Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 082

03. avgust – 16. avgust 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Svaka paralela se kažnjava po zakonu

"Uvažavanje teritorijalnog integriteta Gruzije neće biti moguće bez uvažavanja teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji." (Dmitrij Rogozin, ruski ambasador pri NATO-u, u Briselu, 15. avgust 2008, "Tanjug")

"Za mene je ovo potpuno nova situacija u Gruziji i mislim da nema toliko mnogo paralela koliko bismo ponekad želeli da napravimo. A ako stvarno hoćete da ih pravite, onda bi za mene prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu. Ne možete vladati narodom koji vas ne želi." (Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova, 12. avgust 2008, "Dnevnik")

"Tokom protekle sedmice, mnogi komentatori su poredili rusku intervenciju u Osetiji sa napadom NATO iz 1999. na Srbiju. Ova analogija je pogrešna. Ako već mora da se pravi poređenje sa Balkanom, onda bi to trebalo da bude sa Republikom Srpskom Krajinom, koju je u avgustu 1995. uništila Hrvatska." (Nebojša Malić, kolumnista, 14. avgust 2008, " Antiwar.com ")

"Sa najvećim uživanjem sam gledao kako NATO miševi Dragana Šutanovca beže po Gruziji, ali ne znam da li su našli dovoljno rupa da se sakriju." (Nebojša Stefanović , zamenik generalnog sekretara SRS-a, 13. avgust 2008, "Pravda")

Zamjela ih Oluja

O godišnjici akcije hrvatske vojske "Oluja":

"Srpski narod godišnjicu 'Oluje', oplakuje kao dan velike tuge i nesreće. Premda sam se ja lično izvinio za zločine koji su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima drugih naroda tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, niko od državnih zvaničnika zemalja koje su takođe bile uključene u te ratove, nije ponudio izvinjenje za zločine počinjene nad srpskim narodom." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 03. avgust 2008, "Tanjug")

"Kad predsednik Srbije Boris Tadić govori o 'Oluji', morao bi da vodi računa o tome da je pobuna Srba u Hrvatskoj bila inicirana iz Beograda, odakle su dolazili dobrovoljci i tenkovi okićeni cvećem, i o tome da je Hrvatskoj rat bio nametnut. Izvinio sam se svima kojima su pripadnici mog naroda naneli zlo – to sam kao predsednik Hrvatske morao da učinim, i to sam i učinio." (Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, 04. avgust 2008, "B92")

"Srbija ima puno problema i želim im da svoje probleme reše, ali definitivno ih neće rešiti tako da usmeravaju pažnju s internih problema na Hrvatsku. On [Tadić] govori o tome da se neko treba izviniti za zločine i nečasna dela nakon 'Oluje'. Prvo ćemo proslaviti 'Oluju' i ne možemo na Dan pobede i domovinske zahvalnosti i velike hrvatske pobede govoriti o tome, već nakon 'Oluje'." (Ivo Sanader, premijer Hrvatske, 04. avgust 2008, "B92")

Izazivanje (ne)prihvatanjem ucena

"Ako neko misli da će ova proevropska vlada odustati od obrane nacionalnih interesa zarad evropskih perspektiva, vara se. Članstvo u EU je vrhunski nacionalni interes, ali to ne znači da će Srbija prihvatiti ucene." (Boris Tadić, konferencija za novinare, 03. avgust 2008, "Tanjug")

&

O inicijativi da se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje legalnosti nezavisnosti Kosova:

"Jasno je da se o statusu Kosova ne slažemo: Srbija ga vidi kao deo svoje države, dok je iz našeg ugla Kosovo nezavisno, i to se neće promeniti. Ako pokušamo, možemo naći način 'da se složimo da se ne slažemo' oko statusa, tako da to ne ometa integraciju Srbije u EU. Inicijativa pred sudom nama izgleda kao direktno izazivanje." (Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Beogradu, 03. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Da budem potpuno iskren očekujem žestok otpor, očekujem da jedan broj zemalja koje podržavaju kosovsku nezavisnost bude jako protiv, odnosno da lobira na Generalnoj skupštini protiv usvajanja ove rezolucije. Nije tajna da su među tim zemljama neke od najuticajnijih zemalja na svetu, međutim, mi smo apsolutno odlučni da istrajemo u svojoj inicijativi i zbog toga ovih dana razgovaramo sa celim svetom." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, 16. avgust 2008, "B92")

Crni šengen

"Sada počinju da blokiraju ključnu slobodu, slobodu kretanja i ukidanja viza za naše građane. Ako blokada parlamenta onemogući usvajanje zakona koji su potrebni za dobijanje bele šengen liste, to će ugroziti njeno dobijanje do kraja godine. Ali, ja sam i dalje, ne optimista, već surovi realista i veoma ambiciozan, jer znam da je to ono što građani žele." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade iz DS-a, 07. avgust 2008, "FoNet")

"Skupštinu blokira Vlada, jer su ministri u najskupljim letovalištima na Mediteranu. Oni koji nisu stigli do Mediterana otišli su na letovanje u Kinu da se lepo provedu na Olimpijadi. Za sve što u Srbiji nije dobro, od onoga što Đelić pominje bele šengen liste, za sve su krivi Tadić i Đelić." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 08. avgust 2008, "Pravda")

Interesi Srba protiv interesa Srbije

"Nisam izneverio interese Srbije. To je realnost ovde na Kosovu. Vidite da su 44 zemlje iz najbližeg našeg okruženja priznale ovo faktičko stanje, sviđalo se to nama ili ne. Ne osećam se neprijatno, jer sam na ovom mestu isključivo zbog interesa srpske zajednice." (Boban Stanković, ministar za zajednice i povratak u vladi Hašima Tačija, 08. avgust 2008, "Politika")

Hapšenje laptopa po zakonu

"Svi članovi Akcionog tima učinili su maksimalan napor i izneli veći deo poznatih detalja oko hapšenja Radovana Karadžića, kao i njegovog paralelnog života. Svi drugi detalji, kompjuter, mesto hapšenja, diskete, odbrana manje su važni. Ali kada smo kod kompjutera, da li mislite da je on znao da će biti uhapšen, pa je u njemu pripremao odbranu pre hapšenja? To je smešno." (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, 07. avgust 2008, "Vreme")

"Najvažnije je da je to urađeno po zakonu." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane iz DS-a, na pitanje "ko je uhapsio Karadžića", 03. avgust 2008, "Beta")

&

O pronalasku prenosivog računara Radovana Karadžića:

"Na Batajničkom putu pronađena je torba sa laptopom i disketama, za koju se sumnja da je vlasništvo Radovana Karadžića. Laptop, 55 disketa, članci iz novina i dve knjige, pronađeni su u torbi na Batajničkom putu, nakon dojave." (saopštenje Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, 12. avgust 2008, "B92")

"Tačno je da se laptop nije nalazio sve vreme na lokaciji na kojoj je pronađen.
Torba očito nije bila na tom mestu dvadeset i nešto dana, nego je tu torbu neko ostavio neposredno pre nego što će nadležni državni organi tu torbu i preuzeti sa tog mesta." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, 16. avgust 2008, "Pravda")

"Priča da je pošteni pronalazač sada pronašao lap-top Radovana Karadžića vam je kao da ja sada lansiram spejs šatl iz svoga stana. Ta priča vređa inteligenciju srpskog naroda." ( Aleksandra Janković, poslanik NS-a , 16. avgust 2008, "Pravda")

Nemoj da brigaš, život se stara (dok ima penzionera, biće i para)

Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade za socijalna pitanja, 11. avgust 2008, "Kurir":

"Nemam nikakvu predstavu o tome, pošto sam potpuno van tih dešavanja. Na desetine ljudi je uhapšeno i privedeno u Haški tribunal, zašto se u Sheveningenu ne bi našao još jedan? Nemam nikakav uvid, niti me to interesuje." (o hapšenju Radovana Karadžića)

"Vodim računa o 1,6 miliona penzionera, a to je dovoljan broj ugroženih ljudi. Sigurno mi nisu potrebna još dvojica na leđima!" (na pitanje hoće li uskoro biti uhapšeni Mladić i Hadžić)


Policija hrabrosti ne veruje

O mitingu u organizaciji SRS-a:

"Toma [ Nikolić ] i ja smo rizikovali svoje živote i pokazali onu vrstu hrabrosti kakvu do sada nije pokazao nijedan političar u sličnoj situaciji." ( Aleksandar Vučić, za "Standard", 07. avgust 2008, "Vreme")

"Video sam policajca da nišani pravo u mene. Nisam verovao, nasmejao sam se i rekao mu da smo obojica Srbi i da nam to ne treba. U tom trenutku me je pogodio gumeni metak. Pogodio me u koren nosa, rasturio mi ceo nos i polomio obe jagodične kosti." (Borislav Pelević, poslanik SRS-a, 02. avgust 2008, "Pravda")

 

 

Što jes' jes' – najgori je SPS

"Politički kompromisi nikako ne smeju ići na štetu Beograda. Novi izbori bi bili veliko razočaranje za Beograd." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, 05. avgust 2008, "Beta")

" SPS je ubio sebe time što je ušao u radni odnos sa Miroslavom Miškovićem." (Aleksandar Vulin, jedan od osnivača Pokreta socijalista, 11. avgust 2008, "Politika")

"Mislim da su socijalisti, još od momenta ulaska u vlast s demokratima, stranka u nestajanju. Kada bi danas bili raspisani izbori, siguran sam da SPS ne bi prešao cenzus. Međutim, verujem da Dačić u ovom momentu o tome ne razmišlja. Važno mu je šta je sve do sada dobio. Teško ćete negde naći tu vrstu cinizma i nemorala koju možete prepoznati kod tog mladića." (Žarko Korać,
predsednik SDU, 01. avgust 2008, "BH Dani")

"To [JS i PUPS] su najobičnije interesne grupacije kratkog daha, koje su okupljene, s jedne strane, oko male pljačke malog grada, a s druge, oko udruženja baba i deda koje je objavilo rat unucima. Jer, kako drugačije tumačiti to slepo insistiranje lidera PUPS-a Jovana Krkobabića na tome da se penzije povećavaju čak i na uštrb dečjih dodataka, socijalne pomoći...?" (Milorad Vučelić, nekadašnji funkcioner SPS-a, 12. avgust 2008, "Dnevnik")

Kad Trojica (naglašeno) behu Trojstvo

"Sedeo sam dva reda iza Buša i naglašeno, sa tri prsta pozdravio našu reprezentaciju, zbog čega je predsednik SAD bio iznenađen i pitao me šta to znači.
Odgovorio sam da je t o Sveto trojstvo, što je njemu bilo zanimljivo da usvoji sada deo našeg identiteta. Bušu sam objasnio da se zato borimo i da je to naša ideja." (Boris Tadić, na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu, 11. avgust 2008, "Danas")

&

Vuk Drašković , predsednik SPO-a, 12. avgust 2008, "Pres":

"Za Srbiju je izuzetno značajno to što je predsednik Boris Tadić na otvaranju OI, pred četiri milijarde ljudi, podigao tri prsta pozdravljajući naše sportiste. Tadićeva tri prsta su dokaz pobede programa Srpskog pokreta obnove." (kao "idejni tvorac ovog pozdrava")

"Nisam ljut ni na koga! To su zle priče! Nemam za šta da optužujem Tadića. Pa, to bi bilo kao kada bi neko danas bio optužen da je Vuku Karadžiću ukrao azbuku!"

"To je sjajno! Taj simbol je nešto što se lako objašnjava i lako prihvata! Ako američki predsednik ne krije svoje interesovanje za taj srpski simbol i ako ga prihvati podižući tri prsta, to nikako nije bez značaja!" (na to što je i Džordž Buš podigao tri prsta)

"Nikola Tesla je jednog dana razmišljao o Svetom trojstvu i odatle mu je krenula ideja koja je rezultirala trofaznom strujom." (na pitanje zna li neku anegdotu o tri prsta)

&

"Pozdrav sa tri podignuta prsta vezuje se za ravnogorce i Vuka Draškovića, tako da mi je malo nejasno zašto je Tadić koristio taj pozdrav na Olimpijskim igrama. Tri prsta su zapravo simbol Svete trojice a ne Svetog trojstva, ali takva omaška može svakome da se desi." (Miroslav Markićević, predsednik IO NS-a, 12. avgust 2008, "Kurir")

"Tri skupljena prsta, kako se i krstimo, predstavljaju Sveto trojstvo i tako se i izgovara: u ime Oca, Sina i Svetoga duha. Ne treba uvoditi posebne znake za pozdrave – Hitler je imao podignutu ruku, fašisti pesnicu... Sve to je odlika totalitarističkih stranaka i režima." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 12. avgust 2008, "Kurir")

Ljudi (i žene) sa dva prsta

"Takva malodušnost vlasti i dečačko 'puvakanje' Predsednika Republike da je on neustrašivi Srbenda sa podignuta tri prsta pred očima Džordža Buša, preti novim trzavicama, ali i novim usporavanjem Srbije." (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, 11. avgust 2008, "Peščanik.net")

"U redu, može se shvatiti da je čitav Tadićev patriotski ples način da se marginalizuju radikali i Koštunica i utoliko ga je Tadić odigrao majstorski, ali da se nije malo odveć uživeo u ulogu? Mislim, ko ga je terao da maše sa ta tri podignuta prsta u Pekingu, šta mu sad pa to znači? Ali ne, Tadić je 'namerno to hteo', 'baš je hteo'. Šta je to baš hteo? Da jebe kevu Bušu (što bi rekao Petar L.), verovatno. I uspeo je. Izbezumio ga je." (Ivan Milenković, filozof, 12. avgust 2008, "Peščanik.net")

"Nije strašno kad ti je Predsednik države nespretan, dešava se; ali je strašno kad ti je Predsednik glup. I kad njegovih šest prstiju izgledaju kao radovanje retardiranog klovna koji nije obavešten da je publika odavno napustila cirkus. Važno je samo da ga supružnik Jeremić nije napustio. [...] Kao devedesetih, u Srebrenici, recimo: brzo, efikasno, organizovano, veselo, muški. Uz večita tri prsta Svetog Trojstva: smrt, lopata, masovna grobnica." (Petar Luković, novinar i član LDP-a, za "E-novine", 13. avgust 2008, "Peščanik.net")

Retko te viđam s devojkama (a viđam te svaki dan na TV-u)

"Čudi me što predsednik Srbije na otvaranje Olimpijskih igara nije poveo i svoju suprugu, kao što su to uradili svi ostali šefovi država. Čudno je da je Tadić umesto supruge poveo Vuka Jeremića." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 11. avgust 2008, "Pravda")

"Tadićeva psiha kao takva odavno je trebalo da bude ispitana." (Nataša Jovanović, potpredsednica Skupštine iz SRS-a, 11. avgust 2008, "Pravda")

"Otpor, stoko, otpor"

"Video sam da ima ljudi u administraciji koji se ponašaju kao da su građani njihove sluge. Ima i onih kojima nije daleka ideja da građane tretiraju kao stoku!" (Božidar Đelić, 13. avgust 2008, "Politika")

Nekad ne reci nikad

Slobodan Milosavljević:

"Nije istina da sam 'Deltin' čovek i da po bilo kom osnovu štitim monopole. Nikada nikakav posao s 'Deltom' nisam radio , izuzev što sam uvek govorio da ću svaku domaću trgovinu koja želi da izađe van granica Srbije da proda srpski proizvod pomoći... Učinio sam sve što sam mogao da u Srbiju dovedem konkurenciju, koja je konkurencija i 'Delti'." (ministar trgovine i usluga iz DS-a, 08. avgust 2008, "Dnevnik")

&

"'Delta' je privatna kompanija, baš kao i 'Konzit' [gde je suvlasnik moja supruga]. U to vreme, ja sam bio predsednik Privredne komore, koja nikada nije bila budžetska institucija, već se izdržava od članarine privrednika. Nama iz Privredne komore bilo je ponuđeno da budemo deo tog projekta kroz baze podataka, ali taj projekat nikoga u Srbiji ne obavezuje, niti će. [...] 'Delta' možda jeste monopolista, ali to zakonom nije zabranjeno." (kao bivši predsednik Privredne komore, o nalazu "Konzita" i Privredne komore da je 'Delta' na tržištu prisutna sa 11 odsto, 01. novembar 2007, "Kurir")

Ko ne razume Velju, taj ne razume ni Guču!

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, otvarajući Sabor u Guči, 07. avgust 2008, "Kurir":

"Truba je instrument koji izražava sve ono što stvaramo mi graditelji, Velja i ja. Uz trube se ljudi raduju, uz trube tuguju. Poslednji veliki zadatak koji sam radio, obnovu zemlje posle bombardovanja, radio sam uz trube. Trube sam tada doveo i u ravnu Vojvodinu. Nije onda ni čudo što sam toliko vezan za trube, vezan za Guču."

"Velja je ovde mnogo uradio. Mi ćemo na Vladi vrlo brzo odlučiti da Guča, koja je srpski i svetski brend, uđe u stalno finansiranje iz budžeta. Predložiću da dogodine, naravno ako do tada preživi Vlada, pokrovitelj sabora bude premijer Cvetković, a za dve godine, plan je da sabor otvori predsednik Tadić. Jedino je Velja nepromenjiv, on će i idućih godina biti stalni domaćin sabora. A sad, svi na svoje radne zadatke!"

"Druže Veljo, okreći ručicu..."

&

"Najvažnije je da ovde svi budemo zdravi i veseli, u veselju da završimo sabor." (Velimir Ilić, bivši ministar za infrastrukturu, "iz čvrstog Mrkonjićevog zagrljaja", 07. avgust 2008, "Kurir")

"Guča će 2010. godine biti poprište – trećeg svetskog trubačkog rata. Taj rat vodiće Rusi i Amerikanci, ali, umešaćemo se, intervenisati i mi Srbi. (Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani, 11. avgust 2008, "Kurir")

"Neću otići u Guču sve dok budem mogao sam da odlučujem o svojim postupcima." (Slobodan Milosaveljvić, 08. avgust 2008, "Pres")

"Nikada nisam bio ni na Egzitu ni na Guči. Prvo je sabor mladih duvača, a drugo starih – ja ne pripadam ni jednima ni drugima. Hoću reći, nisam duvač." (Nebojša Bakarec, član GO DSS-a, 08. avgust 2008, "Pres")

VREMEPLOV

"Ne mogu da odgovorim da li će SPO menjati svoj stav, kada je reč o učešću u manjinskoj vladi [koju podržava SPS]. To morate da pitate gospodina Draškovića, jer je i on dramatično menjao svoje pozicije od dana do dana, ali mi mu zbog toga ne zameramo. Ne zameramo mu što ih menja do danas, jer, što reče idiot…, pardon, što reče Dostojevski, samo idiot ne menja svoje mišljenje. Ne znam što sam imao ovu prvu asocijaciju." (Boris Tadić, kao šef poslaničke grupe DS-a, februar 2004, "B92")

"Kad se kaže planina – sa Ovčara i Kablara, pod Javorom selo što je, kad se kaže reka – Morava, Dunav, Sava i Drina, kad se nabrajaju gradovi – Čačak, Užice, Beograd, Topola, Novi Sad, Niš, svi su u našim pesmama. I zato je Guča brend." (Miloljub Albijanić, kao potpredsednik Skupštine, dižući saborsku zastavu u Guči, avgust 2007, RTS)

"Postoji prava nacionalna kultura i mimo kupusa i mimo ovih engleskih narkomana koji dođu da se naduvaju i ispovraćaju, a mi smo onda jako srećni jer je deset hiljada Britanaca bilo." (Đorđe Vukadinović, avgust 2007, "U nedostatku dokaza" TV Avala)

 

 

 

 

 
Copyright by NSPM