Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 2007

(izbor)

Priprema: Aleksandar Lazić

 Januar

"Tadić je ušao u štalu da ljubi tele. Vuk je ljubio ovce. Ne bi me čudilo da i Dinkić počne da ljubi mačiće i kučiće. Nažalost, ljubljeni još nemaju pravo glasa. Mnogo je bolje i časnije poljubiti neku lepu devojku." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, "Kurir")

"Rokovi su se obijali o glavu onima koji su ih i postavljali. [...] Treba se manuti pominjanja određenih rokova, pa i godina." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, "Blic")

"Predsednik Srbije, verovatno pod uticajem Bože Đelića, želi od naših svinja da napravi pudlice, da genetski transformišu svinje najverovatnije u pudlice – jer Đelić mnogo voli pudlice." (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, RTS)

"S pismima koje je u predizbornoj kampanji ženama slao predsednik Tadić dešavale su se čudne stvari. Dobila ga je i moja pokojna baba." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, "Blic")

"Prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri video sam da jedan profesionalni simfonijski orkestar ne dolazi na probu, jer treba da, kako vi kažete u Srbiji, 'kiseli' neko povrće pa da ga stavlja u tegle!" (Danijel Đulio Moles, dirigent iz Italije, napuštajući Niški simfonijski orkestar, "Večernje novosti")

Februar

"Albanci koji na Kosovu protestuju nisu ni pročitali moj predlog. Da su ga čitali, ne bi imali razloga za protest." (Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju, "Press")

"Potrošili smo to što smo potrošili, a platili smo to što smo platili." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, "Press")

"Ko je protiv?! Ne znam." (Borka Vučić, predsedavajuća Skupštine Srbije, na šaputanje najmlađih poslanika da izgovori "ko je protiv", RTS)

"Za nas je važno da Vlada bude funkcionalna, što znači da ima prostora za neke druge funkcije." ( Vladimir Homan, funkcioner G17 Plus, "Press")

"Ja govorim da rečima bude tesno, a tumačenjima široko." (Vuk Drašković, kao odlazeći ministar spoljnih poslova, "Kurir")

Mart

"Ako DS prihvati da premijer bude Koštunica, onda će se, čini mi se, zaigrati 'kozaračko kolo' na grobu Zorana Đinđića." (Vladan Batić, lider DHSS-a, "Dnevnik")

"Pregovori o formiranju vlade liče na zaključenje braka između osoba istog pola." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, RTS)

"Svi znaju i mogu da uporede kako je u prosveti bilo pre dve godine i kako je danas. Međutim, čak i da to niko ne zna – to zna Sveti Sava. Meni je to dovoljno i najvažnije." (Slobodan Vuksanović, odlazeći ministar prosvete, "Glas javnosti")

"U očajanju sam često vređao sudije, ali sam uvek imao argumente." (Vojislav Šešelj, u Haškom tribunalu, "Beta")

"Nisam znao ni šta je tekvondo kada sam postao predsednik tekvondo Saveza. Ja sam rekao – recite mi, ljudi, šta je to, čim se biju, mačevi, motke neke, kažu nisu motke..." (Zoran Anđelković Baki, bivši poslanik SPS-a, RTS)

April

"Srbi imaju pravo da se vrate [na Kosovo i Metohiju]. Srbi su dobrodošli da se vrate. Većina Srba koji su otišli posle juna 1999. otišli su svojom voljom." (Nikolas Berns, državni podsekretar SAD, "Politika")

"Ne pratim previše pažljivo [ suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića]. Znam samo da će osuditi nevine ljude." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, "Press")

"Trebalo je istražiti moguć doprinos žrtve izvršenom krivičnom delu." (Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, optuženog da je pucao u premijera Zorana Đinđića, "B92")

"Glupost je tvrdnja da sada gubimo novac jer nije formirana vlada! Kao da je neko bio u nečijoj glavi, pa zna da je taj hteo da investira u Srbiju..." (Milan Parivodić, koordinator Ministarstva finansija, TV "Košava")

"Uz puno poštovanje reči Sandžak, taj se deo Srbije zove Raška. Da nije tako, ja bih se prezivala Sandžaković." (Sanda Rašković-Ivić, funkcioner DSS-a, "Press")

Maj

"Ovo je bio loš mesec za ljudska prava u Evropi, jer je Srbiji dozvoljeno da otpočne šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope." (Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, "Politika")

"Šešelj mi je čestitao [na izboru za predsednika Skupštine] i rekao da budem tolerantan prema opoziciji, kazao je: 'Onako kako sam te učio'." (Tomislav Nikolić, kao predsednik Skupštine, "Politika")

"To da li sam ja lično učestvovao u pregovorima... To ne znam!" (Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a, RTS)

"Vlade se menjaju, ali ja ne ostajem – ja odem pa se vratim." (Tomica Milosavljević, novi/stari ministar zdravlja, koji je podnosio ostavke u svakoj vladi u kojoj je bio, RTS)

"Moj srpski nije sjajan, ali bar koristim više padeža od Karića." ( Amdžat Migati, Jordanac i poslanik SRS-a, "Večernje novosti")

Jun

"Postoji potreba da se izgradi 'topla komunikacija' između dve skupštinske zgrade, i to podzemnim prolazom kakav je onaj na Terazijama." (Oliver Dulić, predsednik Skupštine, "Politika")

"Čeda Jovanović je bio moj politički šef, on je bio šef poslaničkog kluba parlamentarne većine kojoj je pripadala moja stranka kojoj sam ja pripadao." (Dušan Mihajlović, bivši ministar policije i bivši predsednik Nove demokratije, RTS)

"Skoro dve godine imamo penzionera kao državnog tužioca Srbije. Da se malo našalim, mogli smo imati pokojnika..." (Vladan Batić, poslanik na listi LDP-a, RTS)

"Od natprirodnih stvari u životu sam video samo natprirodno dobre ribe." (Milorad Vučelić, socijalista, "Kurir" )

"Meni uživo nisu svirali samo Betoven i Šopen, jer sam bio mali kada su oni bili živi." (Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, "Kurir")

Jul

"Kosovski ekonomski potencijal je ogroman i Bog je ovu zemlju blagoslovio prirodnim resursima. Mislim da će za deset do dvanaest godina Kosovo biti najrazvijenija zemlja na svetu." (Stiven Šuk, kao zamenik šefa UNMIK-a, "Tanjug")

"Jedan broj Srba na Kosovu zaista živi teško, ali i Albanci žive teško." (Žarko Korać, poslanik na listi LDP-a, RTS )

"Mogu da vam kažem tih nekoliko jednostavnih istina koje su kontroverzne kao što je bilo i to vreme." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, TV Avala)

"Povećanje plata je veće nego što pokazuju cifre jer su cifre neuporedive." (Mirko Cvetković, ministar finansija, "NIN")

"Japanci ne mogu da žive u Japanu kao Srbi u Srbiji. Kad bismo mi živeli u velikim stanovima i jeli meso svaki dan, finansijski to ne bismo mogli da izdržimo." (Tadaši Nagai, ambasador Japana, "Press")

Avgust

"Svakog dana kad čujem da je neko napao Vojislava Koštunicu, pouzdano znam da je on uradio nešto dobro. Sudbina velikih državnika je da ih stalno napadaju politikanti i mali, vrlo uporno i ostrašćeno." (Dragan Jočić, ministar policije i potpredsednik DSS-a, "Kurir")

"Učestvovanje u Partnerstvu za mir je kao učestvovanje u kupu UEFA, prosto to je u interesu svih zemalja članica." (Dušan Spasojević, pomoćnik ministra odbrane Srbije, "B92")

"Ne bi ni Ministarstvo funkcionisalo da ja ne dajem ideje. Ja ne znam da sve to uobličim u formu. Na primer, uveli smo subvenciju od 7.000 dinara za bika. Nisam znao da se bik zove domaće goveče simentalske rase, ali znam šta je suština." (Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, "Kurir")

"Kad se kaže planina – sa Ovčara i Kablara, pod Javorom selo što je, kad se kaže reka – Morava, Dunav, Sava i Drina, kad se nabrajaju gradovi – Čačak, Užice, Beograd, Topola, Novi Sad, Niš, svi su u našim pesmama. I zato je Guča brend." (Miloljub Albijanić, potpredsednik Skupštine, dižući saborsku zastavu u Guči, RTS)

"DS možda ima saradnike na onom svetu koji su im skupljali potpise. Ne razumem se u to jer nisam imao prilike da sarađujem sa vampirima i sotonama. Napadaju me politički vampiri, pa ću morati da nosim beli luk i bosiljak." (Dobrivoje Budimirović Bidža, predsednik opštine Svilajnac, o inicijativi za njegov opoziv, "Glas javnosti")

Septembar

"Predsednički i lokalni izbori trebalo bi da se održe tek kada se reši fundamentalno nacionalno pitanje – da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Dok traje ova operacija nema igranke." (Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, "Beta")

"Mi smo se prilikom izbora Radovana Jelašića rukovodili time što je on stručan, a uvažili smo i činjenicu da je on bio jedini kandidat." (Slavoljub Matić, član Odbora za finansije iz DSS-a, "Press")

"Potpuno ga [episkopa Filareta] podržavam u štrajku i očekujem da će ga sprovesti do kraja." (Biljana Kovačević - Vučo , predsednica Komiteta za ljudska prava, "Vreme")

"Primetio sam da sam se menjao dok sam bio na vlasti. Olakšali su mi kad su me smenili. Intimno želeo sam priliku da se ratosiljam toga i da budem onaj čovek s kojim sam mogao da živim." (Milan St. Protić, "istoričar i učesnik u petooktobarskim dešavanjima", "Politika")

"Vi samo to znate – budala ministar u Vladi Srbije, koji pobeđuje na svim izborima. Ajde, bre, narkomanu jedan, vidiš da ti sijaju oči! Ovo je zadnji put da razgovaram o koncesiji i da razgovaram s narkomanom, što ti sijaju oči, gospodine Kostreš? Što ti sijaju oči, što se znojiš toliko, što su ti crvene uši tako?" (Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, Bojanu Kostrešu, TV "Pink")

Oktobar

"Za Kosovo postoji samo jedno rešenje – potpuna nezavisnost je naš kompromis, dok je pretenzija Srbije za suštinsku autonomiju hegemonistična." (Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova, "Danas")

"Mi ne možemo odmah punim kapacitetom ući u demokratiju jer još nismo stasali. Divno bi to bilo kad bi se sve biralo, kad bi najbolji bili na pravim mestima, ali to je, jednostavno, nemoguće. Ljudsko društvo nije savršeno da baš najbolji budu svuda, mada tome težimo." (Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, "Građanski list")

"Najviše sam kažnjavan za svoje vrline, što nisam umeo da mrzim, što nisam umeo da budem zlopamtilo i za nemanje ličnog poriva za vlašću." (Vuk Drašković, pisac i predsednik SPO-a, "Večernje novosti")

"Bilo je zastava sa kukastim krstom, ali zbog digniteta [antifašističkog] skupa nismo hteli da ih uklonimo." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, "Press")

"Dosta mi je svega! I novinara naročito! Te vaše kolege ne samo što na moj posed ulaze bez dozvole, već su neki od njih seksualno zlostavljali moje ovce! Pitajte policiju u Čačku, oni imaju belešku." (Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, "Press")

Novembar

"Objektivno recimo da šanse za prodor [na poslednjoj rundi pregovora Beograda i Prištine] ne postoje, ali se veoma nadam da ima šanse za napredak." (Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski predstavnik u trojci Kontakt grupe, "Blic")

"Rešenje za zaustavljanje šovinizma i nasilja u Srbiji je da Vojvodina treba da dobije status Hongkonga, a da Kosovo bude nezavisno." (Pavel Domonji, šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, "Beta")

"Želim Šešelju da pobedi Haški tribunal kako je to uradio Slobodan Milošević." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, "Beta")

"Moj najveći uspeh je stabilan dinar, ali neuspeh je moja politička karijera. Mislim da nisam za politiku." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, "Standard")

"Da vam kažem, što se tiče te otmice koja je, ja mislim meni uništila više život nego Miškoviću... Njega je to koštalo samo sedam miliona, a mene mnogo više. Ponekad razmišljam šta bi se desilo kada bi ga danas neko oteo. Da li bi neko... da li bi bilo više onih koji kažu – zaslužio je ili onih koji kažu – to je strašno, samo o tome razmišljam?" (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, "Utisak nedelje")

Decembar

"To što je Milošević umro, apsolutno nije u mojoj nadležnosti." (Karla del Ponte, odlazeći tužilac Haškog tribunala, "Beta")

"Očekujem da Srbija sprovede reforme i da konačno postane članica EU 2012, 2013. ili 2014. godine." (Boris Tadić, kao predsednik DS-a, "B92")

"Privedimo kraju razgovor o klozetima da bismo završili raspravu o bezbednosnim službama." (Oliver Dulić, predsednik Skupštine, "Politika")

"Što se DSS-a tiče, izbori nisu raspisani." ( Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a, "NIN")

"Evo, ovih dana ponovo obilaze sela, video sam programe pojedinih političara, ulaze u štale – i od jakih parfema neće vlasnici da ih prime da uđu u štale da im stoka ne dobije astmu." (Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, RTS)

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM