Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 048

18–24. novembar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Primanje k znanju (na engleskom)

"Najmoćnije zemlje Zapada od Srbije traže da se dobrovoljno odrekne Kosova i da bude saučesnik i partner Zapada u rasparčavanju sopstvene zemlje i pravljenju nove albanske države. Uveren sam da kao stari i istorijski evropski narod mi nemamo drugog odgovora nego da poručimo zapadnim silama da primamo k znanju sve pretnje i sve njihove nagrade ako bismo pristali da budemo saučesnici. Ali, i da Srbija uzdajući se u pravo i pravdu odbacuje jednim potezom i sve pretnje i sve nagrade." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 22. novembar 2007, "Tanjug")

Modeli i artist

"Dok je prošli put primedba bila da je Hongkong azijski slučaj i da u Hongkongu žive Kinezi, ovoga puta nisu imali primedbi te prirode, jer su Olandska ostrva u Evropi i u Evropskoj uniji, i na njima žive Šveđani, a ne Finci." (Slobodan Samardžić, ministar za KiM, o "uporednoj analizi modela Hongkonga u Kini, Olandskih ostrva u Finskoj i Kosmeta u Srbiji", 21. novembar 2007, "Politika")

"Kosova što se tiče, moram reći da su vaši koalicioni partneri urnebesnom hongkongizacijom i olandajlendizacijom taj zbilja veliki i gorući problem srozali na nivo diplomatske i geopolitičke lakrdije i sprdačine. Kao članu DS-a apsolutno mi je neshvatljivo vaše učešće u tom seoskom spektaklu koji će, ako se ovako nastavi, sasvim sigurno završiti pozivanjem na primere uzornih autonomija u Tunguziji i Šangri La, a koji uopšte ne računa sa bilo kakvim spoljnopolitičkim efektima, već isključivo sa budućim unutrašnjopolitičkim izbornim ćarom." (Svetislav Basara, pisac, u otvorenom pismu Borisu Tadiću, 22. novembar 2007, "Danas")

Znamenita priznanja

"Parlament Kosova spreman je da prizna nezavisnost Srbije. Nadam se da će i Srbija uskoro biti u stanju da prizna kosovsku državu, posle čega je region spreman za EU." (Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova, za "Frankfurter algemajne cajtung", 19. novembar 2007, "Beta")

"Ja Hašima Tačija znam već deset godina. On iza sebe ima znamenitu karijeru. Do problema, međutim, može doći zbog ponašanja Rusa." (Ričard Holbruk, bivši američki diplomata, za "Zidojče cajtung", 21. novembar 2007, RTV Vojvodine)

&

"Užasnuo sam se kad sam video da pop Srpske pravoslavne crkve ne može sam da ode u manastir u Peći ako ga ne prati pakistanski vojnik. To Albanci moraju da srede. Međutim, da li im Srbi pomažu? Ne! Srbi se ne identifikuju s Kosovom kao sa svojom državom, nego s Beogradom." (Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, za ljubljanski "Dnevnik", 21. novembar 2007, "Politika")

Avganistan, najskuplja srpska reč

"Pre [bih ratovao] na Kosovu nego u Avganistanu, ako bih već morao." (Matija Bećković, akademik, 20. novembar 2007, "B92")

Iks-oks

"Prvi svedok tužilaštva u procesu protiv Vojislava Šešelja biće Entoni Oberšal, haški veštak za govor mržnje. Oberšal je uzimao po dve rečenice iz Šešeljevih govora, koje je onda kompjuterski svrstavao u sedam ili osam kategorija – omalovažavanje, netrpeljivost, diskriminacija… i udarao ikseve. Na kraju je, u zavisnosti od broja ikseva, birao zaključak. Reč je o doktoru sociologije koji je prvo diplomirao fiziku, a 20 godina je proučavao plemena u Africi, i to je ono na osnovu čega će Vojislav Šešelj osporavati njegovu stručnost i podobnost." (Zoran Krasić, glavni pravni savetnik Vojislava Šešelja i poslanik SRS-a, 22. novembar 2007, "Politika")

Nastavak rata drugim saopštenjima

"Da li današnjim nasrtajima predupređuješ sva svedočenja o svemu što znamo – zašto su ti ruke prljave, a savest čista – ili su napadi tvoj pokušaj da me opet smestiš u šaht, i po drugi put, zatražiš otkup od mene, moje porodice i moje kompanije? Da li je tačna vest sa naslovnih strana novina da si od člana bande Dejana Milenkovića Bagzija uzeo pet miliona maraka kao deo krvavog novca od moje otmice. Ako si uzeo taj novac, s kim si ga delio i na kakve iznose? (Miroslav Mišković, predsednik kompanije "Delta", u otvorenom pismu Čedomiru Jovanoviću, 19. novembar 2007, "Beta")

"Istovremeno mu [Miroslavu Miškoviću] predlažemo da se kandiduje na izborima, sam ili u okviru koalicije ratnih zločinaca, ratnih biznismena i ratnih političara, svih onih sa kojima je napravio svoju kompaniju, a uništio našu zemlju." (saopštenje LDP-a, 19. novembar 2007, "B92")


Imaš Kosovo, vrati vizu

"Tražim odgovor od premijera Vojislava Koštunice da li je ikada ovlastio Miroslava Miškovića da preko svojih posrednika u kontaktima sa ambasadorom SAD ponudi kooperativnost Vlade Srbije u procesu kosovskih pregovora za kooperativnost Vlade SAD u skidanju sa crne liste, na kojoj se nalazi on i neki istaknuti činovnici njegove kompanije?" (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 20. novembar 2007, "B92")

"DSS će odgovoriti na pitanje da li je Vojislav Koštunica bio spreman da razmeni Kosovo za jednu američku vizu, pod uslovom da Čedomir Jovanović pre toga da krv na analizu kako bi utvrdili da li je bio pod snažnim dejstvom droga kada je dao takvu izjavu. Takvu izjavu može da da samo moralna nakaza ili neko ko je pod dejstvom teških opijata." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 22. novembar 2007, "Tanjug")

&

"Ambasada SAD ne komentariše pojedinačne zahteve za izdavanje viza. Federalni zakon sprečava nas da to činimo kako bi se zaštitila privatnost podnosioca zahteva." (saopštenje ambasade SAD-a, 20. novembar 2007, "B92")

"Do informacija o sastanku smo došli iz Stejt departmenta, a ne iz ambasade i u tom smislu je saopštenje ambasade vrlo korektno." (Čedomir Jovanović, 22. novembar 2007, "Politika")

Monopol (i) na zločinačko udruživanje

"LDP je podneo krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv Miroslava Miškovića za zločinačko udruživanje, gde je on naveden kao organizator zločinačkog udruženja u kojem se, pored njega, nalaze Vojislav Koštunica, predsednik vlade, Božidar Đelić, potpredsednik vlade, i ministri Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević, Dragan Jočić i Predrag Bubalo." (Čedomir Jovanović, novinarima u skupštinskom holu, 22. novembar 2007, "Politika")

"Mislim da je g. Čedomir Jovanović sramota za srpsku politiku. On se očito toliko družio sa ljudima iz kriminala da je neke od njihovih osobina i sam poprimio – njemu kriminal na usta izlazi." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, 22. novembar 2007, "Šta radite, bre" RTS-a)

"Izjava poslanika Čedomira Jovanovića u kojoj me optužuje da sam 'zločinac' je, najblaže rečeno, bolesna, jer odražava izuzetno teško mentalno stanje posrnulog političara, koji gubi kontrolu nad realnošću i ono malo ljudskog u sebi, blateći sve one koje smatra najozbiljnijim političkim protivnicima. [...] Ne mogu me pokolebati predizborne politikantske konstrukcije poslanika Čedomira Jovanovića, i ja ću, čiste savesti i obraza, izaći pred svaki sud koji me pozove. Hrist[os] je rekao: 'Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade'. Ja ističem: 'Oprosti mu, Bože, ne zna šta govori'." (Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, 22. novembar 2007, "B92")

"Sedam dana kasnije [ po otvaranju 'Delta sitija'] otvorio sam i francuski 'Intereks', ljutog 'Deltinog' konkurenta, i da li to znači da sam francuski agent?" (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, u Skupštini, 23. novembar 2007, "B92")

"Nema operacije na mozgu koja može iz glave Jovanovića da izbaci osećaj krivice za užasne stvari koje je uradio svom pokojnom idolu, i umalo pokojnoj Srbiji." (Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a i deveti na krivičnoj prijavi LDP-a, 23. novembar 2007, "Press")

&

"Čedomir Jovanović je pitbul DOS-ove vlasti." (Gorčin Stojanović, reditelj, 22. novembar 2007, "U nedostatku dokaza" TV "Avala")

Čiste ruke, savest i krv

Čedomir Jovanović, 18. novembar 2007, "Utisak nedelje":

"Ovi moji kritičari kad hoće da me povrede onda traže da uradim analizu krvi i sada ne znam kakav bi ih odgovor zadovoljio. Da li bi bili zadovoljni kada bi videli da se u mojoj krvi nalazi više narkotika nego kod Maradone, s kojim su se tako zabavljali, ili kad bi videli da sam nevin kao recimo neko do koga oni drže, a u koga nikada do sada nisu sumnjali."

"Ali ja nisam Tomislav Nikolić koji će prepričavati u televizijskim emisijama svoje telefonske razgovore s Borisom Tadićem. [...] Miroslav Mišković je samo jedan u tom nizu, privremeno izgleda tako snažno. On za sebe voli da kaže da je slon, a da sam ja komarac. I juče je slavio slavu, tako što je pričao o meni."

"Da vam kažem, što se tiče te otmice koja je, ja mislim meni uništila više život nego Miškoviću... Njega je to koštalo samo sedam miliona, a mene mnogo više. Ponekad razmišljam šta bi se desilo kada bi ga danas neko oteo. Da li bi neko... da li bi bilo više onih koji kažu –zaslužio je ili onih koji kažu – to je strašno, samo o tome razmišljam?"

Sve moje njihovo je

Čedomir Jovanović:

"Imam džip, ali džip nije moje vlasništvo – džip je vlasništvo Dragoljuba Markovića [vlasnika surčinskog 'Krmivo produkta']. Imam telohranitelje, plaćaju ih moji prijatelji koji još uvek veruju da ima smisla da se sve to radi. A imam policiju koja mi čuva decu i porodicu od kretena koji su pokušali da ih ubiju, poslednji put pre mesec dana." (20. novembar 2007, "Kažiprst" Radija "B92")

&

"Nisam se obogatio posle 5. oktobra. Nemam svoj automobil, džip koji je dignut u vazduh bio je auto koji me je dovezao pred garsonjeru u kojoj sam živeo. I još sam podstanar u centru Beograda." (jul 2004, "Politika")

Gardista nultog reda

"Od poslanika ne očekujem ništa, očekujemo da ih sve pohapsimo, mi da ih pohapsimo i odvedemo u Centralni zatvor zato što su izdali i prevarili srpski narod. Nisu oni večiti, ustaće narod, srušiće vlast – izabraće se nova vlast i oni će se proglasiti državnim neprijateljima broj jedan i biće građani drugog reda jer su tako zaslužili." (Hadži Andrej Milić, komandant "garde Svetog cara Lazara", 21. novembar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Izgubljen u prevodu

Vladan Batić, predsednik DHSS-a:

"Ispostavilo se da su grešku načinili domaći mediji koji su preneli taj intervju , pre svega mislim na NIN. 'Špigl' tako nešto nije ni objavio." (24. novembar 2007, "Politika")

&

"Sledeće nedelje podneću 'Špiglu' zahtev za naknadu štete od 100.000 evra, uz demanti i izvinjenje. Novac ću dati u humanitarne svrhe, jer nemam nameru da se obogatim već da ukažem da imaju novinare koji umeju da lažu. Ja sam otvoren za saradnju s medijima, novinari to znaju. Veoma sam oštar u kritikama, ali ne može niko da mi stavlja u usta ono što nisam rekao. Ako 'Špigl' ne odgovori pozitivno na moj zahtev, uslediće tužbe, a oni znaju kako i koliko je to kažnjivo pred nemačkim sudovima." (05. septembar 2005, "Glas javnosti")

Crkva, pravoslavna – još i srpska!

"Pogledajte samo tretman Srpske pravoslavne crkve na B92 – kako na TV, tako i na Internet blogovima i forumima. Da se tako kao što se tamo govori o patrijarhu ili vladikama govori o bilo kom pripadniku neke od globalistički poželjnih manjina, verovatno bi bili zatrpani rezolucijama iz Strazbura, ili bi na kraju ponovo bili bombardovani." (Slobodan Antonić, 14. novembar 2007, "Geopolitika")

Dobar NSPM je (samo) mrtav NSPM

"Čedomir Jovanović: Za mene je to pitanje elementarne slobode. Pera Luković je čovek koji...
Olja Bećković: Čekajte, vi nikada niste stavili tekst Đorđa Vukadinovića na vaš sajt.
Čedomir Jovanović: Ne, zašto bih stavio kad on može da se pročita na sajtu BIA." ( 18. novembar 2007, "Utisak nedelje")

&

"Da li će se, konačno, Demokratska stranka, makar reda radi, bar nekim saopštenjem, usprotiviti analitičkom terorizmu Vukadinovića i Antonića, plaćenika vašeg koalicionog partnera, koji na čelu horde piskarala već godinama anatemišu, proganjaju i satanizuju svako političko mišljenje drugačije od nepostojećeg mišljenja njihovog poslodavca?" (Svetislav Basara, pisac, u otvorenom pismu Borisu Tadiću, 22. novembar 2007, "Danas")

&

"U nedostatku dokaza", 22. novembar 2007, TV "Avala":

"Jeste li vi ovde dva inspektora koji mene ovde ispituju, samo ne znam koji je dobar a koji loš?!" (Đorđe Vukadinović, Dragoljubu Žarkoviću i Gorčinu Stojanoviću)

"Nema dobrih!" (Dragoljub Žarković, glavni urednik "Vremena")

Izuvanje ofiranjem

"Ovi naši me napadoše i izofiraše mi kombinaciju, a Tači lepo iskoristio svoju šansu [ kod Medlin Olbrajt ] . Ali, na njega ne mogu da budem ljubomoran jer nismo ista krvna grupa." (Velimir Ilić, 22. novembar 2007, "Kurir")

"Neće Demokratska stranka pljuvanjem po muslimanima dokazati proevropsku i proameričku privrženost." (Sulejman Ugljanin, predsednik opštine Novi Pazar, za novopazarsku Regionalnu televiziju, 20. decembar 2007, "Večernje novosti")

"Ukoliko žive sa senkama ugaslog sveta, građani [Republike] Srpske imaju razloga za strah. Ukoliko se otvoreno postave ka sopstvenoj modernizaciji, nemaju razloga da se boje." (Nenad Prokić, poslanik LDP-a, 20. novembar 2007, "Glas javnosti")

"Nemam dobre političke kontakte. Nemam toliko dobre kontakte sa Tadićem i Koštunicom da mogu da ih pitam kako to da je za vreme njihove vlasti jedan medijski tajkun uspeo da stekne tri televizije, troje novina i ko zna koliko radija." (Aleksandar Tijanić, 22. novembar 2007, "NIN")

VREMEPLOV

Čedomir Jovanović:

"Kontakti bilo kog pojedinca sa zemunskim su klanom raščišćeni. Time se bavio MUP, sudovi i tužilaštva i niko nema pravo da pod velom državne tajne štiti bilo kog pojedinca. Kada se iza rešetaka nađu ubice premijera Srbije Zorana Đinđića saopštiću ono što sada može da se podvede pod oznaku državna tajna, a što bi sada moglo da ugrozi istragu." (kao potpredsednik DS-a, maj 2003, "Glas javnosti")

"I Dantea su ljudi proterali iz Firence. Bili su složni i on je otišao. Ali ubrzo su se pokajali i poslali mu pismo u kome ga mole da se vrati. Nije hteo. Umro je u Veneciji, sahranjen je u crkvi Santa Kroče pored Mikelanđela... Danas niko ne zna ljude koji su Dantea osudili na progon. Ali znaju ko je Dante." (kao isključeni član Demokratske stranke, januar 2005, "Evropa")

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM