Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

ANALIZE

NSPM Analize 5 / Sadržaj i rezimei (English version)

   

 

NSPM Analize 5 / Sadržaj i rezimei

 

SADRŽAJ

 

Dušan T. Bataković

Ratna koncepcija kosovskih Albanaca  i demokratska opcija Beograda                  5

 

Mario Brudar

Kosovo i Metohija između htenja, realnosti i želja                                               13

 

Aleksandar Mitić

Pritisak protiv kompromisa                                                                                     21

 

Zoran Stokić

Može li Srbija da pridobije Ameriku za svoj plan za Kosovo?                            29

 

Nenad Kecmanović

Revizija jednog jubileja                                                                                               47

 

Dosije

Platforma pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova i Metohije                   53

 

Boris Tadić

Nezavisnost Kosova bi destabilizovala prilike na Balkanu                                59

 

Vojislav Koštunica

Sačuvati Kosovo                                                                                                          65

 

Podsetnik                                                                                                                    73

 

Rezimei / Abstracts                                                                                                      99

 

 

Rezimei

Dušan Bataković

 

Ratna koncepcija kosovskih Albanaca i demokratska opcija Beograda

 

Koncepcija rešavanja kosovskog pitawa koja dominira među kosmetskim Albancima jeste "drenički model". On počiva na politici svršenog čina. Željeno stanje uspostavlja se nasiljem – proterivanjem, rušenjem, zaposedanjem... Onda se apeluje na "realizam" i od Međunraodne zajednice zahteva da se krene od "postojećeg stanja na terenu". Nasuprot toga stoji "beogradski model". Njega je razvila srpska strana, naročito nakon 5. oktobra. On počiva na ideji iskrene koengzistencije i održivog razvoja i ne predstavlja nikakav prikriveni pokušaj podele Pokrajine. Naprotiv, "beogradski model" podrazumeva afirmaciju najviših demokratskih standarda i u interesu je kako albanske etničke zajednice na Kosovu, tako i Srbije kao države, ali i same Međunarodne zajednice.

Ključne reči: rešavanje konflikta, etnički sukobi, Kosovo, demokratija, Srbija.

 

 

Mario Brudar

 

Kosovo i Metohija između htenja, realnosti i želja

 

Želja kosmetskih Albanaca je nezavisno Kosovo odmah, bez ikakve podele ili kantonizacije. Želja Srbije je da vrati Kosovo pod srpski suverenitet, ili da što više odloži njegovu nezavisnst i pri tome izdejstvuje kantonizaciju Pokrajine. Kompromis bi mogao biti nezavisnost sa kantonizacijom. Ali, izgleda da dobar kompromis više nikoga ne zanima – čak ni Međunariodnu zajednicu.

Ključne reči: rešavanje konflikta, etnički sukobi, Kosovo, Srbija.

 

 

Aleksandar Mitić

 

Pritisak protiv kompromisa

 

U otvorenoj i argumentovanoj debati, srpski plan za maksimalnu autonomiju Kosova i Metohije – jedan konstuktivan, fer i kompromisan predlog – bi snažno nadjačao zahteve kosovskih Albanaca za maksimalističkim, jednostranim i ilegalnim rešenjem kakvo predstavlja nezavisnost Kosova. Međutim, na samom početku pregovora, dupli standardi, pristrasnost i međunarodni pritisci se usmeravaju pre svega protiv Beograda.

 

 

Zoran Stokić

 

Može li Srbija da pridobije Ameriku za svoj plan za Kosovo?

 

Presudan glas o budućnosti Kosova jeste onaj iz SAD. Srbija bi morala da iskoristi pregovore o Kosovu da se nametne SAD kao pouzdan i dugoročni saveznik. Borba protiv terorizma i stabilnost regiona suštinski su zajednički interesi Srbije i SAD. Oba elementa prisutna su upravo u kosovskom slučaju. Ukoliko bi se rešenje ovog pitanja povezalo sa problemom Bosne i Hercegovine i Crne Gore mogli bi se ostavriti značajni diplomatski dobici. Naime, američkoj administraciji se mora objašnjavati, opet i opet, da scenario koji uključuje nezavisno Kosovo, unitarnu Bosnu i Hercegovinu i nezavisnu Crnu Goru Mila Đukanovića predstavlja detonatore u ionako nesigurnim temeljima balkanskog mira. Nikakvi integracioni procei u EU neće moći da pacifikuju ova nova ili neugašena žarišta sukoba. Dobro shvaćeni američki interes jeste da se ovo područje stabilizuje i integriše. U tom pogledu, čvrsto partnerstvo Srbije i SAD u iznalaženju stvarnih kompromisnih rešenja kosovskog i drugih pitanja može biti od odlučujućeg značaja za mir u čitavom regionu.

Ključne reči: rešavanje konflikta, etnički sukobi, Kosovo, SAD, Srbija.

 

 

Sanda Rašković-Ivić

 

Srpski argumenti u pregovorima o Kosovu i Metohiji

 

Srpska strana na pregovarački sto donosi katalog tema koje se mogu podeliti u četiri grupe. Prva je budući status KiM, druga decentralizacija, treća grupa su ekonomske teme i četvrta grupa je tzv. bezbednosni paket. Sve ove teme se suštinski bave izgradnjom mira i stabilnosti u regionu. Eventualna nezavisnost Kosova unela bi nemir i poslala signal Albancima u zapadnoj Makedoniji ili u Epiru u severnoj  Grčkoj, na jugu Srbije ili istoku Crne Gore, Srbima u Republici Srpskoj ili Srbima u Hrvatskoj da mogu da dobiju države. Svi separatistički pokreti će s velikom pažnjom pratiti rešavanje kosovskog problema i videti u kosovskom presedanu šansu za sebe. Srbi na pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije kreću racionalno, oslanjajući se na međunarodno pravo, nudeći Albancima u Pokrajini maksimum raspolaganja njihovom budućnošću, ali i teme na kojima počiva civilizovani i kulturni zapad, kao što su ekonomija, demokratizacija i zaštita ljudskih prava.

 

 

Slobodan Antonić

 

Nezavisno Kosovo 2006. – sudbinska greška

 

Srbija ulazi u pregovore o Kosovu kao osuđenik koji čeka na izvršenje teške i, po njegovom mišljenju, nezaslužene kazne. Ta kazna je, naravno, nezavisnost Kosova. Ali, ni jedna srpska vlada, demokratski izabrana, neće danas potpisati dokument o nezavisnosti Kosova. To nije zbog nekakve srpske tvrdoglavosti ili zbog urođenog nacionalizma, već zbog toga što je Kosovo deo srpskog identiteta. Odvajanje Kosova značiće promenu srpskog identiteta. Ali, za novi identitet treba vremena. Nezavisno Kosovo 2006. to je sudbinska greška. To je sasvim nepotrebno nasilje koje demokratska Srbija teško da će preživeti. Srbiji je potrebno vreme da demokratske snage u njoj naprave novi nacionalni identitet. Onda će Srbija moći da se suoči sa nezavisnošću Kosova za dvadeset, ili trideset godina.

Ključne reči: država, nacija, demokratija, secesija, identitet.

 

 

 
 

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM