Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 070

04–10. maj 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Daleko im lepa misija

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će olakšati primenu evropske misije Euleks na Kosovu, iako nema direktne veze s njom." (Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, 06. maj 2008, "Tanjug")

"Euleks će 15. juna preuzeti svu odgovornost na Kosovu, prema planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija." (Piter Fejt, šef misije EU na Kosovu i Metohiji, 07. maj 2008, "Beta")

Evropa je srpska. A Kosovo?

"Moje razumevanje je da smo potpisali Sporazum sa samom Srbijom, bez Kosova." ( Karel de Guht, ministar spoljnih poslova Belgije, 05. maj 2008, "Tanjug")

"Izjava belgijskog ministra spoljnih poslova Karela de Guhta da pod Srbijom podrazumeva deo njene teritorije bez Kosova i Metohije znači da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prevara. Upozoravali smo naše koalicione partnere u Vladi da ne srljaju u nešto čime će indirektno priznati nezavisnost Kosova." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, na stranačkoj slavi, 07. maj 2008, "Alo!")

"Evropsku budućnost Srbije neće onemogućiti ni domaći političari, ali ni neki evropski političari koji ne žele da Srbija postane članica EU. Nije Evropa vlasništvo ni Belgijanaca ni Holanđana, Evropa je srpska koliko je i njihova." (Boris Tadić, nosilac liste "Za evropsku Srbiju", 06. maj 2008, "Tanjug")

"Potpisivanjem Sporazuma u Luksemburgu Srbija je dobila podršku 27 evropskih zemalja za očuvanje svog teritorijalnog integriteta." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a i član koalicije za "Za evropsku Srbiju", 06. maj 2008, "Tanjug")

"Onakvog čoveka ste našli da falsifikujete"

O potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP):

"SSP je lažan, iza cele prevare stoji Havijer Solana." (Vojislav Koštunica, 07. maj 2008, "Alo!")

"Vojislav Koštunica, koji je 2002. godine potpisivao Ustavnu povelju, sa Solanom i koji nije izlazio iz njegovog kabineta u to vreme i koji je rekao da je Ustavna povelja prihvatljiva i za Srbiju i za Crnu Goru i za Evropu i za svet, upravo na Solanu, koji se tada slikao i osmehivao i bio radostan zbog toga što je to postignuto. Mislim da je to jedna politika, koja potpuno ne uključuje kategoriju morala, s one strane morala. I da se onda postavi pitanje – a kako vam onda, Ustavna povelja nije bila Solanin sporazum, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji smo hteli da potpišemo 2000. godine, jeste Solanin sporazum?!" (Boris Tadić, predsednik DS-a, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

&

"Mnoge odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su potpuno promenjene onog trenutka kada je 18 država EU priznalo postojanje lažne države na tlu Srbije i time je ceo Sporazum falsifikovan." (Vojislav Koštunica, 05. maj 2008, "Press")

"Neverovatno je da neko ko je podržavao parafiranje Sporazuma sada kaže da to nije ugovor koji je parafiran. Može neko biti tehnički premijer, ali je i tehnički premijer dužan da govori istinu i ne sme da obmanjuje javnost." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 05. maj 2008, "Press")

&

"Smatram da je neophodno da građanima Srbije saopštim da Vladi Srbije nisu dostavljeni originali sporazuma koje je Božidar Đelić 28. aprila potpisao u Luksemburgu i da ministri nisu videli te sporazume. Sve ovo govori da, kada se zađe u prevare, onda se sve više i dublje tone u velike greške." (saopštenje kabineta Vojislava Koštunice, 08. maj 2008, "B92")

"Tvrdnje DSS-a da DS krije tekst Sporazuma su organizovano i otvoreno laganje. Ne znam zašto se iznose lažne optužbe, a jedna od njih je da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju priznato nezavisno Kosovo." (Boris Tadić, 08. maj 2008, "B92")

Otrgnuti izdajnici

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je izdajnički sporazum koji legalizuje nezavisnost Kosova i nikada za ovakav sporazum u kome ne piše Srbija i njen sastavni deo Kosovo neću glasati. I to radi Boris Tadić, koji se potpuno otrgao kao šef države i vodi politiku sa pozicije šefa DS-a, što nije korektno, i zato ga moramo smeniti. Smenićemo ga onako kako to dolikuje svakom izdajniku. Pa, na demokratski način, mi smo za demokratiju . " (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 07. maj 2008, "B92")

"Neki koji danas i mene nazivaju izdajnikom, tada su po planini Jelici, kao na primer Velimir Ilić, koji je tada bio žigosan kao jedan od izdajnika, iako verujem da to nije bio i verujem da u stvari u Srbiji nema izdajnika, nego da prosto određeni političari i političke stranke vole da nas vraćaju na ta užasna vremena, jer samo u njima mogu da dobiju neki glasić više." (Boris Tadić, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

&

"Oni koji prete pismom Borisu Tadiću neće da ga ubiju jer ubice ne pišu pisma. Oni to odrade na drugi način. Ja takvih pisama imam pune džepove." (Velimir Ilić, za čačansku TV "Galaksija", 08. maj 2008, "FoNet")

"Mogu da prete koliko god hoće, mogu da lepe bilo kakve plakate, smejem im se u lice. Mi gledamo izazovima u oči i idemo u susret opasnosti." (Boris Tadić, u Mladenovcu, 05. maj 2008, "Politika")

O plavoj (srpskoj) krvi

O potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

"Penkalo će da služi dok ne uđemo u EU. Zatim ide u Arhiv Srbije jer su me zamolili da im ga poklonim." (Božidar Đelić, potpisnik SSP-a, 07. maj 2008, prema "Šta radite, bre?" RTS-a)

"U penkalu kojim je Đelić potpisao SSP pomešani su mastilo Džordža Buša i srpska krv." (Brana Crnčević, pisac, na završnom predizbornom skupu SRS-a, 07. maj 2008, "Politika")

&

"Ja čak mogu da kažem da je Boris Tadić poštovalac Trojnog pakta. Ponašao se tamo kao Vlada Cvetković-Maček. Osmehuje se, smeška se na neki potpis koji čini njegov član stranke." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

"Jasno je da je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova i da Tadić greši i da zloupotrebljava Kosovo u ovoj kampanji kada SSP predstavlja kao naš diplomatski uspeh u odbrani KiM kao sastavnog dela Srbije. S druge strane, Koštunica taj sporazum koristi kako bi razvio dalje antievropsko raspoloženje u Srbiji, s obzirom na to da on od početka nije bio iskreno posvećen evropskoj budućnosti ove zemlje, što danas dolazi do izražaja." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 06. maj 2008, "Politika")

Iz Rusije, s ljubavlju (a za NIS)

"Smatramo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti pokrajine zadalo ozbiljan udarac načelima međunarodnog prava. Spremni smo da se zajedničkim naporima suprotstavljamo ovoj opasnoj tendenciji. Možete čvrsto da računati na našu solidarnost i podršku. [...] Od posebnog je značaja za nas što brže stupanje na snagu Sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa. Nadamo se da će on u najskorije vreme biti ratifikovan u srpskom parlamentu." (Vladimir Putin, kao predsednik Rusije, u ličnoj poruci Vojislavu Koštunici, 05. maj 2008, "Politika")

"To je pismo Vladi Srbije, principijelna podrška politici... Premijer, budući premijer Rusije počinje da se ponaša kao budući premijer Rusije i zbog toga što počinje da opšti s Vladom, kao što predsednik komunicira sa mnom. Dakle, ja komuniciram sa ruskim institucijama sve vreme, na institucionalan način i dobijam iste takve podrške i uopšte nije potrebno sada izlaziti u svakom trenutku u javnost sa nečim što čitava javnost zna da Rusija podržava Srbiju oko politike vezane za Kosovo." (Boris Tadić, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

&

"Mi nismo spremni da se protiv kriminala i korupcije borimo tako što ćemo tražiti kandidate za nekog novog Džajića, nego tako što ćemo zaustaviti dalju privatizaciju NIS-a, koja je kriminalna, ne zato što su Rusi kupili NIS, nego zato što su Rusi kupili NIS na način kako se u Rusiji kupovalo pre 15 godina, pa ih je onda Putin pohapsio." (Čedomir Jovanović, 06. maj 2008, "Politika")

"Rusija je previše fer. [...] Kupili su Rusi, ja sam zakasnio, nisam znao da će doći da kupe sve. Mislio sam da će ponovo biti seljak na muci, šta da radi sa jabukama, a šta da radi sa grožđem, sa voćem, dok sam ja... bila neka kampanja, dok sam se ja osvestio, otišlo je sve voće za Rusiju. Kamo sreće, daj Bože, svake godine da zakasnim, neka sve ide u Rusiju. " (Tomislav Nikolić, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

"Energetski sporazum sa Rusijom je sraman i štetan. Od nas se traži da svoja prirodna izvorišta damo za džabe. Takav ugovor je kvislinški jer Srbiju stavlja u kolonijalne odnose sa Rusijom." (Vesna Pešić, predsednica političkog saveta LDP-a, 0 8. maj 2008, "Beta")

Odlično je, vrlo dobro je... ako bude

"SSP je u prva tri dana od potpisivanja doneo direktne koristi građanima Srbije: potpisivanjem ugovora između Fijata i Zastave vrednog 700 miliona evra doneće 12 hiljada radnih mesta." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 07. maj 2008, "Politika")

"Kao predsednik Saveta, pozdravljam ovo što smo uradili sa Fijatom. Nadam se da Fijat neće uraditi ono što je uradio Pežo, sećate se da smo s Pežoom potpisali isto nešto tako u predizbornoj kampanji prošle godine u januaru mesecu – i Pežo je i dalje u Francuskoj, nije kod nas." (Bajram Omeragić, predsednik Saveta za regionalni i ravnomerni razvoj Srbije, 06. maj 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Gde baš nas nađoste...

"Pobeda demokratskih snaga u Srbiji bila bi dobra za stabilnost i mir u regionu. To bi bila zahvalnost za doprinos koji su dale SAD, EU i NATO za region. " (Hašim Tači, premijer Kosova, 08. maj 2008, "Politika")

"Koštunica i Velja sa pravom zaslužuju naziv srpskih nacionalista, a time i moju podršku na ovim izborima." (Goran Davidović, vođa "Nacionalnog stroja", 08. maj 2008, "B92")

Spletkarenje s premijerskom dušom

Boris Tadić:

"Vladu nikada više neće moći da vodi čovek koji spletkari, seje strahove, mržnju, koji hoće da zakoči Srbiju, koji ne da život u Srbiji. Nikada više predsednik vlade u Srbiji neće biti Vojislav Koštunica, to vam obećavam. Neće nikada ni Toma Nikolić." (na završnom mitingu liste 'Za evropsku Srbiju' u Beogradu, 07. maj 2008, RTS)

"Veoma je loše što Koštunica time obmanjuje građane, što ih deli na takozvane patriote i izdajnike i što u svoju politiku unosi jezik mržnje. Unositi zlu krv u narod zbog par jeftinih političkih poena veoma je neodgovorno. Koštunica ima pravo da bude umoran i zasićen poslom koji je radio u dva mandata. Uveren sam da u DSS ima mnogo ljudi koji se ne slažu s pretnjama i kletvama koje se čuju iz redova rukovodstva DSS i NS. Ti ljudi znaju vrlo dobro da bi taj zagrljaj sa radikalima bio smrtonosan upravo za DSS kao stranku i ne verujem da će to dozvoliti." (07. maj 2008, "Press")

&

"Boris Tadić ima puno pravo da kadruje u svojoj koaliciji Čanak-DS-G17 plus, ali je nepristojna njegova ambicija da uređuje politiku DSS-a. Tadić bi morao da zna da je on apsolutno i u svakom pogledu beznačajan kad je reč o politici DSS. Mi za njega marimo tačno onoliko koliko i za NATO pakt koji stoji iza njega. Tadić je toliko jadno zaljubljen u samog sebe da ne razume koliko je veliki naš prezir prema njegovoj slabašnoj politici. Naš savet Borisu Tadiću je da se drži svoje stranke, jer kako je krenulo može lako i bez nje da ostane." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 06. maj 2008, "Tanjug")

"Boris Tadić i njegovi NATO drugovi izdali su Srbiju i svetu srpsku zemlju. Za Srbe na Kosovu 11. maj je sudbonosan dan, ukoliko Srbi koje je Tadić prevario glasaju za njega – mi nestajemo!" (Marko Jakšić, funkcioner DSS-a sa Kosova i Metohije, 08. maj 2008, "Politika")

Naši vaše nadvređaše

"Uvećanje", 05. maj 2008, TV "B92 info":

"Potpuno mi je nejasno šta je s g. Koštunicom, on nikakav dodir sa realnošću nema u svojoj politici. [...] Jedan od naših predloga jeste da sednice Vlade budu otvorene, bilo bi čudo da građani vide kako g. Koštunica izgleda na sednicama Vlade. On čovek nije prisutan, mi imamo predsednika Vlade koji nije prisutan." (Milan Marković, odlazeći ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz DS-a)

&

"Gospodin Đelić je tamo [potpisujući SSP] skičao kako je veliki patriota. Mogao je da kaže da štiti Kosovo i Metohiju, nije smeo da kaže!" (Andreja Mladenović, portparol DSS-a)

"DSS-ova kampanja se svodi na stvaranje atmosfere da se traži neki novi Legija da nešto novo uradi." (Milan Marković)

"Vidite kakva je ovo optužba, a nama kažu da vodimo prljavu kampanju. Kako vas nije sramota?!" (Andreja Mladenović)

&

"Iskristalisala se politička scena – s jedne strane imamo evro-unijatske snage oko žute koalicije, a čim u Srbiji kažete unijaćenje znate koja je asocijacija. Nema crveno-crne koalicije, samo je crvena petokraka zamenjena žutim zvezdicama. I jedno i drugo su totalitarni režimi. [...] Mi moramo da radimo pre svega na osvešćenju mlade generacije, da ih negujemo u patriotskom duhu – nažalost moramo da se izborimo i sa medijima koje pomažu ovim evro-unijatskim snagama, a i sa nevladinim organizacijama koje to takođe rade." (Gordana Pop-Lazić, potpredsednica SRS-a)

"Ako pobedi ta koalicija Šešelj-Koštunica biće svega u Srbiji, pre svega obračuna sa svima nama ostalima. Ili ćemo obezbediti bolji život za ljude koji žive u našoj zemlji i obezbediti šansu da se dalje borimo za Kosovo i Metohiju, ili ćemo se zatvoriti i praktično pola stanovništva biti izložena teroru..." (Milan Marković)

O ljubavi i drugim koalicijama

"Problem je u tome što oni sa kojima bi[smo] mi voleli kažu da nas neće i rade protiv nas, a oni s kojima mi ne bismo voleli, hteli bi s nama zato što nemaju s kim drugim." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 05. maj 2008, "Blic")

"To je jedini problem koji ja sada postavljam pred Vojislava Koštunicu. Pitam ga kao građanin – ako glasam za Vojislava Koštunicu, da li sam ja to dao glas Borisu Tadiću? Da li Vojislav Koštunica pravi vladu sa Borisom Tadićem? Da li Vojislav Koštunica želi da ima ikakvu vladu? Nastupi Velimira Ilića, koji govori kao njegov zvučnik – evo vam novog predsednika vlade, Vojislava Koštunice. Kako ja to da prihvatim?" (Tomislav Nikolić, 04. maj 2008, "Utisak nedelje")

"Boris Tadić je nosilac liste i mi ćemo razgovarati sa nosiocem liste. Velike su razlike među nama, ali suštinska je, bez obzira na to da li govorimo o monarhizmu Vuka Draškovića, o beskrupuloznosti Mlađana Dinkića, o tom našem čudnom odnosu sa Nenadom Čankom ili o dosta nedefinisanoj međusobnoj komunikaciji sa Rasimom Ljajićem, u tome da su oni zapravo mnogo više u ovoj kampanji pokazali spremnosti da se bore za vlast, a mnogo manje za suštinske promene." (Čedomir Jovanović, 06. maj 2008, "Politika")  

Pričaj mi o sreći (može i stojećki)

"Posle pobede SRS-a na izborima 11. maja nikad više u Srbiji neće biti krađe, otimačine, osiromašenjam, tuge za fabrikom, za njivom, za Srbijom. Nikad više neće biti zla u Srbiji." (Tomislav Nikolić, na završnom predizbornom skupu u Beogradu, 07. maj 2008, "Politika")

"Kad kažemo EU – mislimo na 200 hiljada novih radnih mesta, na bolji život, na standarde u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, mislimo na bolje sudstvo, školstvo, zdravstvo, mislimo na bolji način obavljanja javnih funkcija." (Boris Tadić, u razgovoru sa građanima Novog Beograda, 05. maj 2008, "Politika")

"Za svako četvrto dete koje se rodi – 200 evra mesečno do punoletstva, kad se venčaju dvoje mladih jedan od bračnih drugova mora biti zaposlen u roku od 15 dana... Da li to želi Beograd?" (Dragan Marković Palma, član koalicije SPS-PUPS-JS, 08. maj 2008, "FoNet")

"Naši političari nam obećavaju ono o čemu drugi narodi mogu samo da sanjaju." (Aleksandar Baljak, aforističar, 08. maj 2008, "Politika")

Loša zemlja i dobar političar

"Čedomir Jovanović: Loše je kada se političari bave duhom društva u meri u kojoj je to kod nas, loša je ona zemlja u kojoj se političari staraju o moralu.

Zoran Stanojević, novinar: Zar vaša stranka ne insistira na moralnim vrednostima?

Čedomir Jovanović: Tačno, loše je kad mi govorimo – kada smo usamljeni u tome." (05. maj 2008, RTS)

Srbometar za neljude

"Familija srbskih navijača nije htela da poziva na linč, niti je htela da napadne Tadića i Đelića. Hteli smo jasno i glasno da kažemo da Tadića i Đelića ne smatramo Srbima i ljudima. Ovo jeste ekstreman primer, ali je primer kako bi trebalo da se ponašaju patriote." (Vladica Simonović, vođa "Familije srbskih navijača", o plakatima protiv Borisa Tadića i Božidara Đelića, 06. maj 2008, "Politika")

Verujte našim očima (i našem mozgu)

"Ja sam antialkoholičar. Pa ko je mene ikad video u javnosti da pijem alkohol?" (Velimir Ilić, 08. maj 2008, prema "NIN"-u)

"Da sam bogat, to bi se pre ili kasnije na meni negde videlo. Moj način života se nije promenio iz doba kada sam bio asistent na fakultetu, guverner, ili danas. A nadam se da ne delujem toliko glupo da bih ostavio neko skriveno blago koje ću trošiti kada budem imao 80 godina." (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 30. april 2008, "Press")

"Ja nisam šizofren čovek, meni mozak funkcioniše i levo i desno, sabira informacije i daje mi jasnu informaciju po kojoj delujem. Ja nemam dve informacije." (Tomislav Nikolić, 06. maj 2008, RTS)

"Zašto moramo samo da rađamo i da stvaramo, a da nam se pri tom ne veruje da imamo mozga?" (Biljana Srbljanović, kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, obraćajući se ženama koje podržavaju njenu kandidaturu, 8. maj 2008, "Beta")

Pokretna ušteđevina

Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda:

"Od sve imovine, da vam odmah prijavim, imam stan trosoban i 18.600 evra, na svim knjižicama koje imaju deca i svako od nas." (06. maj 2008, TV "Pink")

&

"Auto nemam, ušteđevinu nemam. Moja deca imaju oko 2.000 evra, to smo sakupili od novca koji su dobijali za rođendane." (22. mart 2008, "Kurir")

Dijamantska radost

"Činjenica da Bogoljub nije sa nama nije umanjila radost ove svečanosti, mada bi bilo bolje da je ovde." (Zaharije Trnavčević, novinar i član DS-a, kao dobitnik "Karićeve nagrade" vredne dva miliona dinara i 20 grama zlata s dva dijamanta, 07. maj 2008, "Politika")

Izborno-zabavni program

Velimir Ilić:

"Izbori će biti, kao što to naš narod kaže, dan D." (08. maj 2008, prema "Blicu")

"Pripremaju se za veliku izbornu krađu tako što plaćaju one koji će već zaokružene listiće ubaciti u glasačke kutije, a kao potvrdu da su to uradili vratiće prazne listiće onima koji su ih platili. Ovi izdajnici Dinkić i Đelić su išli kod Šiptara i dogovarali se o privatizacijama firmi posle izbora. S Kosova će doći nekoliko hiljada Šiptara da glasa, moguće je da su im podeljene upravo lažne lične karte." (08. maj 2008, "Kurir")

&

"Tek kad se završe izbori počeće zabavni program." (Ivica Dačić, 08. maj 2008, TV "Pink")

"Opasno se primiču bolji dani." (Aleksandar Baljak, aforističar, 08. maj 2008, "Politika")

VREMEPLOV

"Sa 19 godina sam otišao na prugu Beograd–Bar, a nisam sedeo kao Dinkić na fakultetu, gde nije mogao ni da doktorira. Da sam bio u blizini NBJ 5. oktobra, tvrdim da bih sigurno učinio korisnu stvar. Smakao bih ga kao zeca – kad bih video lopova kako ulazi!" (Tomislav Nikolić, mart 2005, "Kurir")

"Mnogi salonski analitičari i jalovi teoretičari ne mogu da zamisle da će Srbiju u EU uvesti vlada u kojoj su Koštunica i Velja Ilić, ali upravo će se to dogoditi. Naravno, uz nesebičnu pomoć nas iz G17 Plus." (Mlađan Dinkić, kao ministar finansija, februar 2005, "Politika")

"Ne bavimo se mi mogućim, ne bavimo se vradžbinama, već onim što jeste." (Vojislav Koštunica, kao predsednik Vlade, na pitanje "da li je moguća koalicija DSS-a sa radikalima posle narednih izbora", mart 2005, "Blic")

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM