Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 083

17. avgust – 23. avgust 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Haški vilajet

"Veliki problem nam predstavlja to što iz hapšenja Radovana Karadžića dobar deo međunarodne zajednice nije izvukao zaključak da u Srbiji postoji očigledna spremnost za saradnju sa Haškim sudom i da Srbija sve čini da uhapsi preostale haške optuženike. Već su njihovi zaključci sledeći: 1) sve vreme smo bili u pravu kada smo govorili da se optuženici kriju u Srbiji 2) ako je Karadžić bio u Srbiji, onda su i Mladić i Hadžić sigurno tu 3) treba vršiti konstantan pritisak na Srbiju jer samo pritisak daje rezultate." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, 21. avgust 2008, "NIN")

Vostani (penzionerska) Serbie

"Nisam ušao u Vladu zbog lične promocije, nekakve karijere, plate ili marketinga, jer me to ništa ne zanima. Nije to bilo pitanje moje volje ili hira. Uspeo sam da prekinem socijalni genocid koji je otvoren prema penzionerima u proteklih osam godina sa tendencijom da 2012. dođe do našeg potpunog kraha. Bili smo bačeni na deponiju!" (Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade i predsednik PUPS-a, 19. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Ovo je Vlada po principu šta koja stranka dobije, pa da smo arapski emirati ne bi ovi Krkobabići imali više vlasti, otac potpredsednik Vlade, sin zamenik gradonačelnika Beograda, penzioneri, pobogu šta će to da bude Srbija, nije ovo gerijatrijski dom. Krkobabići su zapravo tajkuni u Srbiji." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, konferencija za novinare, 22. avgust 2008, "Politika/Glas javnosti")


Uspavljivanje pripremama za građanski rat

Tomislav Nikolić:

"Najodgovorniji čovek u Srbiji za pripreme građanskog rata je Boris Tadić. On radi po sistemu uništiću SRS, ako treba i pobiću ih, a sve ove male miševe, kako ih naziva, uvući ću u vladu." (konferencija za novinare, 22. avgust 2008, "Glas javnosti")

"Boris Tadić, po metodama svog prijatelja Mila Đukanovića pravi jednopartijsku državu i pokušava istovremeno da bude predsednik države, vlade, skupštine i gradonačelnik, iako nije u stanju da to uradi." (konferencija za novinare, 22. avgust 2008, "Glas javnosti")

"Opozicija se ne vidi od suzavca, od šok-bombi, od dimnih bombi." (23. avgust 2008, "Politika")

&

"Leto uvek deluje uspavljujuće na politički život, a i mi smo ovaj period iskoristili da se reorganizujemo." (Borko Ilić, potpredsednik DSS-a, 23. avgust 2008, "Politika")

Isključenje pred ukor

Na najavu predsednice Skupštine da će kažnjavati poslanike koji budu opstruisali rad parlamenta:

"To je politički amaterizam, neznanje i odsustvo svakog smisla za taj posao. Predsednik Skupštine nije razredni starešina, a poslanici nisu đaci pa da ona prema njima bude blaga ili stroga." (Slobodan Vuksanović, direktor medijske službe DSS, 22. avgust 2008, "Pravda")

"Volim da ličim na sebe i nije mi prijatno bilo kakvo poređenje bilo s kim. Svi smo mi autentične ličnosti. Evo, i ja bih mogla da kažem da oni koji mene porede sa drugima, liče na neke druge, ali tako nešto je ispod nivoa međusobne komunikacije poslanika. U krajnjem slučaju, svi mi imamo nešto zajedničko; ako ništa drugo, a ono – iza svakog od nas stoje glasovi građana Srbije i svi smo njihovom voljom u parlamentu." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, povodom poređenja sa Natašom Mićić, 18. avgust 2008, "Politika")

Poturice protiv Rusa

O energetskom sporazumu sa Rusijom:

"Problem je u vladajućoj nomenklaturi, u dahijama i poturicama, jer polovina vlade ne želi da sarađuje sa Rusima." (Tomislav Nikolić, konferencija za novinare, 22. avgust 2008, "Politika")

"Nikada se do sada u profesionalnoj karijeri nisam prihvatio nekog posla a da ga nisam isterao do kraja. Zato sam optimista da će se to desiti i u slučaju energetskog sporazuma." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije, 21. avgust 2008, "Gazeta")

Budućnost koja se jede

"Stalno se vrtimo u prošlosti, stalno se vraćamo na to ko je i šta je bio Slobodan Milošević. Danas imamo novo biračko telo koje se ni ne seća tog Slobodana Miloševića. Ne interesuje to ljude. Njih zanima budućnost. Hajde da im kažemo kolika će im biti plata, kada će im ukinuti vize, kada će dobiti metro, mostove, asfaltiranje ulica... Ono što je prošlo, nalazi se iza nas i ne može da se jede." (Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, 21. avgust 2008, "Vreme")

"Uspeli smo da osnovnu predizbornu ideju – napuštanje modela partijske države kroz suštinsku depolitizaciju života u Beogradu – ugradimo u dogovor sa Demokratskom strankom.Taj princip će biti sproveden na svim nivoima gradske uprave ali ne tako što će LDP umesto marginalnog G17 sebe proglasiti ekspertskom partijom, već tako što će se kroz gradske institucije a ne partijske gradske odbore voditi grad." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 22. avgust 2008, "Politika")

&

"Socijalisti i LDP su tukli i proganjali jedni druge, a sada će zajedno da rade. Mi neke probleme u prošlosti nismo uspeli da rešimo, a tek vi ovakvi nema šanse da to učinite."
(Andreja Mladenović, portparol DSS-a, o novoj vlasti u Beogradu, 20. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Kako su radili, za mnoge ministre iz DSS bilo bi bolje da su stalno bili na godišnjem odmoru." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane iz DS-a, 14. avgust 2008, " Pres" )

Proevropski tempo

"Nije mi neprijatno što smo, isključivo kroz razgovore sa demokratama i njihovu mogućnost dogovora sa socijalistima, sprečili Šešelja i Koštunicu u nameri da od Beograda naprave uporište svoje propale politike. [...] Većinu u Beogradu čine proevropske snage, tempo diktira LDP i najbitnije je da eksperiment Koštunica–Šešelj nije dobio šansu." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 22. avgust 2008, "Politika")

"SPS nije naš direktan partner, nego indirektan – mi se sa njima ne viđamo." (Ivan Andrić, član Predsedništva LDP-a, 18. avgust 2008, TV "B92")

"Ima tu nečeg pragmatičnog, pa kad kažemo, podrška manjinskoj vladi, to kao možda bolje zvuči nego da kažemo da smo u punoj koaliciji sa socijalistima. [...] Morate da pravite dosta veliku razliku između bračnog para, Slobodana Miloševića i njegove žene i nekih ljudi koji su bili članovi ili možda i funkcioneri te stranke, ali nisu bili nosioci svega toga." (Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a, 21. avgust 2008, "NIN")

&

"Socijalisti imaju moralnu, partijsku i ljudsku obavezu da posećuju grob Miloševića. Za nas je obilazak ovog mesta prilika da se podsetimo svih onih vrednosti koje je predsednik Milošević za života promovisao." (Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS-a i ministar prosvete, 21. avgust 2008, "Pres")

"Pa socijalisti su i u prošlosti, baš kao i danas, bili bliži anarhistima i svetskoj mafiji nego idejama Socijalističke internacionale. S druge strane, u DS-u je samo neko zadužen za opsene mogao da smisli to glupo opravdanje prema kojem, eto, SPS hoće da uđe u Internacionalu." (Zoran Živković, bivši predsednik Vlade, 20. avgust 2008, "Dnevnik")

Veliki saveti, nikakva korist

"Mene je Dačić pitao da li treba da skoči kroz prozor, pa da se ubije kad ne može da održi reč. Ja sam mu rekao: 'Da, ja bih skočio kroz prozor'." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 19. avgust 2008, "Gazeta")

"Braćo radikali, u opoziciji je najteže prvih dvadeset godina. Posle ćete se navići."
(Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 21. avgust 2008, "NIN")

Savršenstvo s manom

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Vlada bi bila idealna, da je mogla biti sastavljena drukčije. Da u Vladi nema SPS, da je SPO snažniji i da dve stranke desne i evropske Srbije, DSS i NS, nisu skrenule sa staze i podigle antievropske barjake." (16. avgust 2008, "Pravda")

"Naši su službeni odnosi korektni i radni, a privatni prijateljski. Sastajemo se kad je potrebno, a ponekad i ređe." (o odnosima sa Borisom Tadićem, 16. avgust 2008, "Pravda")

"Upravu nad Marsom, direktora za Jupiter, imamo neke akcije i kod Severnjače." (na pitanje šta je SPO dobio u vlasti, osim Ministarstva dijaspore, 18. avgust 2008, "Glas javnosti")

Čovek koji je previše znao

Duško Korać, RTS komentator Olimpijskih igara:

"Oni koji bolje poznaju medicinu, te morfološke i anatomske stvari, zbog čega uši počinju da rastu i mnogi postaju kao Crvenkapina baba sa nešto dužim nosem i ušima, širom vilicom, jer korišćenjem veštačkog testosterona pasivizira se onaj prirodni. I nema, normalno, generacijske smene, nema dece, nema unučadi." (22. avgust 2008, prema "B92")

"Ponovo smo prinuđeni da slušamo američku himnu." (22. avgust 2008, prema "B92")

"Lepotu i znanje Jelene Isinbajeve samo Puškin i Jesenjin mogu opisati. Sa bojom očiju poput ruskih breza u prolećnom lišću, sada okupanih njenim suzama. Zemlja koja je dala Jurija Gagarina, Lomonosova, najbolje hemičare, fizičare sveta... sa osmehom poput Volge, vraćaju osmeh atletici, oni, i Jusain Bolt." (24. avgust 2008, prema "Glasu javnosti")

"Braća Bokelji idu u polufinale. Nadam se da ćemo se sresti u finalu sa njima. Ali, posle 30 godina rada u vaterpolu, što kao reporter, a kasnije kao komentator, objavljujem da je ovo bila moja poslednja vaterpolo utakmica koju ću prenositi na televiziji. Šta je uticalo na tu odluku? No comment, razlozi su lične prirode. Voli vas Duško Korać. Srećno, Srbi!" (22. avgust 2008, prema "Mondu")

Mnogo smo jaki (ali ima i neko jači)

Aleksandar Baljak, aforističar, 22. avgust 2008, "Politika":

"Nismo nastupili u najjačem sastavu zato što u našoj reprezentaciji nije bilo mesta za sve nas."

"Naš sprinter je slabo startovao. Trebalo je da krene bar dan ranije."

"Zahvaljujući našem maratoncu, trka još traje."

"Rekao bih da je sudija peder, ali ne želim da komentarišem suđenje."

Rad na drugima

"LDP nismo napravili da bi u propaloj Srbiji nama unutar stranke bilo lagodno, da bismo bili u biznis klasi našeg 'Titanika'. [...] Ne želim da mi deca žive u lepom LDP-u već u normalnoj Srbiji, koje je takva između ostalog i zbog toga što smo mi bili spremni da razumemo interes koji je širi čak i od interesa naših birača." (Čedomir Jovanović, 22. avgust 2008, "Politika")

"Ma nisam ga [stan dobijen od Vlade na korišćenje] ni koristio, možda sam svega desetak puta tu prespavao. To je bio neki golubarnik u potkrovlju, dvosoban stančić. Možda sam mogao i ranije da ga vratim, ali oni u Vladi nisu bili formirali stambenu komisiju pa su mi prvo predlagali da ključeve ostavim kod portira." (Velimir Ilić, kao bivši ministar infrastrukture, 18. avgust 2008, "Blic")

"Mislim da sam ove godine bio na više mora!" (Tomislav Nikolić, 22. avgust 2008, "Press")

"Koliko piva najviše mogu da popijem, to ni sam ne znam, jer se žene, piće i ratovi ne broje. Omiljeno pivo mi je 'hajneken' jer ima petokraku." (Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, 20. avgust 2008, "Kurir")

"Onima koji žele da malo porade na sebi, ili nemaju šta drugo da rade, savetujem da čitaju Nikolu Teslu. Sve je to kao Teslina naizmenična struja. Ja sam to definisao malo drugačije, ali u skladu s tim. U životu postoje pozitivni i negativni vampiri." (Dragan Kojić Keba, estradni umetnik, 13. avgust 2008, "Svet")

VREMEPLOV

"Nemamo para za odelo sa Šešeljevim likom." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, jul 2004, "Blicnjuz")

"Ko god je u vladi, on gubi sledeće izbore. [...] Jedina vlada koja bi za sto dana u Srbiji dobila dobru ocenu bila bi kad bi njen predsednik bio Bil Gejts i u tih sto dana uložio 15 milijardi." (Dragan Đilas, kao politički direktor predsedničke kampanje Borisa Tadića, jul 2004, "Danas")

"Vaterpolisti su mnogo pomogli u poslednje 2-3 godine da Boris Tadić postane predsednik Srbije." (Duško Korać, septembar 2004, RTS)

 

 

 

 

 

 
Copyright by NSPM