Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 078

29. jun – 05. jul 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Samrtni mir?

"Posle toliko teških godina, Srbija zaslužuje mir u svojoj kući i mir u svom susedstvu i mi ćemo sa njima raditi na tome." (Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, 04. jul 2008, "Večernje novosti")

"Život Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je smrt Srbije i Kosova." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 02. jul 2008, "Alo!")

Tribunal za humanitarno pravo nesrba

Na oslobađajuću presudu Naseru Oriću u Haškom tribunalu:

"Posle oslobađanja ratnih zločinaca Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, Haški tribunal je izgubio svaki legitimitet i on se više nikako ne može smatrati sudom koji pravedno utvrđuje krivicu. Potpuno je očigledno da ovaj Tribunal postoji pre svega zato da bi Srbi bili obeleženi kao krivci za zlodela građanskog rata." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 04. jul 2008, "Danas")

"Oslobađajuća presuda je skandalozna i predstavlja još jedan crni dan za međunarodnu pravdu." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade, 04. jul 2008, "Beta")

"Saradnju srpskog Tužilaštva za ratne zločine sa Haškim tribunalom trebalo bi zamrznuti dok se ne preispitaju oslobađajuće presude Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 04. jul 2008, frankfurtske "Vesti")

&

"U zemlji sada ne postoji neko koga država može da ubedi da Haški sud nije politički sud, već pravni. Pre oslobađanja Haradinaja 76 odsto ispitanika smatralo da je Tribunal politička institucija, a procenat građana koji ne veruje Hagu bio bi sada 99,99 odsto." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, 05. jul 2008, "Tanjug") 

"Apelaciono veće donelo je odluku u skladu sa činjenicama iznetim u toku krivičnog postupka. Ono što je tokom tog postupka izneto, nije ukazivalo na to da je Orić znao za zločine koji su počinjeni nad Srbima i da je odgovoran za nesprečavanje zločina." (Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, 04. jul 2008, "Danas")

Osećaj za novu (SPS) epohu

Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a:

"Nisam izjednačio politička nasleđa Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića. Njihovo izjednačavanje i poređenje je potpuno nemoguće i besmisleno, jer smo bili i ostali veliki protivnici u prošlosti, ali možemo postati partneri u budućnosti. Nastupa novo vreme, potpuno nova epoha, ko to ne oseća, taj ne razume ni politiku, niti potrebe građana." (30. jun 2008, "FoNet")

"Želim da podelim s vama svoje uverenje da današnji SPS, i SPS budućnosti, deli vrednosti koje su ujedinile sve nas u ovoj sobi." (na kongresu Socijalističke internacionale u Atini,  02. jul 2008, "Dnevnik")

&

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 28. jun 2008, "Kurir":

 "Koalicije se ne prave sa istomišljenicima. U drugoj vladi Mirka Marjanovića bili su i radikali iako su nekoliko meseci ranije najgore pričali o njegovoj porodici. Zar mislite da je Miloševiću bilo lako da 1999. Vuk Drašković bude potpredsednik savezne vlade? Zar mislite da mu je bilo lako da uvede sankcije Republici Srpskoj da bi prihvatila mirovni plan? Zar je Miloševiću bilo lako da 1993. pregovara o formiranju vlade s DS i Đinđićem?"

 "Mi smo prelomili još 2004. kada smo dali manjinsku podršku vladi sa DSS, G17, SPO i NS, koji su učestvovali u 5. oktobru. Mislio sam da mi je najteži dan u životu bio kada sam javno glasao za Dragana Maršićanina kao predsednika Skupštine, dok sam sada s velikim zadovoljstvom glasao za Slavicu Đukić-Dejanović."

&

"Slavica [Đukić-Dejanović], lično, će morati mnogo toga da se odrekne i iz svoje političke i iz lične prošlosti. Ona je 5. oktobra uz pomoć kordona policije u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac, uspela da ostane živa pred nekoliko hiljada pripadnika DOS-a koje su predvodile njene kolege iz kliničkog centra. Moraće da se odrekne sebe jer pravi savez sa partnerima koje bi ustvari trebalo da leči." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 28. jun 2008, "Pravda")

Kapiranje Tadića

"Tadić kapira da je predsednik Republike, vlade, a i Beograda. To nije dobro za demokratsku klimu koju svi zajedno treba da stvaramo. Ne znam da li su ovo fašistički metodi, ali u mnogim zemljama gde je mlada demokratija ispostavilo se da to i jeste." (Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničkog kluba DSS-NS, 01. jul 2008, "Pravda")

"Da je tako Milošević rekao bio bi prozvan za tiranina." (Tomislav Nikolić, o izjavi Borisa Tadića da vlast mora biti ista u Republici i u Beogradu, 30. jun 2008, "Tanjug")

"Tadić je sada definitivno pokazao da ima autoritativni kod i da je totalitarista." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 01. jul 2008, "Pravda")

"Ako je Boris Tadić ušao iz pragmatičnih razloga u koaliciju sa ljudima Slobodana Miloševića, ne mora da ponavlja njihovu politiku. Ta politika se i obila Miloševiću o glavu. VOA, BIA i ostali treba da se bave svojim zadacima, a ne da prekrajaju političku scenu i stvaraju od ucenjenih ljudi ministre. Tadić o tome treba da razmisli – da je Milošević bio oprezniji u zloupotrebi tih aparata, možda bi bio živ, ne bi bio osuđen za zločine i ostalo." (Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose i novoformiranog Kluba 21, 04. jul 2008, "Alo!")

A sad svi na svoja zaduženja!

"Imali smo izbor da Srbija postane Titanik sa vladom koju bi predvodio Vojislav Koštunica, sa radikalima kao većinskim koalicionim partnerima, ili da napravimo široku vladu u kojoj će svi koji su bili spremni da prihvate koaliciju dobiti zaduženja." (Srđan Šaper, član Predsedništva DS-a, za beogradski "Standard", 04. jul 2008, "Tanjug")

"Srbija ima toliko problema da je i četrdeset ministra malo. Nije to skupo za državu jer je vlada dogovorila da svako radi svoj posao." (Dragan Marković Palma, o "najglomaznijoj vladi posle 5. oktobra, novinarima u Skupštini Srbije, 30. jun 2008, TV "B92")

"Mada ministri vole fotelje, i tetke im to vole, i strine, i snajke, i svastike – verovatno ćemo za godinu ili dve razgovarati o novoj vladi." (Tomislav Nikolić, novinarima u Skupštini Srbije, 30. jun 2008, TV "B92")

"Predsednik DSS Vojislav Koštunica nudio nam je da vlada ima 27 članova, a da bi bilo i 28 jer smo mi tražili da postoji i Ministarstvo za nacionalni investicioni plan." (Ivica Dačić, posle potpisivanja koalicionog sporazuma sa DS-om, 05. jul 2008, "Danas")

Vraćanje Beograda kući

"LDP će učiniti sve da se Beograd vrati Beograđanima." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 02. jul 2008, "Glas javnosti")

"Ne želim da komentarišem nagađanja ko će formirati vlast, niti šta će biti 14. jula, za kada je zakazana sednica Skupštine Beograda." (Ivica Dačić, 02. jul 2008, "Press")

"Politička logika i potrebe govore da i na lokalu imamo istu vlasti kao i na republici, I poslanici SPS-a nam stalno govore 'biće sve OK'." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju",  02. jul 2008, "Press")

"Zaista imamo čvrste garancije da će vlast u Beogradu formirati lista Za evropsku Srbiju, SPS i da će je manjinski podržati LDP. To je dogovoreno, očekujem da predstavnici SPS-a to u najskorije vreme saopšte javnosti." (Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17+, 03. jul 2008, RTS)   

"Narednih dana daćemo zvaničnu ponudu SPS-u o saradnji u Beogradu koju neće moći da odbiju." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, 03. jul 2008, "Press")

"Sa DS ne razgovaramo, ne pregovaramo, niti se dogovaramo." (Aleksandar Antić, potpredsednik beogradskog odbora SPS-a, 05. jul 2008, prema "Pravdi")

&

"[Sudbina Aleksandra Vučića je] kao Tomislava Nikolića kada je prošle godine izabran za predsednika Skupštine." (Maja Gojković, bivši funkcioner SRS-a, 30. jun 2008, "Press")

"Ukoliko dogovor propadne, sasvim sigurno neću da se ubijem." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika, 04. jul 2008, "Politika")

SRS na dve (tvrde) noge

"Rekla sam mu [Tomislavu Nikoliću]: 'Tomo, da li znaš da tronožac ima tri noge, i da kada se jedna slomi, pitanje je kada će neka druga da pukne. Nisam ja meta, nego ti'. Zamislio se tada. I znam da mu je žao što sam izbačena iz stranke jer je imao dobrog saradnika, koji je uvek uz njega. I još uvek sam na njegovoj strani, bez obzira na to što ću biti u drugoj stranci." (Maja Gojković, 30. jun 2008, "Press")

&

"Pa, u životu je najvažnije i najbolje biti najtvrđi. Pa, kud ćete bolje nego da vas neka žena oceni kao takvog. Ostalo ne znam šta je rekla Maja Gojković i neću da komentarišem!" (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, na tvrdnju da ga je Maja Gojković označila kao "jednog od vođa najtvrđe struje u SRS-u", 01. jul 2008, "Press")

"Narodnjaci, braćo i zemljaci"

"To vam je isto kao kada u čistu vodu sipate nekoliko kapi crne boje, pa cela voda postane uprljana. DSS i NS su kao nebo i zemlja! Velja ima problema s medijima, sklon je nasilnom ponašanju, nepriličnom pljuvanju po neistomišljenicima. Njegova stranka je po programu između SPO i SRS. To je narodnjačka partija, ali prizemna narodnjačka partija, što znači – Ceca, Arkan i turbo folk. Za nju se vezuju sumnje da se bavi kriminalom. Upravi to nam je Velja doneo u miraz." (Nebojša Bakarec, član GO DSS-a, zalažući se za prekid koalicije sa NS-om, 02. jul 2008, "Kurir")

"Protiv sam raskida koalicije sa NS. U ovom trenutku nama je potrebno zbijanje redova u borbi protiv nenarodne i nedržavne vlasti. Inače, uopšte nije tačno da 'narodnjaštvo' šteti DSS jer je to politički, a ne estradni izraz." (Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS-a,  02. jul 2008, "Kurir")

"Bakarec je sa svojim stavovima bliži Čedi Jovanoviću nego DSS-u. On je čudan dečko, a takve su mu i izjave." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 02. jul 2008, "Kurir")

"Bakarec je ekscentrična i isključiva ličnost. Od čoveka koji je davao kožu drugom očekujem više razumevanja za ljude koji vole da slušaju Cecu umesto panka i roka. Ja sam pankerka, ali volim da slušam Cecu." (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, 02. jul 2008, "Kurir")

&

"Ceca je idol mladih i starih generacija." (Slobodan Veličković, otac Svetlane Ražnatović, 04. jul 008, "Pravda")

Matematika ispred braka

"Vuk ne može da postupa suprotno odlukama Glavnog odbora SPO-a, ali ja mogu. Upravo zbog svih ljudi koji su stradali u borbi protiv Miloševića i njegove partije, ne želim da ćutim i pristanem na saradnju sa dželatima. Ostaviću ga zbog Ivice Dačića i ove vlade!" (Danica, supruga Vuka Draškovića, 01. jul 2008, "Pravda")

"Supruga mi je ogorčena, a meni je, možda, i teže, jer sam odgovoran i za poziciju SPO, u ovom ružnom vremenu kada je matematika ispred principa." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 04. jul 2008, "Večernje novosti")

Taj divni parlamentarni život

Na sednicama Skupštine Srbije:

"Predlog izmena i dopuna zakona o vladi istovremeno je glup i protivustavan. Uvođenje zamenika predsednika vlade je ekstremno glupo, jer niste uspeli ni misli da saberete kako biste utvrdili šta da napišete – pa piše prvi potpredsednik-zamenik predsednika, što niste napisali i treću alternativu, dežmekasti, omaleni potpredsednik, ili četvrtu – Ivica Dačić, to je isto." (Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-NS, 01. jul 2008, "Politika")         

"Aligrudić me sve više uveseljava, jer kad god izađe za govornicu pokazuje koliko je ljut, a o gospodinu Dačiću bi govorio u superlativu da smo s njim napravili koaliciju." (Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS-a, 01. jul 2008, "Politika")        

&

"Tražim da mi se kaže gde je Ivica Dačić i da li mu je važnija Socijalistička internacionala ili skupština?!" (Dragan Šormaz,  01. jul 2008, "Politika")

"Nije sve u mudrosti lisice, nešto je i u gluposti kokošaka." (Jorgovanka Tabaković, poslanik SRS-a, 04. jul 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Čekanje na visokoj nozi

O izdavanju novih biometrijskih pasoša:

"I ja bih voleo da nema gužve, da imamo više resursa za izdavanje dokumenata ali cilj koji smo postavili je veoma ambiciozan, iziskuje brzo reagovanje i nije u skladu sa mogućnostima naše administracije. [...] Ja ću ići na teren, da vidim kako to ide za naše građane. Radićemo sa kolegama iz MUP-a, opština, da se obezbede stolice, suncobrani u ovim momentima kada je potrebno, voda koja je potrebna za one koja je potrebna za decu... [Neko dobacuje 'Pivo!'] Pivo ne može, ali voda sigurno može." (Božidar Đelić, konferencija za novinare, 04. jul 2008, "Tanjug/RTS")

Zlatna palma za viziju

Dragan Marković Palma:

"Ja sam prošlog meseca najavio vladu sa DS i bio sam vizionar." (30. jun 2008, "Večernje novosti")

"Neki iz DSS-a su mi slali tajkune da mi nude novac kako bih pristao da uđem u koaliciju sa radikalima i narodnjacima. Što se tiče imena tih ljudi, doći će dan kada ću to reći. Doći će neki četvrtak." (novinarima u Skupštini Srbije, 03. jul 2008, "Beta")

"Ja sam menadžer, navikao sam da radim. Mogu da razgovaram telefonom, gledam TV i slušam šta ljudi oko mene pričaju. To mi je urođeno." (04. jul 2008, prema "Pravdi")

"Neću podneti ostavku na jednu od funkcija dok se ne izjasni Ustavni sud. Uradiću onako kako kaže Ustavni sud a ne neki odbor. Nisam ja došao u Skupštinu da se borim za Jagodinu, već da se zalažem za decentralizaciju." (kao poslanik i gradonačelnik Jagodine, 03. jul 2008, "Press")

"Svi hrle da vide Diznilend u Parizu, koji je veći od Jagodine..." (u Skupštini Srbije, 04. jul 2008, "Danas")

&

"I Palmina priča o Evropi i to su Tadićeve reči, ali dobro, nek i Jovanče Mitić [Micić] vidi Brisel." (Tomislav Nikolić, 28. jun 2008, "Pravda")

Školovanje za ambasadora na Marsu

"Mislim da u Ministarstvu prosvete nema nikakvog kadrovskog planiranja, pa zato i dalje mnogi fakulteti školuju studente za zanimanja za koja nema posla ili za inostranstvo." (Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, 04. jul 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Američka svemirska sonda otkrila je da, izgleda, ima života na Marsu, pa ću ja biti ambasador Srbije tamo." (Vuk Drašković, 04. jul 2008, "Večernje novosti")

"Neću ući u Vladu ukoliko ne dobijem da vodim kompletno Ministarstvo za infrastrukturu. Ne želim da licitiram oko mesta ministra sa neznalicama." (Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a, 29. jun 2008, "Tanjug")

"Da sam član DSS-a i da sam kojim slučajem intelektualac, ili mlad čovek, pomislio bih da mi je upućena kritika. Srećom nisam ni prvo, ni drugo, a nažalost ni treće." (Nebojša Krstić, savetnik Borisa Tadića, u "beleškama na marginama govora Vojislava Koštunice na Glavnom odboru DSS-a", 02. jul 2008, "Danas")

"Ja sam, zasigurno, posle Miloševića, druga najnapadanija politička ličnost u Srbiji." (Mile Ilić, predsednik niškog odbora SPS-a, 30. jun 2008, "Glas javnosti")

"LDP je mala grupa pedera, oni ne mogu nikoga da pobede, a tek Čeda ne može da se meri sa Koštunicom." (Bora Đorđević, muzičar i novi član GO DSS-a, 02. jul 2008, "Pravda")

VREMEPLOV

"I ja sam pre nekoliko godina maštao da stupim u vezu sa Kim Bejsindžer, samo nešto mislim da ona ne bi bila oduševljena tim predlogom." (Boris Tadić, kao potpredsednik DS-a, o "želji" SPS-a za koaliciju sa DS-om, decembar 2001, "NIN")

"Apsolutno me nije sramota što pravimo koaliciju sa SPS-om. Uopšte me nije sramota! Ne osećam trunku griže savesti. Peti oktobar je istorija, gospodo!" (Dragan Šormaz, mart 2004, u Skupštini Smedereva)

"Dačić će shvatiti koliko je oštetio partiju distanciranjem od Miloševića tek kada Sloba kao svedoke pozove Klintona, Šredera i druge, i kada mu rejting ponovo nenormalno poraste ovde u Srbiji, ali i u svetu." (Milutin Mrkonjić, jul 2004, "Kurir")

 

 
Copyright by NSPM