ako su knjige delili, mi ne možemo da ih sprečimo. Kao što je sramotan i sam naziv te knjige. To je jezik prošlosti, to je jezik koji je upropastio Srbiju i posvađao je sa svetom, koji je raširio mržnju, vanvremenski jezik, koji danas ponovo postaje aktuelan jer je aktuelno suđenje Vojislavu Šešelju." (Oliver Dulić, predsednik Skupštine, o prodaji knjige u Skupštini, 14. novembar 2007, "B92")

"Aleksandru Jerkov [poslanika LSV-a] ne bih voleo ni za snajku da mi je neko predloži. Njene tesne farmerice pokazuju kvalitete koji nisu bitni za narodnog poslanika!" (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS-a, kada je Aleksandra Jerkov sklonila knjigu Vojislava Šešelja sa skupštinske govornice, 16. novembar 2007, "Blic")

Želje, pozdravi i uputstva za glasanje

Ivica Dačić, šef poslaničkog kluba SPS-a:

"Neću kupiti knjigu jer nisam kupovao ni one knjige koje je Šešelj pisao protiv Slobodana Miloševića. Želim Šešelju da pobedi Haški tribunal kako je to uradio Slobodan Milošević." (14. novembar 2007, "Beta")

"Užasno me nervira kad neka stranka hoće partizanske glasove a sebe drugačije deklariše. To nije problem njihov, već onih koji za njih glasaju. Ne mogu ja da izigravam u Skupštini Savu Kovačevića i Boška Buhu a da neko iz partizanskih porodica glasa za četničke vojvode." (o "ideološkom sukobu" sa SRS-om, 14. novembar 2007, "Problem" TV "Studija B")

U korist naše štete

"Ne treba zaboraviti ni to da je, za razliku od Miloševića, Šešelj neprekidno govorio upravo ono što su protivnici Srbije želeli da čuju. Ako on kao potpredsednik Vlade kaže da Albanaca u slučaju napada NATO-a na SRJ neće biti, onda je to prosto unapred priznanje i najava operacija koje su dovele do iseljavanja Albanaca. Na sudu je da sve te stvari razdvoji i da Šešelja, ako za to ima dokaza i činjenica, osudi za ono što on jeste bio, a ne za ideologiju koju je javno kazivao i kojom je više štete naneo srpskom narodu i državi nego bilo ko drugi." (Čedomir Antić, istoričar, 11. novembar 2007, "Dnevnik")

Još nam samo (filmske) ale fale

"Ovi pregovori su u mrtvom uglu ne zbog tvrdoglavog insistiranja Albanaca, nego zbog toga što smo mi dolutali do Hongkonga – i još samo King Kong nedostaje." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 17. novembar 2007, "Politika")

"Rusija se vraća na Balkan, ali nije jasno zašto Srbija mora da bude u prvim redovima borbe za obnovu hladnog rata. Niti će do njega doći, niti će Rusija zbog nas zaratiti s Amerikancima. A to što se Tadić i Koštunica približavaju u anti-NATO retorici samo govori da je sve manje interne demokratije u Srbiji, te da se saradnja među njima ne zasniva na kontroli vlasti između premijera i predsednika, već na nekim drugim interesima." (Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, 12. novembar 2007, "Dnevnik")

Republiku Srpsku za Bambilend (povoljno)

"U najmanju ruku na sve što dobiju Albanci u Srbiji imaju pravo i Srbi u BiH. Kažem 'najmanje' jer su Srbi u BiH i do raspada SFRJ bili konstitutivni narod, a Albanci nacionalna manjina. A ako je sadašnja 90-procentna koncentracija Albanaca na Kosmetu argument za međunarodnu zajednicu, zašto isti argument ne bi bilo i aktuelnih 90 procenata Srba u RS. Ako je to posledica etničkog čišćenja na jednoj strani onda valjda ni na drugoj strani nije posledica etničkog turizma." (Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, 12. novembar 2007, "Glas javnosti")

"Mislim da gospodinu Kecmanoviću treba pokloniti primerak Ustava Republike Srbije, koji je inače pisan ćirilicom. Ukoliko ne zna ćirilicu, ima i latinična verzija. U preambuli Ustava piše da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije. Vreme kad su harale političke snage koje su menjale Pećku patrijaršiju za Bambilend, a Visoke Dečane za džip Vilijema Vokera, davno je iza nas." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 13. novembar 2007, "Kurir")

Mobilizacija kandidata

"Mnogo sam razmišljao i analizirao. Slabi su nam kandidati i mora da se pojavi neki dobar, pa ću morati ja da se kandidujem. Najavljeni kandidati su bez rezultata u bilo kom poslu, ništa nisu napravili u svojoj političkoj karijeri a obavljali su najviše državne funkcije. Radi se o trećem političkom ešalonu – sećam se, Toma Nikolić je bio drugi ešalon u SRS-u, Boris [Tadić] je bio možda peti u DS-u." (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 14. novembar 2007, "FoNet")

"Sedamdeset odbora iz cele Srbije zatražilo je da budem kandidat za predsednika Srbije na predlog građana koji žive u tim opštinama. Ja ću pokušati da ih ubedim da se ne kandidujem, ali moraću da poštujem odluke većine." (Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, 13. novembar 2007, "B92")

&

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Nedavno sam svojim mladim kolegama iz stranke rekao: 'Da su mi vaše godine, trgovi u Srbiji ne bi bili pusti'. Završili bismo započeto. Meni se današnja Srbija priviđa kao kletva bačena na sve moje ideale." (09. novembar 2007, "Kurir")

"Ako bi se, čudom nekim, javio lep, pametan i mlad čovek, kao što je Hristos bio i našao 12 ljudi, onakvih, kakve je on onda bio okupio, i ako bi zašli među ovaj hrišćanski srpski narod, propovedajući baš ono što je Hristos sa apostolima propovedao, nikada ne bi preskočili cenzus u današnjoj Srbiji." (na promociji knjige "Meta" u Somboru, 15. novembar 2007, SPO Sombor )

Ni mrak ne sme da vas proguta!

"Obaveštavam javnost da zna ko će biti odgovoran ako se meni nešto desi. Omerović [Meho, poslanik SDP-a Rasima Ljajića] mi je maločas rekao da pazim šta pričam jer mi ovo nije Novi Pazar i može mi se lako desiti da me proguta mrak." (Bajram Omeragić, poslanik Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina, 14. novembar 2007, "Alo!")

"Gospodine Omeragiću, niko ne sme da vas bije!" (Milutin Mrkonjić, potpredsednik Skupštine, poslaniku Liste za Sandžak, 14. novembar 2007, "Danas")

Istaknuti se naročito ističu

O listi kandidata za Ustavni sud:

"Kad istaknete nekoga na listu, onda je to istaknuti pravnik." (Bajro Omeragić, poslanik Liste za Sandžak, 15. novembar 2007, "Vreme")

"Skupštinska lista je bolja – osmorica kandidata su mi kućni prijatelji, pa vi iz DS-a razmislite o tome, zato neću da govorim poimenično ni o jednom kandidatu." (Zoran Krasić, poslanik SRS-a, 13. novembar 2007, "Politika")

Sudba kleta

"Zatekli smo takvo stanje i prihvatili ga." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, na konstataciju "da je žestoko napadao 'feudalizaciju' javnih preduzeća", 11. novembar 2007, "Politika")

Radni doručak kod Tifanija

"Novinar: Gde biste radije doručkovali – kod Šešelja ili kod Tifanija?

Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada: Kod Tifanija, u ovim okolnostima. Zato što kod gospodina Šešelja uopšte nije prijatno boraviti duže od službene posete.

&

Novinar: Koga biste najbrže zaveli sa naše političke scene?

Maja Gojković: Ne znam, možda Dragoljuba Mićunovića, on je najstariji i najiskusniji. I možda bi pristao da sa mnom ide na predstave klasičnog baleta i da sluša opere, pošto je takvih u našoj politici vrlo malo, bar u Novom Sadu." (11. novembar 2007, "Večernje novosti")

Dobri čovek iz Obrenovca

"Moja uloga je nezahvalna, ja niti želim da budem neko ko je zločest, demagog ili licemer, ne želim ni da optužujem sadašnjeg ministra pravde – ali situacija u pravosuđu je potpuno anarhična i haotična." (Vladan Batić , bivši ministar pravde, 15. novembar 2007, "Recite narodu" TV "Fox")

Govorna vežba na neslobodnu temu

"Siguran sam da je ljubav Koštunice prema zakonima veća od njegovih ličnih emocija prema meni i da je ijedno slovo od tomova neistina ili afera, koje su pratile moj rad, ili Zoranov [Đinđića] rad ili rad naše vlade, istinito on ne bi propustio priliku da se sa nama obračuna." (Čedomir Jovanović, 17. novembar 2007, "Politika")

"Jedini koji cenim od [Koštuničinih] 'ranih radova' je knjiga o višepartizmu koju je napisao sa Kostom Čavoškim. Ali, Koštunica je i sa Ratkom Markovićem pisao o samoupravljanju. I to vrlo pohvalno, i na način kako nisam pisala ja i takozvani 'praksisovci', jer smo mi tu vrstu samoupravljanja kritikovali. Kada su me 6. oktobra iz Bi-Bi-Sija iz Londona zvali i pitali šta mislim o Koštunici, pošto je postao predsednik, a čuli su valjda da smo bili kolege i radili zajedno, ja sam rekla da je to dobar izbor jer je Koštunica mogao da pobedi Miloševića, ali više zbog toga što se nije znalo mnogo kakav je njegov ideološki profil. Đinđić je bio toliko stigmatizovan da nije mogao pobediti. Tada sam rekla kako mislim da je Koštunica demokrata, kako znam da je nacionalista, ali umeren, znam da je pobožan, ali ne klerikalan. Nažalost, pogrešila sam." (Zagorka Golubović, antropolog, 17. novembar 2007, "Danas")

" Kad uporedite govore premijera Koštunice i govore ili saopštenja nekih vladika, videćete da je to jedna ista leksika. Deluje sve tako, kažu mnogi – i ne preteruju po mom mišljenju – kao da je gospodin Koštunica član Svetog arhijerejskog sinoda, a mitropolit Amfilohije ministar unutrašnjih poslova. Trenutno Crkva diktira spoljnu politiku u bolnom trenutku određivanja statusa Kosova." (Mirko Đorđević, publicista koji se bavi proučavanjem religije, Most radija Slobodna Evropa, 17. novembar 2007, "Danas")

Višak patriotizma (u teoriji i praksi)

"Ivan [Čolović, antropolog] je jednom rekao da je njegov jedini problem sa takozvanom drugom Srbijom to što je suviše patriotska." (Svetlana Lukić, autorka "Peščanika", 09. novembar 2007, Radio "B92")

&

"U Srbiji je na delu divlji nacionalizam, koji je zamenio komunizam. Mi smo društvo koje je podložno plesni. Kod nas svaka stvar koja se dobro ideološki upakuje postaje verovanje, i to verovanje po cenu uništenja." (Želimir Žilnik, režiser, 15. novembar 2007, "Beta")

"Srbija je jedna veoma zapuštena zemlja u kojoj ne funkcionišu institucije, koja je veoma udaljena od svakog pojma pravne države. [...] Ja mislim da je ta politika doživela faktički slom upravo sada, otvaranjem pitanja Bosne. Evropi je postalo jasno da teritorijalne pretenzije Srbije, iako je iznurena, iako je platila tako strašan ceh, još uvek postoje. Ne vidim da je neko u Srbiji spreman da učestvuje u petom ratu, ali očekujem unutrašnji haos i propadanje koje može biti vrlo opasno i za stabilnost celog regiona. Demokratska maska je pala sa kleronacionalističkih lidera." (Latinka Perović, istoričar, u Sarajevu, 09. novembar 2007, "Peščanik" Radija "B92")

Uloga kilota u određivanju pola roditelja

"Verovatno neko želi da pokaže da je tata nad medijskim sistemom Srbije. 'Ajde da vidimo da li je to tata ili mama – na Vrhovnom sudu Srbije ću pitati da li je taj koji je to uradio tata ili mama?! Tražiću da skine gaće pa da tačno vidim da li je tata ili mama, na Vrhovnom sudu. [...] Mogu li da kažem kilote ili nešto drugo? Morate znati da je to narodni izraz, tradicionalni narodni izraz. [...] Izvinjavam se ponovo što sam prejako koristio narodni izraz." (Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, o tužbi protiv Radiodifuzne agencije, 14. novembar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Kako zaraditi neki dinar (makar za jednu šećeranu)

"Tačno je da je Miodrag Kostić kupio tri šećerane, ali je tačno i da su pored njega to uradili Grci i neki drugi ljudi, da je to bila situacija u kojoj ste mogli i vi da se pojavite i da kažete četiri dinara ili dolara ako je on ponudio tri." (Čedomir Jovanović, 17. novembar 2007, "Politika")

"Evo dokaz da ne krijem platu. Ja zarađujem mesečno, kako koji mesec, između 200 i 220 hiljada dinara. Prilična plata za srpske uslove, ali smatram da bi na bilo kojoj privatnoj televiziji zarađivao 10 puta više. Prema tome, smatram da sa mojim učinkom dajem novac RTS-u. Zašto to radim? Zato što sam emotivan čovek." (Aleksandar Tijanić, 14. novembar 2007, "B92" )

"Idem u kladionicu, naravno. Kladionica je posao kao i svaki drugi i ja tom radnom zadatku pristupam maksimalno ozbiljno." (Ivica Dačić, 15. novembar 2007, prema "Gazeti" )

VREMEPLOV

"Srbija će promeniti brzinu kad Koštunica ode." (Boris Tadić, predsednik Srbije, mart 2005, "Rojters")

"Jednog dana, svaki seljak će reći: 'Imam imanje, traktor, stoku, i knjigu Vojislava Šešelja', a i onaj u gradu što živi reći će: 'Imam posao, stan, zdravu decu i knjigu Vojislava Šešelja'." (Tomislav Nikolić, o knjizi Vojislava Šešelja "Ideologija srpskog nacionalizma", mart 2005, "Danas")

"Slobodu dečijeg mišljenja pozdravljam, ali smatram da treba biti oprezan, jer smo svi mi jednom bili deca." (Ljiljana Čolić, kao bivša ministarka prosvete iz DSS-a, februar 2005, "Evropa")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM