Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

ANALIZE

Uvodnik prvog broja NSPM ANALIZA

Sadržaj

   

 

 

Đorđe Vukadinović

Zašto Analize ?

Zašto je, obeležavajući desetu godišnjicu svog postojanja, Uredništvo NSPM odlučilo da pored osnovnog izdanja pokrene još jednu periodičnu publikaciju? Prvenstveno stoga što se pojavila potreba da se zaokruži i afirmiše političko-analitička delatnost koja se u međuvremenu razvila u okviru našeg elektronskog izdanja ( www.nspm.org.yu ). Tako će analitički rad autora i saradnika Nove srpske političke misli, koji je do sada u javnosti uglavnom bio fragmentarno, a ne retko i deformisano predstavljan, konačno dobiti i svoje sistematsko tekstualno uobličenje. Osim toga, želeli smo dati skroman prilog afirmaciji političkoanalitičkog poziva, koji je u domaćoj javnosti, a naročito u nekim političkim krugovima, često predmet pogrešnih, pa i zlonamernih tumačenja. Cilj nam je bio da praktično demonstriramo kako politička analitika može biti kvalitetna, zanimljiva, objektivna i angažovana u isti mah. Svesni smo, naravno, da postoji i neka druga i drugačija “analitika”, ali ona ide na dušu onih koji se njome bave i onih koji koriste njene usluge. Uostalom, postoje nesumnjivo i veoma loši novinari, majstori, književni kritičari i političari, pa opet niko zbog toga ne misli da su ove struke nepotrebne i da ih treba ukinuti.

Analize su nova i nezavisna publikacija, ali se nadamo da će duh demokratske otvorenosti i tolerancije, intelektualnog poštenja i istinskog staranja za subinu naroda i države u podjednakoj meri biti obeležje ovog, kao i izvornog izdanja Nove srpske političke misli. NSPM Analize su, dakle, demokratski, modernizacijski i, zašto ne reći, nacionalno orijentisano glasilo, iako, razume se, sva ova svojstva ne mogu i neće biti u jednakoj meri prisutna u svakom tekstu i svakom broju koji objavljujemo. Kao takvo, ono će, prirodno, smetati svima koji bilo koju od ovih odrednica nastoje da monopolizuju i instrumentalizuju zarad neke sopstvene, kratkoročne i kratkovide, političke dobrobiti. Mi, naprotiv, i dalje verujemo da je moguće i nužno biti i Srbin i Evropljanin, i demokrata i patriota, ma koliko da je ponekad, u životu, u tekstu i konkretnim političkim okolnostima, teško pomiriti i uskladiti sva ova opredeljenja. Zalažemo se za društveni konsenzus po osnovnim politi č kim pitanjima, ne zbog nekog mitskog sna o “srpskoj slozi”, već zbog dubokog uverenja da, na duži rok, ni jedna politička zajednica ne može opstati bez ove temeljne saglasnosti. Pri tome, daleko od toga da smo politički neopredeljeni i “nesvrstani”. Ne, mi samo ne želimo da podležemo histeriji lažnih podela koje razdiru društveno tkivo i nameću kvazisudbinske dileme koje uvek polovinu naroda ostavljaju na ivici zakona i čine građanima drugog reda. Svrstani smo itekako, ali ne partijski, već na strani pokreta za demokratsko edukovanje, prosvećivanje i uljuđivanje srpske politike i srpskog društva. Tom pokretu smo privrženi beskompromisno, ali ne sektaški, i bili bismo veoma srećni da u njemu vidimo sve respektabilne srpske političke snage. To, međutim, nije poziv na sveopštu sabornost i neko pretpolitičko jedinstvo, već apel za stvaranje civilizacijskih pretpostavki koje su uslov mogućnosti normalne politike i njenog izvlačenja iz okvira lične patologije i individualnog profiterstva.

(Nova) Srpska politička misao je pokrenuta u trenutku kada je balkansko ratno ludilo bilo u zenitu, a na horizontu se već nazirale senke ratnog, nacionalnog i istorijskog poraza. Vreme u kome nastaju ove Analize , nažalost, nije mnogo srećnije. Štaviše, mnogi računi iz prethodne decenije upravo dolaze za naplatu, a stižu i novi, za učinjeno i neučinjeno nakon 5. oktobra. Mnoge prilike su propuštene i mnoge greške učinjene, uključujući i one koje se u politici i životu jednog malog naroda ne smeju činiti, odnosno propuštati. Ovim analizama želeli bismo da u granicama svojih mogućnosti   doprinesemo da se ti propusti shvate, kolektivno osveste i, koliko god je moguće, saniraju.       

Sadržaj prvog broja NSPM ANALIZA:

Zašto analize?

Đorđe Vukadinović: Novi ustav ili hronično vanredno stanje

Slobodan Antonić: Skupština Srbije danas

Dejan Vuk Stanković: Stranački rejtinzi koncem 2004: postizborna stabilizacija

Igor Ivanović: Da li je srpski građanski rat konačno završen?

Saša Gajić: Američki predsednički izbori

Branko Radun: Čekajući Putina

In memoriam Branislav Milošević

Podsetnik

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM